17 Dingen waar je echt niet zonder kunt als je zwanger bent

17.12.2022 06:00


Zwanger zijn is hartstikke leuk, vooral als je er achteraf op terug kijkt. Verder word je vooral negen maanden lang geplaagd door onzekerheid, nesteldrang, op hol geslagen hormonen, maagzuur, rugpijn en ander leed. Maar gelukkig kan de pijn verzacht worden. Van deze dingen knapt elke zwangere vrouw per direct op.

Lees ook: Zó ziet zwanger zijn eruit. Toch?

  1. Bewijs. Er schijnt een baby in die buik te zitten, althans, dat beweert een plusje op een plastic staafje, maar misschien is het toch een kikker of een verkeerd gevallen maaltijd Chinees? Vooral in de eerste weken moet de zwangere vrouw het eerst zien, dan geloven. Daarom is ze dol op echo’s – mits alles goed blijkt te gaan met de baby in wording natuurlijk. O, en van de eerste glooiing van een bollend buikje wordt ze ook heel blij! En dat er dan iemand voor haar opstaat in de trein.
  2. IJs. Waterijs, roomijs, yoghurtijs of ijsklontjes in een voetenbad. In grote hoeveelheden inslaan en in de vriezer leggen voor het geval dat. (Ja, ook als ze zegt dat ze helemaal geen ijs hoeft, dat kan morgen zomaar anders zijn.)
  3. Vrijheid van meningsuiting. Oké, ze kan wat uitgesproken zijn als het bijvoorbeeld gaat om de geur van parfum (gatverdamme) of het feit dat er mensen bestaan die koffie drinken (zijn ze helemaal gek geworden), maar probeer haar maar niet tot bedaren te brengen, want echt, je begrijpt er toch niks van. En hormonen moeten nu eenmaal af en toe gelucht worden, in de vorm van een mening.
  4. Romcoms. Actiefilms, thrillers, sf en politieke drama’s – het is allemaal zó pre bevruchting. Nee, dan de romcom. Er wordt iemand verliefd, iemand anders juist weer niet en uiteindelijk komt het toch allemaal goed. Dáár kun je nog eens wat mee als je zwanger bent.
  5. Iets om te aaien. Bij voorkeur een baby, maar het mag ook best een konijn, hamster, zeehond of iemand met zacht borsthaar zijn.
  6. Rompertjes. Als het even kan in maat 50, van een heel duur merk, in enorme stapels thuis in de commode. Gewoon in de winkel naar kijken en aaien (zie vorige punt) kan soms ook al volstaan.
  7. Gestreken lakentjes. Ook in grote stapels in de commode graag. En iemand die ze wil strijken, want zo’n uitstekende buik wil je natuurlijk niet aan een strijkijzer branden.
  8. Een nieuw huis. Met genoeg ruimte voor de baby. En anders op z’n minst een verbouwing. Als het maar lekker lastminute is, waardoor het een spannende strijd wordt tussen uitgerekende datum, nesteldrang, verplicht rust houden en een overspannen echtgenoot.
  9. Zwangerschapslectuur. Of apps. Vooral van de soort waarin staat dat de baby nu de grootte van een rijstkorrel/aubergine/spaghettipompoen heeft.
  10. Een babyshower. Maar dan wel eentje waarvan zij zelf de datum mag prikken. Geen enkele zwangere zit erop te wachten om met het zweet op haar rug, in joggingbroek, nog vol in het misselijkheidstrimester overvallen te worden door een surprise party. Al zijn er nog zoveel luiertaarten.
  11. Roombroodjes. Of bananensoezen. Of komkommers met zout. Of ijsthee. Of (vul zelf in). Een beetje afhankelijk van de craving van dat moment en of er genoeg Rennies in huis zijn, maar het moet hoe dan ook na sluitingstijd in huis gehaald worden door iemand anders dan de zwangere zelf.
  12. Zwembaden. Zelfs zwangere vrouwen die niet kunnen zwemmen worden wildenthousiast als ze in een zwembad liggen. Ineens weer zo licht als een veertje zijn, welke zwangere wil dat nou niet?
  13. Selfies. Naakt voor de spiegel en dan elke week kijken of de buik al gegroeid is en hoe leuk dat nieuwe formaat tieten daar bij staat.
  14. Dutjes. Wondermiddel bij slaapgebrek en allerhande zwangerschapskwalen.
  15. Voetmassages. De gewone massage wordt op een gegeven moment wat ongemakkelijk, maar voetmassages blijven te allen tijde welkom. Liefst door de vader van het kind.
  16. Goed nieuws over bevallingen. Bijvoorbeeld dat het best goed te doen is, er een fantastische nieuwe manier van pijnbestrijding is uitgevonden of dat de baby er hoe dan ook uitkomt. In elk geval liever geen levendige beschrijvingen van totaalrupturen, nageboorten en verlostangen a.u.b.
  17. Ruimte. Om te zitten en te lopen. De zwangere vrouw is sowieso al de hele tijd met z’n tweeën, dus veel meer mensen in de persoonlijke ruimte is niet per se wenselijk. Ga dus niet wijdbeens naast haar zitten in de bus en raak niet ongevraagd de buik aan als je niet de vader van het kind/aanstaande oma/beste vriendin bent, en zelfs dan is overleg geboden. En komt er een zwangere vrouw in ramkoers op je af gewaggeld? Maak dan even plaats, want zij is dus echt niet van plan om haar koers te wijzigen.

Echt voorbereiden kun je je niet op je bevalling. Maar wil je toch met wat meer kennis aan de grote taak beginnen? Kijk dan eens naar de online cursus Fit & in balans zwanger en bevallen van Babyopkomst.nl.