Flessenstress! Want welke fles moet je nou hebben?

12.02.2021 10:00
beste babyfles kiezen

Ga als zwangere of jonge moeder maar eens onvoorbereid naar de Prenatal/Etos/Kruidvat op zoek naar een fles. Wedden dat jij radeloos en zonder flessen weer thuis komt? Er zijn namelijk S-flessen, flessen met tepelspenen en ventielsystemen en ga zo maar door. Welkom in de wondere wereld van de flesjes.

Welk baby flesje?

 

Tijdens mijn eerste zwangerschap kocht ik bij zo’n gigantische babyzaak het starterspakket flessen van Philips Avent. Waarom? Nou eigenlijk gewoon omdat ik die naam vaak voorbij had zien komen, de flesjes er normaal uitzagen en ik daarom het pakket in mijn mandje gooide. Ik wilde borstvoeding gaan geven, maar wist natuurlijk nog niet of dat zou lukken en omdat ik alles tot in de puntjes voorbereid wilde hebben, haalde ik dus ook maar alvast wat flesjes in huis.

Toen mijn kind er was en eenmaal een tijdje aan de borst dronk, wilde ik wel weer een avondje weg en dus kwamen de flesjes in de kast goed van pas. Zonder mikken of morren dronk hij gelukkig net zo gretig uit de fles als aan de borst. Easy.

Bij mijn tweede kind ging het iets minder makkelijk. Hij kreeg borstvoeding maar moest af en toe ook een fles. Hij had enorm veel last van krampjes en wilde absoluut niet uit mijn gewone Philips Avent flessen drinken. Daarom kocht ik die met tepelspeen (ook van Philips), om de zogeheten tepel-speen verwarring te voorkomen (wat volgens zowel de kinderarts als lactatiekundige onzin is, vertelden zij mij later, en gewoon een marketingtrucje om 4 euro bovenop de prijs te gooien – maar mijn baby dronk er wel uit!)

Dat ging dus goed, maar de enorme krampjes bleven. En voor baby’s met krampjes is het aanbod groot. Zo heeft Difrax de bekende S-flessen, zijn er de flessen van Dr. Brown met een speciaal ventielsysteem en heeft kolfgigant Medela de Calma-fles. Welke moet je nou kiezen? Na alles proberen (en zo’n honderd euro lichter) belandden wij uiteindelijk bij Difrax, maar dat is voor iedere baby en moeder natuurlijk anders.

 

Lees ook: Water voor flesvoeding? Je mag gewoon de kraan gebruiken!

Beste babyflessen

Philips Avent 
philips avent

Dit is wel de bekendste fles. Het heeft een ergonomische vorm en een brede hals. Is makkelijk in elkaar te zetten en schoon te maken. De speen van deze Avent flessen is breed en lang, om zo het natuurlijk aanleggen te stimuleren. Je kunt de fles met de gewone spenen in elke richting vasthouden. Gebruik je een papspeen, dan moet je wel even kijken hoe je hem vasthoudt. De fles is BPA-vrij (een schadelijke stof die wordt gebruikt voor de productie van kunststof producten). Vermindert darmkrampjes vanwege het antikolieksysteem, wat letterlijk ’tegen kramp’ betekent, waardoor lucht terug de fles instroomt. In verschillende maten verkrijgbaar.

Philips Avent Natural

Philips Avent Natural

De speen van deze fles lijkt op de moederborst, om zo het natuurlijk aanleggen nog meer te stimuleren en om ’tepel-speen verwarring’ te voorkomen als je borst- en flesvoeding combineert. Verder is deze fles, net als de Philips Avent fles, van BPA-vrij plastic gemaakt en makkelijk en in elke richting vast te houden. Zegt darmkrampjes te verminderen vanwege het antikolieksysteem. In verschillende maten verkrijgbaar.

Difrax S-fles

Difrax S-fles

‘De nummer 1 flessen van Nederland’, zo zegt Difrax zelf op hun site. Deze flessen hebben een S-vorm wat de kans op darmkrampjes vermindert en waardoor je baby makkelijk en comfortabel kan drinken. Vanwege de vorm ligt je baby tijdens het drinken namelijk in een natuurlijke houding, met het hoofdje iets omhoog. Zo kun je makkelijk oogcontact met je baby maken, net zoals wanneer hij uit de borst zou drinken. Je hebt verschillende varianten flessen: vier maten en twee vormen; een smalle en een wijdere.
De smalle fles heeft een smalle speen en kies je als je baby minimaal aanhapt. De wijdere fles heeft een wijdere speen en is ideaal als je baby ruim aanhapt. Ook kun je hier makkelijker de voeding in doen.
De S-flessen hebben een ventiel in de bodem waardoor je baby minder lucht inslikt en dus minder last heeft van darmkrampjes, boertjes en spugen. Het ventiel zorgt er ook voor dat de fles niet vacuüm zuigt. Ook BPA-vrij. Je kunt de fles makkelijk schoonmaken omdat je hem helemaal uit elkaar kunt halen. Let er wel op dat je niet de onderkant van een volle fles eraf draait…

Medela Calma

Medela Calma Moedermelkflesje 150 ml
De Medela Calma is in twee maten verkrijgbaar (150 en 250 ml), net als bij borstvoeding, zo zeggen ze. Baby’s behouden hun natuurlijke zuiggedrag, zoals ze aan de borst ook doen. Wanneer ze vacuüm zuigen komt er melk uit, in plaats van een contante melktoevoer. Lijkt ingewikkeld in elkaar te zetten, maar als je eenmaal door hebt hoe het werkt is het een eitje. BPA-vrij.

Dr. Brown

Dr. Brown's Options+ Anti-colic Brede Halsfles Glas 270 ml

De enige fles met een gepatenteerd ventielsysteem. Zo voedt je je kindje zonder luchtbelletjes en dit voorkomt darmkrampjes, spugen en boeren. Ook blijven vitamine C, A en E in de fles vanwege dit systeem, waar het bij andere flessen ‘verliegt’, zeggen ze op hun site. Er is een smalle variant en een bredere van de Dr. Brown flessen verkrijgbaar. BPA-vrij.

Tommy Tippee

Tommee Tippee Closer to Nature - zuigflessen - langzame uitstroomsnelheid - anti-colic ventiel - 260 ml - pak van 1 - doorzichtig

De Tommy Tippee de ‘Closure to Nature’ fles, die lijkt op de Philips Avent Natural. Met een tepelspeen om de overgang of mix van borst naar fles eenvoudiger te laten verlopen. Er is ook een anti-koliek variant met een speciale ventilatietechniek tegen krampjes. Heeft een lage stroomtoevoer en is makkelijk vast te houden. BPA-vrij.

Babyflesje kopen

Alvast wat flesjes in huis halen als je zwanger bent?

Ja, dat is wel handig. Natuurlijk als je van plan bent flessen te gaan geven, maar ook als je borstvoeding wilt geven. Je weet nooit of het in één keer lukt.

In het begin heb je alleen kleine maatjes nodig en daarna pas de grotere. Schaf dus niet gelijk alles aan, maar kijk eerst of je baby überhaupt wel uit dat merk flesje wilt drinken die jij hebt gekozen.
Daarnaast bestaan er verschillende spenen voor verschillende fasen van je baby. Je begint bij speen 1 (of small), voor fase 1, net na de geboorte tot ongeveer drie maanden. Daarna komen fase 2, 3 (of medium en large) en een papspeen voor de flesjes rijstebloempap bijvoorbeeld. Afhankelijk van welk merk fles je hebt, verschillen de spenen. Laat je daarover adviseren in de winkel.

Het is belangrijk dat je kind niet te snel het flesje leegdrinkt, in ongeveer 20 minuten. Doet je baby er sneller of veel langzamer over, dan gebruik je misschien een verkeerde speen.

Beste flessen baby

Waar moet je nog meer op letten bij de aanschaf van een flesje?

  • Controleer altijd of de flessen en spenen BPA-vrij zijn
  • Gebruik altijd dezelfde soort fles om het drinken zo aangenaam en makkelijk mogelijk voor je baby te maken (dus ook bij de oppas/opa&oma/creche etc.).
  • Geef je baby tijd om aan de fles te wennen. Met een beetje mazzel lukt het al gauw, maar geef niet op als hij na een maand nog moeilijk drinkt.
  • Steriliseer de flessen en spenen regelmatig. Bij een pasgeboren baby iedere dag, vanaf een half jaar is elke week voldoende.
  • Controleer of de spenen nog heel zijn. Als er een ouder broertje of zusje met tandjes uit heeft gedronken kan de speen soms beschadigd zijn.
  • De duurste fles hoeft natuurlijk niet per se de beste fles te zijn!

Bekijk ook: Zo wordt jouw babykamer de allerleukste