13 Tips om je kind voor te bereiden op de komst van een baby

21.06.2019 00:10


Toen we onze lezers laatst vroegen waar ze wel wat meer over zouden willen lezen, kregen we een aantal keer het antwoord: ‘over hoe je je kind voorbereidt op de komst van een baby’. Charlotte dook in de materie en selecteerde een aantal goeie tips.

Lees ook: 14 Lessen die je leert als je een tweede kind krijgt.

1.
Vertel het je kind ongeveer gelijktijdig met je familie en vrienden. Je wilt niet dat je kind het van een ander hoort en andersom zal je kind het zeer waarschijnlijk ook niet voor zich kunnen houden.

2.
Vertel over baby’s en wat daar allemaal bij komt kijken. Dat ze veel slapen, dat ze huilen, en dat ze niet direct een ideaal speelmaatje zullen zijn.

3.
Bekijk met je kind zijn of haar babyfoto’s en vertel erbij hoe schattig ‘ie was en hoe lief en groot hij nu al is.

4.
Heb het over ‘onze baby’ of ‘jouw zusje’, zodat je kind direct dat gevoel van verbondenheid krijgt. Ook leuk: samen brainstormen over de mogelijke naam van de baby.

5.
Betrek je kind bij de praktische voorbereiding: laat hem helpen bij het inrichten/verven van de babykamer, bij het kleertjes en speelgoed kopen. Neem je kind een keertje mee naar verloskundige om het hartje te laten horen en laat je buik voelen als de baby schopt.

6.
Lees samen met je kind informatieve boekjes over het thema.

7.
Zorg dat belangrijke mijlpalen – zindelijk worden, van kamer veranderen – achter de rug zijn als de baby komt. Die zijn, net als de komst van een nieuw kindje, behoorlijk indrukwekkend dus het is handiger die wat te ‘spreiden’.

8.
Zorg ervoor dat je kind te allen tijden zijn gevoelens kan uiten over de (aanstaande) komst van de baby en beantwoord die met empathie. Het is heel normaal dat een kindje jaloers wordt als er een nieuw gezinslid bij komt. Geef hem zijn plaats, benadruk hoe blij je met hem bent en dat hij ook altijd jouw ‘baby’ zal blijven.

9.
Bereid je kind voor dat hij niet bij zijn moeder en vader zal zijn als de baby wordt geboren. Zorg voor een logeeradres dat veilig en bekend voelt en oefen het logeerpartijtje.

10.
Laat je kind zo snel als mogelijk kennismaken met nieuwe baby en – met hulp – vasthouden. Een babyhoofdje scheidt feromonen af. Als we die inhaleren krijgen we ‘verliefde gevoelens’ en gaan we ons beschermend gedragen. Laat je oudste veel knuffelen met de baby.

11.
Houd, wanneer de baby er eenmaal is, routines zoveel mogelijk aan, dat biedt je kind houvast.

12.
Laat je kindje ‘helpen’: luiers aangeven, het flesje brengen etc. Dan voelt hij zich belangrijk en stoer.

13.
Ga ook, zodra dat kan, één op één wat doen met je oudste kind, zodat hij zich niet vervangen voelt en weer even je uitgebreide aandacht krijgt.

Lees ook: Een tweede kind? Eerst een affaire!