Zwangerschapsvergiftiging; wat is het en hoe herken je het?

25.11.2019 00:10
Vrouw die zwanger is ligt te rusten op bed na zwangerschapsvergiftiging Zwangere vrouw in bed


Zwangerschapsvergiftiging, je hebt er vast weleens van gehoord. Maar wat is het precies, hoe herken je het? En, ook belangrijk: hoe kom je ervan af? Een korte uitleg. 

Zwangerschapsvergiftiging is een aandoening tijdens de zwangerschap die ook wel hypertensie wordt genoemd. Een zwangerschapsvergiftiging kan geleidelijk ontstaan tijdens de zwangerschap, maar ook abrupt ontstaan zond week 20-24. De oorzaak is een te hoge bloeddruk van de moeder, en heeft niets meer vergiftiging te maken, al werd dat vroeger wel gedacht. Vandaar de naam.

LEES OOK: De keizersnede: wat is het en hoe werkt het nou precies?

Er zijn drie soorten complicaties die kunnen ontstaan naar aanleiding van een te hoge bloeddruk: 

  1. Pre-ecplampsie
    Kenmerkt zich door: hoofdpijn, tintelingen in vingers, wazig zien, vochtophopingen
    Wat is er aan de hand: hoge bloeddruk, te grote afvoer van eiwitten uit je lichaam
  2. HELLP-syndroom
    Kenmerkt zich door:
    hoofdpijn, misselijkheid, pijn boven je buik, gevoel van een strakke band om je buik 
    Wat is er aan de hand:
    hoge bloeddruk,  vochtophopingen, eiwitverlies
  3. Eclampsie
    Kenmerkt zich door: verhoogde prikkelbaarheid, toegenomen reflexen, hoofdpijn, tintelende handen, gevoel van een strakke band om je buik, toegenomen vochtophopingen, sterretjes zien
    Wat is er aan de hand: te hoge bloeddruk, vaatproblemen in de hersenschors

Wat doe je eraan?
Herken je symptomen, schakel dan zo snel mogelijk de hulp van de huisarts of gynaecoloog in. Zeker als het in je familie  voorkomt. Dan kan er goed worden gekeken hoe ernstig de situatie is en wat ertegen gedaan kan worden. Zwangerschapsvergiftiging kan worden aangetoond via van urinemonsters, bloedonderzoek, echoscopie of CTG’s. Er is geen algemene behandeling tegen. Wel kunnen, afgestemd op de situatie, symptoom bestrijdende middelen worden voorgeschreven. Een van de oplossingen zijn bijvoorbeeld bloeddrukverlagende medicijnen. Verder kan de arts je rust voorschrijven – en dat betekent vaak; in bed liggen.

Hoe herstel je ervan?
Het kan lang duren voor je volledig herstelt van zwangerschapsvergiftiging, dit verschilt echt van persoon tot persoon. Het is in ieder geval belangrijk het herstel serieus te nemen, want veel vrouwen voelen zich nog lang vermoeid of niet zichzelf. Het is dus belangrijk goed naar je lichaam te luisteren en erover te praten, indien nodig, want het kan leiden tot psychische klachten.

LEES OOK: Bevallen in Amerika, hoe is dat?