Kleingeld en meer dingen die in je vluchttas moeten

20.06.2023 22:03
Vluchttas inpakken


Als het einde van de zwangerschap nadert, is het verstandig om een zogenaamde ‘vluchttas’ klaar te zetten: een tas met spullen die je nodig hebt als je in het ziekenhuis gaat bevallen. Daar stop je natuurlijk dingen zoals kleertjes voor de baby en jezelf in, maar er zijn nog veel meer items die handig zijn en waar je misschien niet zo snel bij stil staat. 

  1. Telefoon-oplader. Typisch iets dat je vergeet. En dan blijkt in het ziekenhuis je batterij zo goed als leeg te zijn en kun je dus je moeder/vriendin/WhatsApp groepen niet op de hoogte houden van het aantal centimeters.
  2. Mueslirepen. Want dat ziekenhuisvoer is niet te vreten en je gaat toch honger krijgen. Mueslirepen hap je makkelijk weg en ze vullen meestal goed. Hoef je je in ieder geval niet te vergrijpen aan zo’n bordje laffe aardappelpuree en een drillerig gelatinepuddinkje.
  3. Warme sokken. Omdat je tijdens een bevalling op de één of andere manier altijd koude voeten krijgt. Het liefst neem je zo’n oncharmante variant van de Zeeman of de Hema, met lekker veel fleece van binnen. Je ligt toch al met je benen wijd, dus wat kan het je schelen.
  4. De iPad. Want óf je moet betalen voor de wifi in het ziekenhuis of het netwerk trekt Netflix gewoon niet. En dan baal je als je een marathon-bevalling hebt en wat afleiding zoekt.
  5. Flesjes water met een smaakje. Een beetje suiker kun je wel gebruiken tijdens het harde werk van een bevalling en dan hoef je niet steeds op dat belletje te drukken om om iets te drinken te vragen.
  6. Een thermosfles. Want die glaasjes die je in het ziekenhuis krijgt, zijn veel te klein. Vul je dus zelf een kannetje thee, dan ben je even voorzien en hoef je niet de hele tijd de verpleging voor je te laten lopen.
  7. Een zorgvuldig uitgekozen na-de-bevalling-outfit. Je staat er niet altijd bij stil, maar misschien moet je wel even blijven. En je wil je bezoek niet ontvangen in zo’n ziekenhuisgewaad met een open achterkant, waardoor ze ook direct je mooie gaasbroekje kunnen bewonderen.
  8. Kauwgom. Omdat je na een tijdje een vieze, muffe smaak in je mond krijgt. Keelsnoepjes of zuurtjes werken ook, maar daar krijg je dan weer dorst van.
  9. Speentjes. Als je even in het ziekenhuis moet blijven en je zo’n kind hebt met een grote zuigbehoefte, is het fijn dat niet je tepels of je vingers het de hele tijd moeten ontgelden.
  10. Fruit. Een lekker fris appeltje of een banaan kan uitkomst bieden als je trek hebt, maar van het idee van een complete maaltijd alleen al ga je over je nek. In het ziekenhuis hebben ze vaak alleen maar van die voorverpakte bakjes fruit, dus kun je voor je naar het ziekenhuis gaat beter eerst even langs de groenteman rijden.
  11. Kleingeld. Omdat het zo lullig is als je partner nog moet pinnen en wisselen, omdat parkeren anders onmogelijk is. En in die rolstoelen van het ziekenhuis moeten soms ook muntjes.
  12. Lippenbalsem. Gegarandeerd dat je gebarsten lippen krijgt van al dat puffen. Vaseline kan ook, maar dan kun je net zo goed zo’n stickje met een lekker smaakje nemen.
  13. Slippers. Voor als je gaat douchen. Zeker als je op zaal ligt, is dat wel zo hygiënisch. Je bent tenslotte niet de enige die gebruik maakt van zo’n badkamer en hoewel het natuurlijk allemaal schoongemaakt wordt, is het idee om met je blote voeten in de lochia van een andere vrouw te staan gewoon niet heel erg prettig.
  14. Miniflesje prosecco. Om na de bevalling feestelijk te proosten. Als je borstvoeding gaat geven: wel even goed timen wanneer je de bubbels open knalt.
  15. Leuke onderbroeken. Oke, een kanten stringetje gaat niet echt werken. Maar er zijn best wel gezellige heupslips te koop, zodat je er niet gelijk uitziet als een soort oma met een vleeskleurige tent om haar derrière. 
  16. Spotify met je favoriete muziek. Niks zo fijn als muziek die je prettig vindt om je te laten ontspannen. Kan je net door de moeilijke momenten heen helpen.

Bedenk dus vooral aan welke dingen je zelf waarde hecht en pak die ook in – naast alles wat er op de kraamlijst staat. Want hoe fijner je je voelt tijdens de bevalling, hoe beter!