11x De waarheid over zwangerschapsmythes

26.01.2019 00:10
11 x de waarheid over zwangerschapsmythes


Wie zwanger is, wordt er vroeger of later mee geconfronteerd: bakerpraatjes, mythen, of hoe je het ook wilt noemen. Zie hier de belangrijkste. Plus commentaar. Want klopt het nou wel of klopt het nou niet?

LEES OOK: 10 Waarheden uit het leven van een zwangere moeder met een peuter.

1. Last van brandend maagzuur? Baby met veel haar!
Verrassing, verrassing (not):er is geen enkel bewijs dat deze stelling onderbouwt. Brandend maagzuur is het gevolg van een veranderende hormoonhuishouding, waardoor het klepje tussen de maag en slokdarm minder goed werkt. Meer niet.

2. Trek in krijt of aarde betekent een tekort aan bepaalde stoffen
Pica, heet deze zeldzame eetstoornis. Slechts een heel klein percentage zwangeren heeft hier last van. Volgens deskundigen heeft de zucht naar oneetbare dingen vooral te maken met de textuur en geur. Er is nog weinig bekend over Pica, maar er wordt wel gesuggereerd dat het alleen voorkomt bij vrouwen die een Pica-geschiedenis hebben, of waarbij Pica in de familie voorkomt.

3. Zin in zout? Je krijgt een jongen!
Ja, ja er zijn mensen die het volgende beweren: zin in zout? Het is een jongen. Zin in zoet? Je krijgt een meid. Nogmaals, niemand weet precies wat nu precies die cravings veroorzaakt, maar een theorie is dat zwangeren meer vocht moeten vasthouden. Zout is in dat geval een goed hulpmiddel. Ook kan zwangerschapsmisselijkheid het zoutgehalte in je lijf verlagen.

4. Hartslag van de baby verraadt geslacht
Ah, al die bakerpraatjes rondom het geslacht van de baby. Dit is er ook zo een. Is baby’s hartslag boven de 140 slagen per minuut? Een meisje. Eronder wijst op een jongen. Klinkklare onzin, natuurlijk. Want wat te denken van de omstandigheden, zoals het moment waarop de hartslag wordt gemeten? Nogal logisch, dat-ie razendsnel rikketikketik doet op het moment dat je ongeboren kind salto’s maakt in jouw baarmoeder.

5. Grotere voeten tijdens zwangerschap
Typisch gevalletje van raar-maar-waar: voeten kunnen inderdaad groeien tijdens je zwangerschap. Vermoedelijke oorzaak: de gewrichtsbanden worden zachter waardoor voeten uitzakken. Heb je meteen een goed excuus om nieuwe schoenen te kopen.

6. Stress veroorzaakt moedervlekken bij de baby
Een moedervlek is een onschuldige stoornis in de ontwikkeling van pigmentvormende cellen in de huid. Niets meer en niets minder.

7. Heeft je moeder een pittige bevalling gehad? Maak je borst maar nat
Bestaat ook geen bewijs voor. De grootte van de baby, jouw levensstijl en verwachting ten aanzien van de bevalling hebben zijn veel meer van invloed.

8. Meer bevallingen tijdens volle maan
Klinkt lekker mysterieus, maar de maanstand heeft geen aantoonbare invloed op het moment van de geboorte. Wel zou je eventueel kunnen spreken van een psychologisch effect. Er zijn wereldwijd verschillende grote onderzoeken gedaan naar dit fenomeen, maar keiharde cijfers ontbreken.

9. Vorm buik verraadt het geslacht
Je kent ze wel: van die types (vaak vrouwen, sorry) die ongevraagd je bolle buik beetpakken, afstand nemen, nog een keer je buik monsteren, en vervolgens bloedserieus beweren: “Och, je draagt laag. Het is een jongen.” Of: “Wat een mooie hoge buik. Zit een meisje in, kan niet anders.” Het ene oor in het ander weer uit, moet je maar denken. Want ook hier geldt: er is geen enkel bewijs.

10. Leeftijd vader op de dag van de conceptie bepaalt het geslacht
Een nieuwe in de wereld van de bakerpraatjes. Het is moeilijk voor te stellen, maar er zijn vrouwen die geloven dat als de leeftijd van hun partner, op het moment dat hij haar bezwangerd, een oneven getal is, de baby een jongen zal zijn. En andersom.

11. Brede heupen? Lucky you, de bevalling wordt een eitje
Nou, reken daar maar niet teveel op. Brede (of smalle) heupen hebben niets te maken met wel/niet makkelijk een kind op de wereld zetten. Je bekken daarentegen, is wel van invloed.

LEES OOK: 7 Schaamteloze vragen die zwangeren te horen krijgen.