Achttien redenen om een doula in te huren

18.12.2016 04:55
Achttien redenen om een doula in te huren


Vandaag gaan we even stil staan bij de doula. De wattes? De doula. Dat is een oud Grieks woord voor ‘dienende vrouw’, maar tegenwoordig zeggen we gewoon: zwangerschaps- en bevallingscoach. Mirjam maakte er twee keer gebruik van en brengt een ode. Ze vindt doula’s fantastisch omdat:

  1. Ze geen moeder meer heeft, maar wel een kundige, ervaren vrouw (en dus niet haar schoonmoeder) bij haar bevalling wilde hebben.
  2. De meeste vrouwen gelukkig wel gewoon moeders hebben, maar sommige moeders ook vet irritant kunnen zijn, dus dan kun je veel beter een doula inhuren.
  3. Moeders de neiging hebben de hele tijd over jouw geboorte en die van andere familieleden te praten en dat is natuurlijk best handige informatie, maar de doula heeft wel honderden baby’s geboren zien worden, dus haar kennis reikt echt vele malen verder.
  4. De verloskundige houdt zich vooral bezig met de groei van je baby, maar heeft vaak geen tijd voor je geestelijke en emotionele ondersteuning. De doula dus wel. Het is gewoon een soort psycholoog en wijze vriendin ineen.
  5. Doula’s zijn dan ook vooral heeeeeel lief!!
  6. En dus een uitkomst als je angst hebt voor de bevalling of eerder een traumatische bevalling hebt gehad.
  7. Doula’s kunnen heerlijk masseren en dat is gewoon mega relaxed. Vooral als je veel vocht vasthoudt, een buik van hier tot Tokio hebt, of gestrest bent. Chillen met die billen.
  8. Naast goeie massages doen ze vaak ook aan acupressuur(soort acupunctuur zonder naalden), moksatherapie (rugmassage met een bepaald kruid dat verwarmd wordt) en aromatherapie. Mmmmmm!!
  9. Ze komt al bij je thuis vanaf week 36, is er non-stop bij tijdens de bevalling (al bij je eerste wee en dus ook als het alles bij elkaar twee dagen duurt) en dus zwem je in een warm bad tijdens die spannende laatste weken en krijg je meer zelfvertrouwen.
  10. Moeder en ouders worden een ingrijpende gebeurtenis is waar je je goed op moet voorbereiden. De doula helpt je hierbij. Of: je gaat toch ook niet onvoorbereid die marathon lopen?
  11. En ja, je man wordt er dus ook met zijn haren bij gesleept in het hele proces en daarmee wordt het echt iets van jullie samen. Hoe leuk is dat?
  12. Doula’s kennen vaak allerlei handige ‘trucjes’ en oefeningen die de reguliere artsen niet kennen om bijvoorbeeld de baby in optimale positie te brengen voor de bevalling (spinning baby’s), de bevalling op gang te helpen als deze heel lang uitblijft of weer opstarten als het proces plotseling stopt. Ook kan ze tijdens de weeën drukpuntmassage toepassen zodat je minder pijn voelt, maar je kunt er natuurlijk ook gewoon om reguliere drugs vragen.
  13. Want denk nu niet dat de doula een soort holistisch kruidenvrouwtje is dat tegen pijnbestrijding is. Een beetje moderne doula staat overal voor open, dus ook voor de prik en het ziekenhuis, wat in mijn geval sterke wensen waren. Juist die combinatie van haar natuurlijke kijk en de gebruikelijke medische kennis vond ik een groot goed.
  14. De doula is dan ook uitstekend op de hoogte en kan je geweldig helpen met het maken van een geboorteplan, advies geven over ziekenhuizen en artsen en komt voor je op als jij in barensnood bent en je man uitgeteld op de grond ligt van alle spanning.
  15. Ze is dus jouw rots in de branding, bruggenbouwer en je belangenbehartiger tegelijkertijd.
  16. Ze tegenwoordig ook mee naar binnen mogen bij een keizersnede en zelfs in te huren zijn bij een geplande keizersnede. Dat was een paar jaar geleden beslist nog niet mogelijk, dus de doula wordt een steeds normaler begrip in Nederland. En terecht.
  17. Ze komt napraten en foto’s van de bevalling kijken en dat is echt heel fijn want meestal is een geboorte een heftige gebeurtenis waar je heel veel over wil praten. Op deze manier valt alles beter op zijn plek en heb je een betere start als moeder.
  18. En ja, de doula is helaas niet goedkoop, maar baren doe je niet zo vaak, dus het is het dubbel en dwars waard.

Lees ook: Wat je écht nodig hebt als je in het ziekenhuis gaat bevallen (en waarover niemand je vertelt)