9 Dingen die ze je niet vertellen over een keizersnede
De keizersnede: Charlotte is twee keer bevallen door middel van een keizersnede omdat haar kinderen in een stuit lagen. Dit is wat zij leerde van die keizersnedes.
1. Toen ik mijn keizersnedes kreeg, bestond de gentle-sectio (helaas) nog niet.
Hoewel ik een ruggenprik kreeg, voelde ik wel degelijk dat de artsen bezig waren een baby uit mijn buik te halen. Er worden wat spieren ‘opzij gelegd’ en dat gaat gepaard met het nodige duw,- en trekwerk. Maargoed, je klaagt niet want weeën zijn natuurlijk ook geen feest – understatement of the year.
2. Mijn kinderen konden niet direct op mijn buik worden gelegd,
want ze gingen meteen mee met de arts en hun vader voor een check. Ik had de tip gekregen om een gedragen t-shirt mee te nemen, zodat ze die bij mijn baby konden leggen in dat eerste uurtje na de geboorte. Zo is je geur, die ze kennen uit de buik, al meteen bij hem/haar.
Lees ook: Waarom angst voor de bevalling niet nodig is.
3. De eerste tijd na de keizersnee treedt een soort gevoelloosheid op rondom het litteken.
(En die kan best lang duren, denk: maanden). Voelt gek en tintelig, maar is heel normaal. Het trekt – uiteindelijk – echt weg.
4. Je zult na de keizersnede ontdekken bij hoeveel dingen je je buikspieren gebruikt.
Die ook nog eens flink door de mangel zijn gehaald. Te weten: bij zo ongeveer álles. En dus heb je die eerste dagen (weken) last van je wond als je lacht, niest, hoest, en, in het algemeen: je beweegt.
5. Na die keizersnede moet je soms naar de wc
En dat is, to say the least, een uitdaging. In het ziekenhuis lukt het nog wel, met een verstelbaar bed en hulpvaardige zusters, maar thuis… Pro-tip: krul je benen op en klem je handen achter je knieholtes. Duw je benen langzaam weer naar beneden om zo met je bovenlichaam omhoog te komen. Je laat je beenspieren dus het werk doet en dat scheelt.
6. Het herstel bij een keizersnede verloopt bij iedereen anders.
De een kan misschien na een week al een ommetje maken met de wandelwagen, de ander heeft dan nog veel te veel last. In principe staat er zes weken herstel voor de buikoperatie die je net hebt gehad. Dus zes weken niet zwaar tillen, niet bukken etc. Geen wasjes in de wasmachine gooien of afwasmachines uitruimen dus. Prima excuus dus om je eens goed te laten verwennen.
7. Veel mensen denken dat je niet nabloedt na een keizersnee
(Omdat je niet vaginaal bent bevallen). Maar, guess what, je bloedt wel degelijk nog een aantal weken na. Komt omdat er een wond in je baarmoeder zit waar ooit de placenta zat. En die wond moet helen.
8. En komt de borstvoeding wel goed op gang na een keizersnede?
Ik had van tevoren gehoord dat borstvoeding misschien moeilijker op gang zou komen na een keizersnee maar dat was in mijn geval niet zo. Ik had meteen melk voor de hele buurt. Geloof dus niet alle mythes.
9. Laat je niet aanpraten dat je ‘minder moeder’ bent omdat je je kind niet zelf op de wereld hebt gezet.
Je band zal niet minder sterk zijn met je kind en je bent net zo moeder als de vrouwen die via de natuurlijke weg zijn bevallen.
Lees ook: Ga je in het ziekenhuis bevallen? Vergeet dan niet deze dingen mee te nemen.