Mijn bevalling liep anders dan gepland (en dat is oké)
Zoals veel aanstaande moeders had ik een duidelijk plan voor mijn bevalling. Ik had een uitgebreide geboorteplan geschreven, ademhalingsoefeningen geoefend en zelfs een playlist gemaakt voor de juiste sfeer. Wat ik echter niet besefte, is dat bevallen zich zelden aan een script houdt. Dit is mijn verhaal over hoe mijn bevalling een totaal onverwachte wending nam – en wat ik daarvan leerde.
Het plan: natuurlijk, rustig en zen
Mijn plan? Een natuurlijke bevalling, liefst zonder pijnbestrijding en met mijn partner naast me. Ik had alles gelezen over de kracht van hypnobirthing, had ontspannende muziek klaarstaan en visualiseerde mezelf al volledig zen door de weeën. Ik stelde me een rustige, bijna serene ervaring voor – dat was in ieder geval het doel. Maar zoals veel moeders wel weten, laat een bevalling zich niet makkelijk sturen.
De eerste weeën en een reality check
Toen de weeën begonnen, voelde ik me klaar voor alles. De eerste uren waren best goed te doen, en ik dacht nog: “Kijk mij dit eens even rocken!” Maar naarmate de uren vorderden, begonnen de weeën heftiger en onregelmatiger te worden. Mijn mooie ademhalingsoefeningen hielpen wel, maar ik voelde mijn zelfvertrouwen toch langzaam afnemen. Toen bleek dat de ontsluiting maar niet wilde vorderen, moest ik een reality check accepteren: dit ging langer duren dan gepland.
Van controle naar overgave
Na meer dan twintig uur ploeteren kwam ik op het punt dat ik niet meer wist wat ik moest doen. Het idee van “zonder pijnstilling” ging de deur uit, en ik vroeg om een ruggenprik. Op dat moment voelde het als falen; het voelde alsof ik mijn mooie geboorteplan losliet. Maar uiteindelijk besefte ik dat er geen goed of fout is in bevallen – het draait om doen wat werkt, in dat moment. De ruggenprik gaf me wat rust, en ik kon eindelijk even op adem komen.
De onverwachte keizersnede
Toen de verloskundige na uren aangaf dat een keizersnede waarschijnlijk nodig was, kon ik het even niet geloven. Dit stond zó ver van wat ik had gepland, dat het voelde alsof ik mijn hele bevalling ‘verloren’ had. Maar toen ik daar in de operatiekamer lag, voelde ik iets anders: een diepe rust. Ik besefte dat het er niet toe deed hoe mijn kind ter wereld kwam, zolang we maar veilig waren.
De mooiste les: loslaten en accepteren
Achteraf gezien was mijn bevalling het ultieme voorbeeld van loslaten. Je kunt alles plannen en voorbereiden, maar uiteindelijk moet je het laten gebeuren zoals het komt. Het mooiste moment? Het eerste huiltje van mijn baby. Toen besefte ik dat de manier waarop het allemaal was gegaan totaal niet uitmaakte – we hadden het samen gered. En dat maakte elke hobbel en elk afgeweken plan de moeite waard.