6 Zwangerschapsverhalen die bijna niet te geloven zijn (en toch echt gebeurd)
Elke zwangerschap is natuurlijk bijzonder, maar sommige verhalen kunnen je echt versteld doen staan. Zoals een zwangere vrouw die nogmaals zwanger werd, en bevalling van 75 dagen(!), en een Indiase vrouw die op haar 72ste nog moeder werd.
1. De zwangere vrouw die zwanger werd.
Julia Grovenburg werd in 2010 zwanger van haar tweede zoon Hudson, terwijl ze op dat moment als zwanger was van haar eerste dochter Jillian. HOE DAN? horen we je denken. Grovenburg is een van de slechts 10 bekende gevallen van superfecundatie. Superfecundatie is een dubbele zwangerschap waarbij meerdere eitjes in eenzelfde ovulatieperiode worden bevrucht op verschillende momenten. Theoretisch gezien kunnen deze kinderen dan ook andere vaders hebben, al was dit bij Grovenburg niet het geval.
Bij superfecundatie worden beide foetussen op dezelfde dag geboren, ondanks het feit dat de ene een of twee weken later verwekt kan zijn dan de ander. De kinderen worden echter officieel niet beschouwd als tweelingen omdat het strikt genomen aparte zwangerschappen zijn in dezelfde baarmoeder. Op 2 december 2010 kwamen zowel Jillian en Hudson gezond ter wereld. Wel broer en zus, maar geen tweeling dus.
2. De tweeling die een gruwelijk ongeluk overleefden
In 2012 was de 26-jarige Christine Bolden zwanger van een tweeling, toen ze plotseling in elkaar zakte op een parkeerplaats vanwege een aneurysma. Vijf dagen later werd ze hersendood verklaard in het Spectrum Health Butterworth Hospital. Het verlies van Christine was natuurlijk al een immense klap voor de familie, maar het verlies van haar tweeling maakte het verhaal nog veel verdrietiger. Daarom vroeg haar familie de artsen of het mogelijk zou zijn haar lichaam in leven te houden tot de kinderen volgroeid waren en veilig geboren zouden kunnen worden.
De artsen stemden in. Enkele weken werd Christine’s lichaam in het ziekenhuis in leven gehouden, tot haar stijgende bloeddruk zorgwekkend werd, en de beslissing werd gemaakt om de tweeling geboren te laten worden. En het werkte, allebei de babies kwamen gezond ter wereld. Daarna werden Christine’s machines uitgezet, en overleed ze. Dr Cosmas Vandeven, een zwangerschapsspecialist van de Universiteit van Michigan noemde Bolden’s zaak ‘een zeer uitzonderlijk scenario’.
3. De langste bevalling ooit
Je dacht misschien dat jou bevalling lang duurde, maar in 2012 duurde de bevalling van de Poolse Joanna Krzysztonek maar liefst 75 dagen! Toen ze 21 weken zwanger was, begon haar bevalling. De eerste van haar drieling werd geboren, maar het was helaas veels te vroeg, en het kindje overleed. Om de levens van de andere twee babies te redden probeerden ze de bevalling te remmen. Dit lukte eerst niet, totdat de artsen bedachten om het bed te kantelen, en Joanna met haar benen naar het plafond te leggen. Zo konden de weeën genoeg worden afgeremd dat de andere twee babies in haar buik bleven. Uiteindelijk heeft Joanna zo 75 dagen doorgebracht, met weeën, pijn en constant met haar benen omhoog, totdat haar andere twee kinderen groot genoeg waren om gezond geboren te kunnen worden. Uiteindelijk beviel ze van een gezonde dochter Iga, en een gezonde zoon Ignacy, na een bevalling van twee-en-een-halve maand. Respect!
4. Twee voor de prijs van een
Vond je het verhaal van Julia Grovenburg al bizar (zie punt 1.), de zwangerschap van Angie Cromar was zo mogelijk nog bijzonderder. Ook Angie werd zwanger van twee babies tegelijk, zonder dat deze een tweeling waren. Angie is namelijk geboren met een aandoening die didelphys heet, en betekent dat ze twee baarmoeders heeft.
De kans dat iemand met twee baarmoeders in allebei die baarmoeders tegelijkertijd tijd zwanger raakt is miniem: ongeveer 1 op 5 miljoen. En toch gebeurde het bij Angie Cromar. In 2010 stelden artsen bij haar twee zwangerschappen vast: in elke baarmoeder een. Volgens haar arts Steve Terry zijn er over de hele wereld nog geen 100 van dit soort gevallen bekend. De babies werden uiteindelijk allebei gezond geboren.
5. Ben je daar niet een beetje te oud voor?
De meeste vrouwen beginnen redelijk op tijd met het krijgen van kinderen, maar er zijn enkele gevallen bekend van zwangerschappen die pas (heel) laat plaatsvinden. Zoals bij Omkari Pawar, die in 2008 beviel van een gezonde tweeling, op 72-jarige leeftijd. De tweeling werd een maand te vroeg geboren, en kwamen ter wereld via een keizersnede. Maar deze beide dingen zijn helemaal niet echt uitzonderlijk.
‘Al ben ik de oudste moeder ter wereld, dat maakt mij niets uit,’ zei Panwar tegen The Telegraph. ‘Ik wil gewoon genieten van mijn babies en voor ze zorgen zo lang als ik kan.’
6. Oma en mama in een
Toen Kim Coseno en haar man erachter kwamen dat ze geen kinderen konden krijgen waren ze er kapot van. Op dat moment bood Kim’s moeder Jaci Dalenberg (56) zich aan als surrogaatmoeder. Zij droeg uiteindelijk hun drieling voor hen. In principe zou je dus kunnen zeggen dat Jaci zowel de oma als de moeder van de drieling is, afhankelijk van de definities die je hanteert. Tegen NBC zei Jaci: ‘Het is gewoon iets wat ik doe voor mijn dochter, uit moederliefde.’
Dokter Robert Kiwi, de gynaecoloog die Dalenberg behandelde, zei tegen ABN News: ‘Er zijn maar heel weinig vrouwen die op die leeftijd nog draagmoeder zouden kunnen zijn.’ Maar na twee jaar proberen lukte het, en nu is het gezin van Kim en haar man compleet.
Bron: Healthy Way
LEES OOK: Zeven bizarre zwangerschapsadviezen die vrouwen vroeger kregen