Kraamzorg basispakket – Dit zit er in de basisverzekering

21.11.2024 12:30
kraamzorg

Kraamzorg is een welkom steuntje in de rug, maar hoe zit het met de vergoeding vanuit het basispakket? Goed nieuws: de basisverzekering vergoedt deze zorg na de bevalling! Je krijgt minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg vergoed. Sluit een aanvullende verzekering af voor een vergoeding van de verplichte eigen bijdrage.

Vergoeding kraamzorg uren vanuit de basisverzekering

Het is een fijne geruststelling dat kraamzorg in het basispakket zit. Vanaf 2024 kun je in sommige situaties de vergoede uren (24-80) bovendien over 6 weken verdelen. Dat was voorheen acht dagen.

Bij kraamzorg met borstvoeding geldt standaard 49 uur kraamzorg en 45 uur bij flesvoeding. Met het kraamzorgbureau waar je je hebt aangemeld, bespreek je tussen de 25e en 28e week van je zwangerschap het aantal uren kraamzorg. In sommige gevallen kun je het vastgestelde aantal uren aanpassen:

  • Je krijgt meerdere baby’s;
  • Je herstelt moeizaam na de bevalling;
  • Je hebt extra ondersteuning nodig bij borstvoeding;
  • Je hebt andere problemen na de bevalling;
  • Je hebt minder zorg nodig door een ziekenhuisverblijf na de bevalling.

Eigen bijdrage kraamzorg en aanvullende verzekering

Zoals eerder gezegd, betaal je voor kraamzorg een eigen bijdrage. In 2024 is de eigen bijdrage voor kraamzorg thuis € 5,10 per uur. Sluit een aanvullende verzekering af voor een vergoeding van deze kosten. Naast de eigen bijdrage dekt een aanvullende verzekering ook een bevalling in het ziekenhuis als dit medisch niet nodig is.

Tip! De kraamzorg voorwaarden en vergoedingen door aanvullende verzekeringen verschillen sterk. Ga daarom je zorgverzekering vergelijken op Geld.nl en vind de aanvullende zorgverzekering die het beste past bij jouw kraamzorg wensen.

Geen eigen risico voor kraamzorg

Kraamzorg valt buiten het eigen risico van je zorgverzekering. Je hoeft hier dus geen extra kosten voor te maken.

Heb je toestemming nodig voor kraamzorg?

Nee, je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts en ook geen toestemming van je zorgverzekeraar. Je meldt je zelf aan bij een kraamzorgbureau of zelfstandige kraamverzorgende. Doe dit vóór de 20e week van je zwangerschap en liever nog eerder. Wacht de eerste termijnecho af om te weten wanneer de bevalling ongeveer is.

Waar meld je je aan voor kraamzorg?

Kies een kraamzorgbureau of kraamverzorgende die een contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Dan weet je zeker dat je een (volledige) vergoeding krijgt. Bekijk dus de voorwaarden van je zorgpolis voordat je een keuze maakt.