10 Dingen waarover je je zorgen maakt als je zwanger bent van de eerste (die niet nodig zijn!)
Het is wat, zo’n eerste zwangerschap. Had je voorheen al je handen vol aan jezelf, nu ben je ook ineens verantwoordelijk voor een leven dat in je groeit. En dat straks nog geboren gaat worden ook! Over zwangerschapskwalen zijn boeken vol geschreven, maar waarom heeft niemand je verteld dat je je bij vlagen ook best druk maakt om van alles? Daarom: wat eerste hulp bij 10 veel voorkomende zorgen tijdens de zwangerschap.
Lees ook: Wat je allemaal niet moet verwachten tijdens je zwangerschap.
- Het kamertje is nog niet af. Het volgende advies is moeilijk te bevatten als de nesteldrang eenmaal is toegeslagen, maar we proberen het toch maar: het maakt niet uit. Echt niet! Je baby geeft nog helemaal niks om een hippe kamer vol hip speelgoed en hippe knuffels. Al slaapt-ie in een doos: als hij maar te eten krijgt en bij jou in de buurt is. Grote kans trouwens dat-ie straks bij jullie in bed slaapt en dat je ’m verschoont op een handdoek op de bank. Staat dat kamertje daar maar voor niks mooi te wezen.
- We komen er niet uit met de naam. Ieder stel verzint uiteindelijk een naam waar alle partijen blij mee zijn. Zelfs als jullie allebei iets heel anders willen. Ik heb een vriendin die haar kind per se Mats wilde noemen, maar haar vriend wilde per se Matteo. Nu heet-ie Mats Matteo. Ooit zo’n coole naam gehoord? En als je er écht niet uitkomt, dan kun je altijd nog afspreken dat je allebei de naam van één kind mag bedenken (werkt alleen als je minimaal twee kinderen krijgt). Zo ken ik een Afrikaans/Nederlands koppel dat hun kinderen Abayomi en Lente heeft genoemd. Echt hoor, het komt goed.
- Wat duurt het lang. Ja, hè? Maar er komt een dag dat je denkt: was ik maar weer even zwanger, want wat was het toch leuk. Denk daar maar aan als je het niet meer trekt.
- Dat bevallen lukt me nooit. Jawel, dat gaat je lukken. Je kent vast wel een paar vrouwen die je je absoluut niet barend kunt voorstellen en die het toch ook maar mooi hebben gedaan. Dan kun jij het toch ook? Volg een cursus, of juist niet, duik in je weeën of doe het op jouw manier: het kind komt er hoe dan ook uit. Wat mij vooral hielp was de gedachte dat ik het niet alleen hoefde te doen. Ik deed het samen met mijn kinderen. Teamwork van de bovenste plank.
- Ik ga vast poepen tijdens de bevalling. Dit heb je waarschijnlijk al ergens gelezen, maar echt: het schijnt erbij te horen. Het gebeurt ruim de helft van de vrouwen! Dus niet echt iets om wakker van te liggen.
- Kan ik het wel, dat moeder zijn? Ja, je kunt het! Misschien voelt het de eerste dagen/weken/maanden nog wat onwennig, maar er komt een dag dat het lijkt alsof je nooit anders hebt gedaan.
- Kan hij het wel, dat vader zijn? Ja hoor, ook hij kan het. Zo’n baby in een buik is voor hem wellicht wat abstracter dan voor jou, dus het kan zijn dat dat hij de eerste dagen nog moet bekomen van de schrik. Lang leve de kraamhulp!
- Mijn lichaam wordt nooit meer zoals het was. Nou ja, dat zie je dan wel weer. Kleine kans dat je je baby terug wilt ruilen tegen een strak lijf. Trouwens, na een maand of wat lijkt het echt wel weer ergens op, hoor.
- Wat nou als ik een lelijke baby krijg? Dan vind je ’m toch de mooiste van de wereld.
- Ik slaap vast nooit meer. Oké, dat is best wel een legitieme zorg. En hierover kunnen we ook geen beloftes doen. Behalve een: er komt een dag dat je weer slaapt. Wanneer, dat weet niemand. Doe dus nog maar even een dutje.
Lees ook: 9 Redenen waarom zwangerschap ongeveer hetzelfde is als een kleuter zijn.
Janneke (45) heeft drie dochters: een tweeling van 8 en een peuter van 2. Over de tweelingzwangerschap en -hectiek van de eerste jaren schreef ze het boek O jee het zijn er twee. Tegenwoordig probeert ze vanuit intuïtie en creativiteit te balanceren tussen haar werk als schrijver en het moederschap van drie meiden. Je kunt haar belevenissen ook volgen op haar Instagram.