‘Na acht miskramen durf ik bijna niet te geloven dat het goedkomt’

02.08.2019 18:30
miskramen


Saskia (35) kreeg acht miskramen. Op dit moment is ze voor de negende keer zwanger en dat is heel spannend.

Lees ook: 17 Stomme dingen die mensen zeggen als je een miskraam hebt gehad

“Ik ging ervan uit dat het allemaal goed zou gaan. Van een miskraam had ik weleens gehoord, maar ik dacht dat dat zeer zeldzaam was. Wist ik veel dat het een op de tien vrouwen overkomt. ‘Er kan nog zoveel misgaan’, zei ik tegen mijn man toen we ademloos naar de eerste positieve zwangerschapstest staarden, maar dat waren woorden die ik rationeel uitsprak. Het voelde helemaal niet zo. In gedachten had ik al een baby in mijn armen.

De eerste echo was goed, de tweede niet. Het hartje was gestopt met negen weken. Ik kon het bijna niet geloven. Bij thuiskomst ging ik googelen en voelde me gelukkig minder wanhopig en minder alleen. Oké, dit gebeurde veel vaker, ik had het risico gewoon onderschat. Ik kon er niets aan doen, het was een foutje van de natuur – allemaal geruststellingen die ik toen nog echt kon voelen.

Ongeduldig wachtte ik tot ik weer zwanger was. Dat duurde vier lange maanden en met de test in mijn hand voelde ik allemaal reserves. De kans dat het twee keer mis zou gaan was natuurlijk niet enorm, maar het kon wel. Opnieuw had ik een eerste goede echo, opnieuw stopte het hartje bij negen weken. Deze keer bleef de wanhoop en het gevoel dat ik de enige was – hoeveel ik ook googlede. De verloskundige probeerde me gerust te stellen, maar het hielp niet. Ik zou vast alleen maar miskramen krijgen, huilde ik tegen mijn man. ‘Welnee’, zei hij optimistisch. ‘De eerste twee pannenkoeken mislukken ook altijd.’

Deze keer duurde het twee maanden voor ik zwanger was, maar bij de eerste echo bleek het vruchtje al niet meer te leven. Pas zes maanden later was ik opnieuw zwanger. Ik denk liever niet terug aan die periode, ik had elke dag het gevoel dat ik knettergek werd. Om me heen raakte iedereen zwanger, kreeg baby’s, soms ‘per ongeluk’. Als ik dat hoorde, werd ik woedend. Kraamvisites vermeed ik zoveel mogelijk en als iemand met een suggestieve glimlach vroeg of het voor mij niet eens tijd werd voor een baby, gaf ik maar gewoon geen antwoord.

Lees ook: 25 Dingen die je nooit moet zeggen tegen een vrouw die net een miskraam heeft gehad

Toen ook mijn vierde zwangerschap misliep, kwamen we bij de gynaecoloog. Die kon geen verklaring vinden. Domme pech dus, en we gingen weer door. Zwangerschap vijf, zes, zeven én acht gingen ook mis, de ene keer bij zes weken, de andere keer pas bij elf. Na de zesde zwangerschap wilde mijn man ermee stoppen. Hij kon de teleurstelling niet meer aan, en vooral kon hij míjn teleurstelling niet meer aan. Maar ik wilde door. Hoe gek het ook klinkt, je went eraan. Bij een positieve test voel ik niets, behalve heel veel reserves. Dit zal wel weer misgaan, ik voel geen enkele hoop. Dat klinkt treurig, maar het helpt. En ik weet dat ik altijd wel weer zwanger zal worden, dat is het probleem niet.

Op dit moment ben ik voor de negende keer zwanger. De eerste echo – met zes weken – was goed. De tweede – met negen weken – ook. En de derde – vorige week, met twaalf weken – ook. Dat is nog nooit eerder gebeurd, nooit eerder haalde een zwangerschap de twaalf weken. De verloskundige omhelsde me toen ze een hartje zag. Ze is zo lief, ze leeft altijd met me mee. En ze is oprecht blij voor me. Mijn man ook, die heilige twaalfwekengrens zit in zijn hoofd gebrand. ‘Het gaat goedkomen, Sas’, zegt hij tien keer per dag. ‘Deze keer wel.’

Ikzelf kan nog niet blij zijn. Ik wil mezelf beschermen voor weer een nieuwe teleurstelling. De volgende echo is over twee weken, bij veertien weken. Misschien dat ik het dan kan, de hoop voelen. Of misschien krijg ik het vertrouwen pas als ik een kerngezonde baby in mijn armen heb. Dat idee, dat gevoel, dat houdt me op de been. Het proces is slopend, maar op een dag word ik moeder. Dat moet ik niet uit het oog verliezen, hoeveel moeite het me ook kost om erop te vertrouwen dat het goedkomt.”

Lees ook: Aangrijpende post over miskraam gaat het hele internet rond