Waarom bevallen niet lijkt op wat je op tv ziet

30.10.2024 18:00

Als je ooit een bevallingsscène op tv hebt gezien, denk je misschien dat bevallen een snelle, dramatische gebeurtenis is. Spoiler: de werkelijkheid is iets… anders. Hier zijn de redenen waarom bevallen in het echte leven totaal niet lijkt op wat je op tv ziet.

Bevallingsscènes in films en series zijn altijd hetzelfde: de vliezen breken op het meest onhandige moment, er volgt een razendsnelle race naar het ziekenhuis, en na een paar schreeuwen en een snelle ‘puf puf’ is de baby er. Helaas (of gelukkig?) is de realiteit meestal wat minder filmwaardig en vooral véél langer.

1. De vliezen breken niet altijd spectaculair

In tv-shows gebeurt het vliezen breken altijd in het midden van een druk restaurant of tijdens een belangrijke werkvergadering. Het klinkt alsof iemand een ballon heeft doorgeprikt, en binnen vijf minuten ligt de moeder op een verloskamer. In werkelijkheid gebeurt het vaak rustig thuis, op een tijdstip waarop je er waarschijnlijk zelf niet eens op let. En o ja, soms breken je vliezen helemaal niet vanzelf en moeten ze in het ziekenhuis even een handje helpen.

2. Het duurt langer. Véél langer

In de tv-wereld lijkt bevallen een supersnelle aangelegenheid, maar in het echt kan het uren (of zelfs dagen!) duren. Eerst zit je rustig te puffen in de woonkamer, kijkend naar de klok die langzaam verder tikt. Misschien krijg je zelfs nog wat Netflix-afleveringen mee. Je kunt ervan uitgaan dat er veel meer wachten, puffen en toiletbezoeken aan te pas komen dan de films je willen laten geloven.

3. Dat hele ‘puf puf’ is wat overdreven

In elke tv-bevalling zie je standaard een puftechniek, waarbij de vrouw luid in en uit ademt alsof ze een marathon loopt. Terwijl goede ademhaling tijdens een bevalling zeker helpt, is het hele puf-circus niet altijd nodig of nuttig. In werkelijkheid vind je vaak je eigen ritme, en het kan zelfs zijn dat je in stilte je weeën doorstaat. Of je schreeuwt het juist uit—allemaal prima!

4. Bevallingsposities zijn zelden standaard

Op tv zie je altijd dezelfde bevallingspositie: liggend op je rug, met benen in de beugels. Maar in het echte leven bevallen vrouwen op allerlei manieren. Zittend, staand, hurkend, op handen en knieën – je doet wat op dat moment het beste voelt. Je zult versteld staan hoe creatief je lichaam wordt tijdens zo’n intensieve ervaring. Liggen? Niet altijd de beste optie!

5. De baby komt er niet uit als een propere burrito

Op tv worden baby’s geboren alsof ze net uit een spa komen: schoon, met een perfecte blos en netjes gewikkeld in een dekentje. In werkelijkheid is een baby direct na de geboorte nog een beetje kleverig, glibberig en… laten we zeggen: minder glanzend. Dat is volkomen normaal! Je hebt net een mensje op de wereld gezet—een klein beetje troep hoort erbij.

6. Humor hoort erbij

In films is bevallen vaak hysterisch en dramatisch, maar de waarheid is dat er vaak onverwachte humor bij komt kijken. Misschien verslik je je in je eigen puffen, maakt je partner een ongemakkelijke grap, of kun je simpelweg niet stoppen met lachen tussen de weeën door. De bevalling kan zeker emotioneel en pijnlijk zijn, maar soms zijn de grappige momenten juist de dingen die je je jaren later nog herinnert.

7. De magie komt ook later

Op tv zie je vaak dat moeders direct verliefd zijn op hun baby zodra die wordt geboren. Hoewel dat voor sommige vrouwen absoluut zo is, hebben anderen wat meer tijd nodig om dat overweldigende gevoel van liefde te ervaren. En dat is helemaal oké! Het kost tijd om te herstellen en te wennen aan dit nieuwe avontuur.