Tweedehands babyspullen? Hier moet je voor oppassen!
Een baby krijgen is het mooiste wat er is! Helaas alleen misschien ook wel een van de duurste dingen. Bergen spullen en kleding moeten er ineens worden aangeschafd voor de kleine. Tweedehands kan dan écht een uitkomst zijn. Sites als Marktplaats bieden een overvloed aan amper gebruikte boxen, badjes, kleertjes, buggy’s, draagzakken enzovoort. Dit is alleen niet altijd zonder gevaar, zo blijkt uit het verhaal van baby Daphne.
“Net toen mijn zusje haar eerste kind verwachtte, vond een grote reorganisatie plaats in het bedrijf waar zij werkte waarbij zij haar baan verloor. Dit was totaal onverwacht voor haar. De toekomstige vader was niet meer in beeld en mijn zusje had besloten dat ze alleen voor het kindje zou zorgen. Zonder baan werd dat financieel echter een stuk moeilijker. Ik ben altijd heel hecht geweest met mijn zus en het voelde dan ook als vanzelfsprekend dat ze bij mij zou komen wonen.
Samen speurden we internet af naar goede tweedehands producten voor de baby. Daar vond ik ook een mooie babydraagzak die ik voor haar kocht. De zwangerschap verliep voorspoedig en mijn nichtje werd geboren. Ze groeide als kool en alle kleertjes die we voor haar hadden aangeschaft, waren al snel te klein. Op een dag gingen we samen op pad om wat nieuwe spullen te kopen. Mijn zus droeg Daphne in de draagzak op haar buik. Mijn nichtje vond dat altijd heerlijk en werd er rustig van, hetgeen goed van pas kwam omdat wij zin hadden in uitgebreid winkelen.
Nadat we in de eerste winkel een leuk jurkje hadden gevonden, sloten we achter in de rij aan. Terwijl we daar stonden, keek mijn zusje even in de draagzak. Het volgende moment zag ik hoe een golf van paniek over haar heen spoelde. Ze opende de draagdoek en haalde haar slappe dochtertje eruit. Even leek het of Daphne niet ademende, maar gelukkig begon ze al snel heel hard te huilen toen mijn zus over haar ruggetje wreef. We dachten dat hiermee de kous af was, maar een vrouw die ook in de rij stond, wees ons erop dat iemand op dezelfde wijze haar kindje was verloren. Na haar verhaal waren we erg geschrokken en gingen we meteen naar huis.
Eenmaal thuis ging ik op internet op zoek en vond dat de draagzak die ik aan mijn zus had gegeven twee jaar daarvoor was teruggeroepen vanwege veiligheidsproblemen. Het scheen dat er in deze draagzak kindjes gestikt waren. Wat ik niet wist, was dat de fabrikant wel een oproep had geplaatst om de draagzakken terug te roepen, maar dat er verder geen actie was ondernomen om ook reeds verkochte exemplaren daadwerkelijk terug te halen. Ze werden dus nog gewoon doorgegeven in families en verkocht via internet. Veel mensen realiseren zich niet dat dit product onveilig is en dat zij hierdoor een ander in gevaar brengen.”
Tip
Een product kan om veiligheidsredenen door de fabrikant zijn teruggeroepen zonder dat de gever (familie of vrienden) of de particuliere verkoper dit weten. Er bestaan speciale websites waarop je kunt checken of dit het geval is, zoals bijvoorbeeld https://www.productwaarschuwing.nl/.
Dit is een voorpublicatie uit het boek ‘Pas op, Kijk uit!’ van Fieke Slee (kinderarts-intensivist) en Marielle Vehmeijer (brandwondenspecialist), een onmisbaar boek over kindveiligheid en het voorkomen van ongelukken.
UITGEVERIJ UNIEBOEK | HET SPECTRUM
Pas op, kijk uit! – Marielle Vehmeijer & Fieke Slee
€20