Waarom je je kind misschien niet meer herkenbaar online moet zetten
Sommige kinderen zie je online opgroeien. Op Facebook, Instagram of TikTok zie je foto’s van hun verjaardag, de eerste keer op het potje of naar school, en als je écht geluk hebt: het moment waarop ze ter wereld kwamen (ew). Waarom dit misschien niet zo verstandig is, wordt uitgelegd in een shockerende video.
Een tijd geleden verscheen er een video online van Deutsche Telekom, waarin twee ouders geconfronteerd worden met een oudere AI-versie van hun dochter Ella, die nog op de basisschool zit.
Virtuele privacy
De AI-versie van Ella is niet helemaal gelukkig met haar ouders. Ze zegt dat kwaadwillenden slechts een aantal beelden nodig hebben om haar ouders te scammen met een kopie van haar stem, om memes van haar te maken, om fraude te kunnen plegen met haar identiteit en nog erger.
LEES OOK: 20x wat je niet op Facebook plaatst als je net moeder bent
Wat haar ouders online plaatsen aan foto’s, video’s en captions creëert een digitale voetafdruk die haar de rest van haar leven zal achtervolgen. Ze weet dat haar ouders deze dingen plaatsen omdat ze zo trots op haar zijn, maar ze vraagt hen haar virtuele privacy te beschermen. Dat laatste is ook meteen de hoofdboodschap van de video. En dat komt binnen.
Wat plaats je online?
Natuurlijk wil je die mooie snoetjes het liefst met de hele wereld delen, maar willen zij dat ook? Zij hebben hier namelijk zelf niet (altijd) om gevraagd. Een afgeschermd account en zorgvuldige curatie van je volgerslijst biedt al uitkomst. Ook kun je ervoor kiezen om je kind nooit herkenbaar in beeld te laten zien. Er zijn zelfs ouders die emoji’s in de ogen van hun kind plaatsen bij het online zetten, zodat een bot nooit het volledige gezicht kan ‘lezen’. Het is hoe dan ook nooit verkeerd om na te denken wat je van je kinderen online plaatst, en waar, voordat je op ‘publish’ klikt.
Hoe denk jij hierover? Discussieer mee op Facebook.