17 tekenen dat je je bevalling nog niet hebt verwerkt (en wat je daaraan kunt doen)
Voel je je sinds je moeder bent uitgeput, snel geïrriteerd, paniekerig, blijf je voortdurend ‘aan staan’ of kun je niets meer onthouden? Raar maar waar: dit kan komen door hoe je bevalling is verlopen. En dit kun je daaraan doen.
LEES OOK: 9 dingen die je dus wél moet zeggen tegen iemand die net bevallen is
Ik schreef het laatst al: een kwart van de vrouwen die voor het eerst bevalt, kijkt na drie jaar nog negatief terug op haar bevalling. Omdat het niet is gelopen zoals gehoopt. Wat niet iedereen beseft, is dat een negatieve ervaring tijdens je bevalling tot allerlei klachten kan leiden – soms nog jaren later. Jammer genoeg worden dit soort klachten lang niet altijd herkend en blijven veel vrouwen er onnodig lang mee rondlopen. Het zal er wel bij horen, denk je misschien. Of: bevallen is nou eenmaal geen pretje. Omdat zelfs hulpverleners de klachten niet altijd herkennen, heb ik ze, met behulp van het boek Perfecte bevallingen bestaan niet van Diana Koster, voor je op een rijtje gezet zodat je kunt kijken of dit bij jou speelt en je op zoek kunt naar een oplossing.
Herken je vier of meer punten uit deze lijst? Dan heb je je bevalling waarschijnlijk nog niet (helemaal) verwerkt.
- Je bevalling is niet gelopen zoals gehoopt en je kijkt er met gemengde gevoelens op terug.
- Vier weken na je bevalling heb je het gevoel dat je bevalling nog niet ‘klaar’ is. Op onverwachte momenten word je overvallen door herinneringen aan je bevalling.
- Je bevalling is al veel langer geleden maar je hebt nog steeds behoefte om erover te praten alsof het gisteren was.
- Of je doet juist je best om helemaal niet meer aan je bevalling te denken of erover te praten.
- Je had tijdens je bevalling het gevoel dat er geen rekening werd gehouden met wat jij wilde.
- Je bevalling zelf verliep oké, maar er gebeurde kort daarna iets wat veel impact had (zoals een baby die werd opgenomen op de ic of NICU).
- Je hebt sinds je bevalling een kort lontje, bent erg emotioneel of je voelt je juist leeg en een beetje verdoofd.
- Je had tijdens de bevalling het gevoel dat je leven of dat van je baby(s) in gevaar was.
- Je hebt gaten in je geheugen als je terugdenkt aan je bevalling.
- Je bent sinds je bevalling slechter gaan slapen, ook als de baby slaapt.
- Je voelt je moe, uitgeput of lusteloos en doet dingen die je voorheen leuk vond met minder plezier of helemaal niet meer.
- Je bent hyperalert sinds je bevalling en blijft ‘aan staan’.
- Je bent negatiever gaan denken over jezelf, anderen of de wereld sinds je bevalling.
- Je kunt je sinds je bevalling niet meer goed concentreren of vergeet afspraken, terwijl je daar voorheen nooit last van had.
- Je bent schrikachtiger dan voor je bevalling of hebt last van paniekaanvallen of heftige gedachten of emoties.
- Je hebt sinds je bevalling last van controledrang.
- Je zou het liefste nooit meer bevallen.
Herken je vier of meer punten uit deze lijst, dan kost je bevalling je onbewust of bewust nog veel energie. Of er nu iets groots is misgegaan tijdens je bevalling, of iets ogenschijnlijks kleins, dat maakt eigenlijk niet uit. Een bevalling is zo’n belangrijke gebeurtenis dat ook ogenschijnlijke kleine dingen toch grote impact kunnen hebben.
Wat kun je doen om je bevalling een plek te geven? Je kunt er met anderen over praten (vriendinnen, familie, je partner), een gesprek aanvragen met je gynaecoloog of verloskundige om nog eens te praten over wat er is gebeurd en hoe jij dat hebt beleefd, of je kunt het een plek geven door creatief bezig te zijn, te tuinieren of te wandelen. Verloskundige Diana Koster raadt in haar boek aan om in elk geval je bevallingsverhaal op te schrijven als je je in meerdere punten van deze lijst herkent. Of professionele hulp te zoeken.
Mijn persoonlijke ervaring is dat je na je bevalling vaak helemaal geen tijd hebt om met iemand te praten of überhaupt aan jezelf toekomt. Je prioriteit ligt bij je baby (of, als je net als ik een tweeling hebt gekregen, bij je baby’s). Het kan lastig zijn om tijd vrij te maken voor wekelijkse gesprekken met een therapeut, of misschien zie je ertegenop om met een vreemde over je bevalling te praten. Wat kun je dan doen?
Omdat het opschrijven van je bevallingsverhaal zoveel verlichting kan geven, vooral als je daarin goed wordt begeleid, maakte ik speciaal voor moeders de laagdrempelige online cursus Schrijf je bevallingsverhaal. Op deze manier hoef je niet de deur uit of op zoek naar iemand om mee te praten, maar verwerk je je bevalling zelf, in de veilige omgeving van je eigen huis. Je wordt daarin stap voor stap bij de hand genomen en hoeft geen goede schrijver te zijn om toch je bevallingsverhaal zo op papier te krijgen dat het je echt gaat helpen. Ook je partner en je kind gaan je hierbij helpen, en er is een fijne supportgroep van andere moeders. Goed voor jezelf zorgen gaat je tot een relaxtere moeder maken die met meer aandacht kan genieten van het moederschap en van andere dingen. En dat gun ik alle moeders. Ben je erbij? We starten 27 januari en je bent van harte welkom.
Online cursus Schrijf je bevallingsverhaal, door Janneke Jonkman, in samenwerking met verloskundigen. Start: 27 januari. Duur: 4 weken, 10 korte modulen via de mail. Investering: € 49. Lees HIER meer of schrijf je direct in.
Lees ook: Zeur niet over je zware bevalling, je hebt toch een prachtige baby(!?)
Janneke (45) heeft drie dochters: een tweeling van 8 en een peuter van 2. Over de tweelingzwangerschap en -hectiek van de eerste jaren schreef ze het boek O jee het zijn er twee. Tegenwoordig probeert ze vanuit intuïtie en creativiteit te balanceren tussen haar werk als schrijver en het moederschap van drie meiden. Je kunt haar belevenissen ook volgen op haar Instagram.