Hoe ik me voorbereidde op de komst van een tweede kindje
Een tweede kindje op komst? Spannend én een tikje overweldigend! Hier lees je hoe je je voorbereidt op gezinsuitbreiding en die eerste chaotische maanden iets soepeler door komt.
Een tweede kindje krijgen is heel anders dan de eerste keer. Je weet al wat je kunt verwachten qua slaapgebrek, luierbergen en eindeloze flesjes of voedingen, maar nu is er nóg iemand die aandacht vraagt: je eerste kind. Met een peuter om rekening mee te houden, wordt de voorbereiding op een tweede kindje een nieuwe uitdaging. Hoe pak je dat aan? Hier zijn de belangrijkste stappen om je gezin (en jezelf!) klaar te stomen voor de komst van nummer twee.
Creëer een plekje voor jezelf (en voor dutjes!)
Het is verleidelijk om alle voorbereidingen op het nieuwe kindje te richten, maar vergeet jezelf niet! Als er één ding is dat je bij een tweede kind kunt verwachten, is het dat je eigen rustmomenten nóg schaarser worden. Richt alvast een hoekje in waar je ongestoord even kunt zitten of dutten. Een comfortabele stoel of een rustig hoekje met een kussen kan echt het verschil maken. Die momenten van rust ga je nodig hebben!
Betrek je eerste kind bij de voorbereidingen
Je oudste kindje kan best wat extra aandacht gebruiken in deze periode. Bereid hen voor door samen boekjes te lezen over grote broer- of zus worden, of door ze te betrekken bij het inrichten van de babykamer. Laat je kind ook eens voelen hoe de baby schopt of leg uit wat er gaat gebeuren. Het helpt hen om zich belangrijk en betrokken te voelen, waardoor de overgang straks wat soepeler verloopt.
Zorg dat het huis babyproof én peuterproof is
Een baby en een peuter tegelijk in huis betekent dubbel opletten. Het is dus handig om nu alvast het huis kindvriendelijker te maken, zodat je straks niet overal tegelijk hoeft te zijn. Denk aan stevige kasten voor al het speelgoed, opbergplekken die je peuter kan bereiken, en een veilige plek voor de baby om te slapen zonder dat grote broer of zus per ongeluk te dichtbij komt. Met een paar slimme aanpassingen creëer je een omgeving waarin beide kinderen veilig kunnen rondkruipen.
Bereid maaltijden voor die je kunt invriezen
Een baby en peuter verzorgen kan zo’n beetje al je energie opslokken, en dan schiet koken er al snel bij in. Meal preppen is je nieuwe beste vriend! Maak alvast maaltijden die je kunt invriezen, zoals pastasaus, stoofpotjes of gezonde muffins. Het bespaart je straks niet alleen tijd, maar geeft ook wat rust: je hoeft je geen zorgen te maken over voedzame maaltijden tussen de chaos door.
Regel hulp voor de eerste weken
Niemand is een superouder, ook jij niet. Wees niet bang om hulp te vragen. Regel alvast wie er kan helpen met boodschappen, koken of even op je oudste kan passen. Vrienden, familie of een oppas kunnen een grote steun zijn in die eerste hectische weken. Hoe meer hulp je hebt, hoe soepeler je kunt wennen aan het leven met twee kids.
Wees realistisch over wat je kunt verwachten
Misschien wel de belangrijkste voorbereiding: temper je verwachtingen. De eerste weken (of maanden) zijn vaak chaotisch en rommelig. Misschien loopt niet alles zoals gepland, en dat is oké. Het leven met twee kinderen vraagt tijd en geduld. Neem het dag voor dag, en weet dat je altijd je best doet—meer kun je niet doen. En soms is dat al precies genoeg.
Lees ook – Wat zwangerschap je écht leert over geduld