Wat doe je als je vermoed dat iemand een postnatale depressie heeft?
Wat zijn de signalen dat iemand een postnatale depressie zou kunnen hebben? Wat zijn antwoorden en vragen waarmee je iemand verder helpt? Tilda legt uit waar je op moet letten en hoe je iemand kan helpen.
Als je een (net bevallen) vrouw in je omgeving hebt die vastloopt, die duidelijk niet op een roze wolk zit, of dit via omwegen duidelijk probeert te maken dat het niet goed met haar gaat: ga het gesprek met haar aan. Het is namelijk vaak moeilijk om hierover te praten. Omdat veel moeders zich enorm schamen over wat ze denken en voelen. Daarnaast voelen ze zich ook vaak schuldig tegenover hun baby, man en gezin.
Sommige moeders proberen duidelijk te maken dat ze niet lekker in hun vel zitten, door opmerkingen als: ‘Ik ben zo moe, ik weet niet of ik het wel goed aanpak, ik wil zo graag een nacht goed slapen.’ Dit zijn eerste signalen die je aan het denken kunnen zetten. Heb je het vermoeden dat er meer aan de hand is dan slechts een vermoeidheid, vraag dan door zonder woorden in de mond te leggen. En als je vermoedt dat er meer aan de hand is, probeer dan vooral begrip te tonen, en moedig de moeder in kwestie aan om haar kwetsbare ziel te tonen. Dit kun je doen door een vraag als: ‘Ik merk dat je de laatste tijd prikkelbaar bent. Klopt dat?’ Hiermee kun je de boel opengooien zonder een oordeel te geven. Of zeg bijvoorbeeld: ‘Is er iets wat ik voor je kan doen? Hoe kan ik je helpen? Je kunt me alles vertellen.’
Het is voor een moeder met een postnatale depressie heel belangrijk dat ze zich gehoord voelt. De gedachten die ze heeft, circuleren vaak non-stop rond in haar hoofd. Een uitlaatklep hebben is dan heel waardevol. Je biedt haar de mogelijkheid te ventileren in een tijd waarin alles om de baby draait. Maar het is natuurlijk ook belangrijk hoe de moeder zich voelt, echt voelt. Jij als partner, vriendin, collega, kan zoveel betekenen. En mocht je het vermoeden hebben dat zij dringend professionele hulp nodig hebben, zorg er dan voor dat ze geholpen wordt. Mocht je meer willen weten, dan kun je ook contact met mij opnemen.
Tilda is therapeute en is gespecialiseerd in postnatale depressies. Ze heeft zelf een postnatale depressie gehad en schreef het boek Toen kreeg ik weer lucht. Ze heeft een eigen praktijk: Froufroubegeleiding.nl.
LEES OOK: Van postnatale depressie naar roze wolk-moment: zo verschillend kan bevallen zijn