Traumatische bevalling: als je geboorte-ervaring niet is wat je verwachtte
Voor veel vrouwen is de bevalling een moment van vreugde, maar dat is niet altijd het geval. Een traumatische bevalling kan diepe littekens achterlaten, fysiek én emotioneel. Toch wordt er vaak weinig over gesproken. Hoe ga je hiermee om en waar kun je terecht voor hulp?
Wat is een traumatische bevalling?
Een bevalling kan traumatisch zijn als het gepaard gaat met angst, pijn of een gevoel van machteloosheid. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij een spoedkeizersnede, hevige complicaties of als je het gevoel hebt dat je niet werd gehoord tijdens de bevalling. Wat als traumatisch wordt ervaren, verschilt per persoon.
Het taboe op praten over trauma
Veel vrouwen voelen zich schuldig of zwak omdat ze moeite hebben met het verwerken van hun bevalling. “Iedereen zegt: ‘Het belangrijkste is dat je baby gezond is,’ maar mijn gevoelens werden volledig genegeerd,” vertelt Lotte (29), die na een zware bevalling kampte met paniekaanvallen.
Dit taboe zorgt ervoor dat veel vrouwen hun pijn en angst opkroppen, wat kan leiden tot posttraumatische stressklachten (PTSS).
Signalen dat je hulp nodig hebt
Het is normaal om een bevalling intens te vinden, maar als je na weken nog steeds nachtmerries hebt, prikkelbaar bent of moeite hebt om je baby te binden, is het tijd om hulp te zoeken. Praat erover met je partner, een vriendin of je huisarts. Je gevoelens zijn valide en verdienen aandacht.
Zoek professionele ondersteuning
Voor veel vrouwen kan professionele hulp enorm helpen bij het verwerken van een traumatische bevalling. Denk aan gesprekken met een psycholoog, EMDR-therapie (een behandeling voor trauma) of contact met lotgenoten via speciale groepen. Je hoeft dit niet alleen te doen.
Je bent niet alleen
“Het heeft me maanden gekost om te accepteren dat ik geen zwakke moeder ben omdat ik mijn bevalling als traumatisch ervoer,” zegt Lotte. “Maar nu weet ik: het is oké om hulp te vragen.”
Je ervaring doet ertoe, en het is nooit te laat om te beginnen met verwerken. Een moeilijke start betekent niet dat je niet kunt herstellen en genieten van het moederschap.
Lees ook: De ultieme checklist voor je bevalling