10 bizarre zwangerschapscravings die echt bestaan (inclusief krijt knabbelen)

07.10.2024 10:30
zwangerschapscravings Bron: Unsplash

10 bizarre zwangerschapscravings die echt bestaan (inclusief kolen en krijt!)

Als je dacht dat je cravings voor chocola en augurken al raar waren, dan heb je nog niets gezien! Zwangere vrouwen staan bekend om hun onverwachte hunkeringen naar de meest onwaarschijnlijke voedingsmiddelen (of dingen die absoluut geen eten zijn). Hormonale achtbanen en mineralentekorten kunnen ervoor zorgen dat je ineens een onweerstaanbare trek krijgt in, nou ja… kolen en krijt, bijvoorbeeld.

Hier zijn de tien meest bizarre zwangerschapscravings die we konden vinden. Spoiler: je krijgt er geen honger van.

1. Kolen

Ja, precies. Kolen. Die zwarte dingen die je normaal in de barbecue gooit. Sommige zwangere vrouwen krijgen er zo’n zin in, dat ze aan stukken houtskool beginnen te knabbelen alsof het dropjes zijn. Dit fenomeen heet pica – een eetstoornis waarbij mensen trek krijgen in niet-eetbare dingen. Waarschijnlijk heb je een tekort aan ijzer of andere mineralen. Maar geen paniek: de dokter kan je met pillen helpen. En nee, dat zijn geen kolenpillen.

2. Krijt

Terug naar je schooltijd! Krijt, dat spul waarmee je vroeger op het bord schreef, is een verrassend populaire craving bij zwangere vrouwen. We hebben het hier niet over krijtbordkunst, maar écht een trek om aan een stuk krijt te knabbelen alsof het een rijstwafel is. Als je dit hebt: een dokter bellen is een beter idee dan een krijtje. Krijt bevat misschien wel wat calcium, maar dit is zeker geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

3. Tandpasta

Wat is er beter dan die frisse muntsmaak van tandpasta? Blijkbaar zijn er vrouwen die er niet genoeg van kunnen krijgen… om het op te eten. Je tandarts zou hier absoluut niet blij van worden, maar hé, je adem ruikt in ieder geval lekker. Pro tip: poets je tanden en slik het niet door. Dat minty gevoel krijg je gratis erbij.

4. Sponsen

Sponsen zijn voor de afwas, toch? Nou, niet als je zwanger bent met een craving voor alles wat zacht en knijpbaar is. Sommige vrouwen willen écht graag op een spons kauwen, alsof het een marshmallow is. Maar in plaats van naar je gootsteen te rennen, probeer wat suikerspin of een donut – net zo zacht, maar een stuk beter voor je darmen.

5. IJsblokjes

Op een warme dag is een ijskoud drankje heerlijk. Maar zwangere vrouwen nemen het graag een stapje verder door ijsblokjes als snack te zien. Deze craving, pagophagia genoemd, kan ook wijzen op een ijzertekort. Het goede nieuws? IJsblokjes eten is onschuldig. Het slechte nieuws? Je kunt je waterrekening beter in de gaten houden als je de hele dag ijs aan het crushen bent.

6. Zeep

We snappen het, die lavendelzeep in je badkamer ruikt heerlijk, maar daar blijft het voor de meeste mensen ook bij. Voor sommige zwangere vrouwen is de geur echter niet genoeg – zij willen het eten. Hoe verleidelijk het ook is: zeep is voor je huid, niet voor je maag. Als je jezelf erop betrapt dat je zeepstaven aan het hamsteren bent, is het tijd om dat mineralentekort op te lossen.

7. Modder

Moddergevechten? Leuk! Modder eten? Misschien niet zo’n goed idee. Toch kunnen sommige zwangere vrouwen er niet vanaf blijven. Het idee van een lekkere klodder aarde doet denken aan chocolademousse, maar we raden toch echt af om die vergelijking te maken. Modder eten is niet alleen slecht voor je tanden (en je gezondheid), maar ook nog eens… vies.

8. Stof van boeken

Boekenwormen, opgelet! Sommige zwangere vrouwen ontwikkelen een bizarre craving voor het stof op oude boeken. Als je ineens de geur van de lokale bibliotheek onweerstaanbaar vindt, kan het zijn dat je zin hebt in dat muffe laagje stof op de kaften. Voor de zekerheid: gewoon bladeren, niet proeven. Bonus: je krijgt misschien eindelijk die stapel boeken gelezen.

9. As van sigaretten

Oké, deze is ronduit bizar. Sommige vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap trek in sigarettenas. Dit is absoluut een craving waar je niet aan moet toegeven (en niet alleen omdat het écht niet goed voor je is). Als je merkt dat je zin krijgt in iets wat normaal uit een asbak komt, dan is het tijd om naar de dokter te gaan en je ijzerlevels te checken.

10. Hondenvoer

Als je hond plotseling moet delen met jou, ben je waarschijnlijk zwanger en een beetje de weg kwijt. Hondenvoer als craving is echt een van de raarste dingen die we zijn tegengekomen. Of het nou die geurige vleesbrokken zijn of het natvoer in een blikje, we weten zeker dat dit een craving is die je beter kunt negeren. En laten we eerlijk zijn, je hond vindt dat vast niet erg.

Wat moet je doen als je rare cravings hebt?

Als je ineens verlangens krijgt naar niet-eetbare dingen, kan het zijn dat je lichaam een tekort aan voedingsstoffen heeft. Dit heet pica en komt vaker voor dan je denkt tijdens de zwangerschap. De beste manier om hiermee om te gaan? Laat je bloedwaarden checken door je huisarts of verloskundige en probeer je cravings te negeren (vooral als het om hondenvoer gaat).

Lees ook: 10 moeders delen hun gekste zwangerschapscraving, en het resultaat is hilarisch