Alles wat je moet weten over de rhesusfactor
15% van de zwangere vrouwen krijgen in de 30e week van hun zwangerschap én 48 uur na de bevalling een rhesusprik tegen de rhesusziekte. Wat dit precies is? Wij leggen het je uit.
Als je zo’n 12 weken zwanger bent zal de verloskundige je vragen om bloed te prikken. Hiermee wordt onder andere je bloedgroep aangetoond en wordt er gekeken of je de rhesusfactor hebt. Zo ja, dan ben je rhesus positief, zo niet dan ben je rhesus negatief. En dan is het dus tijd voor actie.
Het zit namelijk zo; een rhesus negatieve vrouw die in verwachting is van een rhesus positieve baby kan anti-stoffen gaan aanmaken tegen haar baby waardoor het kind bloedarmoede krijgt. Dit wordt ook wel de Rhesusziekte genoemd. Dit gebeurt alleen als de rode bloedcellen van de baby in de bloedbaan van de moeder terecht komen en die kans is het grootst bij de bevalling. Het lichaam van de moeder ziet de bloedcellen van de baby dan als ‘vreemd’ en maakt antistoffen aan. Bij een eerste kind is er daarom nog weinig aan de hand, maar stel dat een moeder na haar eerste bevalling antistoffen heeft aangemaakt, geeft ze die bij nummer 2 via de placenta door aan haar ongeboren kind. Deze antistoffen breken het bloed van de baby af. In het meest ernstige geval is een bloedtransfusie in de baarmoeder nodig. Maar dat kan je dus voorkomen. Hoe?
Is er bij het bloedonderzoek in het begin van je zwangerschap gebleken dat je rhesus-negatief bent? Dan moet je in de 27e week van je zwangerschap nog een keer bloedprikken om te kijken welke rhesusfactor je baby heeft. Is hij/zij negatief, dan gebeurt er niks. Heeft je ongeboren kind een positieve factor, dan krijg je in week 30 van je zwangerschap én 48 uur na de bevalling een anti-D prik zodat je lichaam geen antistoffen gaat aanmaken tegen de baby. Om het nog ingewikkelder te maken is er nog een verschil in een negatieve rhesusfactor bij bloedgroep D en C. Ben je D-negatief, krijg je dus die prik. Ben je C-negatief, dan bestaat er geen prik en worden jij en je baby extra goed in de gaten gehouden.
Lees ook: Geniaal! Bij de dokter in dit filmpje zijn prikjes zo gepiept