De combinatietest: is het nou wel of geen goed idee?
Joy (28 weken zwanger) heeft net de combinatietest laten doen. Pas toen ze alles aan het onderzoeken waren, vroeg ze zich af of dit eigenlijk wel een goed idee was. Deze voor- en tegenargumenten spookten door haar hoofd.
Voordat ik zwanger raakte had ik nooit van de Combinatie test gehoord. Deze test bepaalt hoe groot de kans is op een kindje met Downsyndroom. Toen ik 12 weken zwanger was hebben wij deze test laten doen. Pas na het testen besefte ik hoe stressvol ik dit vond. Misschien had ik te snel gekozen om zo’n test te laten uitvoeren? De meningen binnen mijn vriendenkring zijn hierover verdeeld.
Mocht je voor de keuze staat om deze test wel of niet te doen, heb ik hieronder mijn voor- en tegenargumenten voor je neer gezet.
1.
Je moet vooraf goed weten waarom je deze test doet
Het kan zijn dat je slecht nieuws krijgt en dat je een verhoogde kans hebt op een kindje met Downsyndroom. Als je vooraf al weet dat je de zwangerschap niet wilt afbreken, dan kan je misschien beter de test niet doen.
2.
De test is geen garantie!
In Nederland heb je een verhoogd risico als de kans 1 op 200 is dat je baby Downsyndroom heeft. Dit betekent dat er in deze categorie 199 gezonde kinderen worden geboren. Het best behaalde resultaat is de kans 1 op 5000. Toch heeft 1 op de 4999 gezonde kinderen Downsyndroom.
3.
Het duurt lááááááng voor je een uitslag hebt
Omdat de testuitslag een combinatie is van twee verschillende tests duurt het voor je gevoel heel lang tot je de uitslag binnen hebt.
Mijn uitslag moest voor het weekend binnen komen, maar dat gebeurde niet. Op maandag zat ik de hele dag op mijn telefoon te kijken of ik geen gemiste oproepen had. Toen ik de uitslag eindelijk op dinsdagochtend binnen had, waren al mijn nagels van de zenuwen opgegeten.
4.
Ook al ben je net zwanger, je voelt je al moeder
Al je hormonen in je lijf zorgen ervoor dat jij de vrucht wilt beschermen. Een rationele beslissing om de zwangerschap te laten afbreken kan emotioneel gezien heel anders uitpakken dan je denkt.
5.
Tot je 35ste worden de kosten van de test niet vergoed
Ben je zoals ik nog onder de 36? Dan zijn de kosten van de test € 162,20. Deze kosten zijn wel te overzien, maar het is toch jammer dat het niet vergoed wordt.
6.
De test is ongevaarlijk voor je baby
Je kunt deze test uitvoeren zonder dat je een risico op een miskraam verhoogd. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de waterpunctie test.
7.
De test wordt vroeg in de zwangerschap uitgevoerd
Omdat de test tussen week 9 en 14 van de zwangerschap wordt gedaan, kan je, als je daarvoor kiest, redelijk makkelijk de zwangerschap afbreken. Vanaf week 24 is dat een stuk moeilijker aangezien het dan strafbaar kan zijn.
8.
Vervolgonderzoek wordt wel vergoed
Als de uitslag een verhoogd risico is, dan worden vervolgonderzoeken wel door de verzekeraar vergoed.
9.
Als de test slecht is, kun je je gezin beter voorbereiden
Het krijgen van een kindje met Downsyndroom heeft niet alleen gevolgen voor jou en je man, maar ook voor andere kinderen binnen het gezin. Je kunt je kinderen er beter op voorbereiden als je weet waar jullie aan toe zijn.
10.
Het is een goed onderwerp om met je partner te bespreken
Naast een kindje met Downsyndroom kan je bij een echo ook ontdekken dat het kindje andere afwijkingen heeft. Het is goed om met je partner besproken te hebben hoe jullie je bij verschillende afwijkingen voelen.
Maar het blijft een rot-onderwerp!
Succes.
Foto: Thinkstock.