In 10 stappen een zindelijk kind!
Er schijnen kinderen te zijn die zomaar, hops, van de ene op de andere dag zindelijk zijn. In een poep en een scheet, zeg maar. Meestal echter, is het nogal een gedoe. Maar, geen nood, wij hebben een handig stappenplan voor je waarmee je je kind – hopelijk – binnen no time zindelijk kunt krijgen.
Hoera, mijn kind is zindelijk!
Het was hoogzomer, mijn tweejarige peuter liep toch al bijna de hele dag in zijn blootje rond – aan zee of in de tuin – en ik was zwanger van nummer twee. Als de baby er eenmaal zou zijn, zou ik druk genoeg zijn met slaapjes, voedingen en flesjes uitkoken, dus kon ik mijn kostbare tijd die ik nu nog had maar beter nuttig besteden: aan het zindelijk maken van mijn peuter. Ik verdiepte me in de zindelijkheidstraining, schafte een pak luierbroekjes aan (want kunnen prima door als onderbroeken) en ging aan de slag.
Te pas en te onpas schoof ik een potje onder zijn blote billetjes. En waar het ding eerst nog als boot werd gebruikt en werd gevuld met zand, schelpjes en water uit de tuinslang, werd het na verloop van tijd ook echt gebruikt waar het voor diende. We boekten succes, want na twee maanden fanatiek oefenen vertelde ik trots hoe mijn twee-jarige zoon zijn behoefte deed op de grote wc.
Een kind zindelijk maken onder de leeftijd van 2 jaar heeft geen zin.
Kinderen beginnen vanaf 18 maanden pas hun blaas en darmen te beheersen en het duurt nog langer om te snappen dat ze op de wc of op het potje moeten gaan zitten bij aandrang. Als je kind er echt klaar voor is, is het een fluitje van een cent. Je kunt je kind natuurlijk wel alvast enthousiasmeren door luierbroekjes te gaan gebruiken ipv gewone luiers. De luierbroekjes gaan namelijk een stuk makkelijker aan en uit en lijken op echte onderbroekjes. Daarmee is jouw kind net zo stoer als zijn/haar grote broer of zus!
Hét stappenplan voor het zindelijk maken van je kind
1. Zindelijkheid begint bij goede communicatie.
Een kind met een rood aangelopen hoofd dat in een hoekje van de kamer staat, is duidelijk iets aan het doen, maar hij moet het ook zelf van te voren leren herkennen. Is je kind in staat te kunnen aangeven dat hij moet plassen? Dan mag je door naar stap 2.
2. Maak van het naar de wc gaan niet iets geheimzinnigs.
Als jouw kind je nog niet achtervolgt als je zelf gaat plassen, neem hem dan mee en laat hem zien dat mama ook op de wc zit. Zet hem op je schoot (als je klaar bent) en maak er een spelletje van. Laat hem de wc doortrekken bijvoorbeeld, of het wc-papier pakken en ga samen handen wassen. Maak plassen leuk!
3. Poep en plas is niet vies en ook niet eng!
In dit geval dan even, uitzonderingen daargelaten. Zolang je daar duidelijk over bent, zal je kind zich ook niet ‘schamen’ als hij op het potje zit, of bang zijn voor wat er daar in die wc ligt.
4. Koop samen met je kind een potje.
Of twee. En zet die op verschillende plekken in huis. Koop ook een pak luierbroekjes en een paar onderbroekjes.
5. Zet het potje in het midden van de kamer.
Of in ieder geval goed in het zicht, want dit voorwerp wordt de komende weken/maanden belangrijk. Geen paniek, als je kind er straks echt zelf op gaat zitten verhuis je dat ding alsnog naar de wc of badkamer. Doe zelf of met een pop voor hoe je het ding gebruikt.
6. Als je denkt dat je kind moet plassen zet je hem op het potje.
Net zo lang tot er een druppeltje uitkomt. Misschien zal je kind de eerste paar keer niet willen plassen, maar dat is niet erg. Als het zomer is, is het makkelijk om je kind in zijn blootje te laten rondlopen en hem af en toe op het potje te zetten. Maar bij sommige kinderen werkt dit niet, die moeten juist het vervelende gevoel van een natte onderbroek voelen om het te vermijden.
7. De dag dat de eerste druppel in het potje valt is er eentje voor in de boeken.
Juich alsof het Nederlands Elftal heeft gescoord, doe een dansje, klap in je handen, ga op je kop staan, en geef je kind in elk geval de indruk dat hij zojuist een fantastische prestatie heeft afgeleverd.
8. Hou vol en wees consequent.
Vraag 100 keer per dag of je kind moet plassen (net zo lang tot je er zelf ook gek van wordt), zet je kind na elke maaltijd en drinkpauze op de wc/het potje, en ga ook daadwerkelijk met je kind plassen als hij dat aangeeft. Ja, dus ook als jullie net aan tafel zitten met een warme maaltijd, je kind toch een luier om heeft en jij eigenlijk denkt: “Plas voor het gemak maar even in je luier. We zitten net.”
9. Maak het plassen nog aantrekkelijker door een beloningssysteem in te stellen met stickers.
Teken op een A4 allemaal vakjes en hang die in de wc/badkamer op. Elke keer als er is geplast of gepoept, mag je kind een sticker op het vel plakken.
10. Je kan ervoor kiezen om je kind gelijk op de wc te zetten met een brilverkleiner
Sommige kinderen vinden dit nog een beetje eng en willen liever op het potje. Plast je kind een tijdje goed op het potje, probeer hem dan af en toe op de wc te zetten (zonder gelijk door te trekken, dit vinden kinderen ook eng!), zet het potje op de dichte wc, of geef het potje gezamenlijk met je kind aan Sinterklaas mee of aan het kleine buurjongetje bijvoorbeeld.
Maar hoe lang duurt het dan tot je kind zindelijk is?
Vaak duurt het nog een tijdje (gemiddeld een half jaar tot een jaar nadat je kind overdag zindelijk is) voordat je kind ’s nachts ook helemaal zindelijk is en dat is natuurlijk prima. Het is al heel wat om overdag aan te geven dat je moet plassen, maar ’s nachts is dat helemaal lastig als je lekker ligt te slapen. Wil je ’s nachts ook een zindelijk kind? Trek een luierbroekje aan, anders ben je in het begin elke nacht bedden aan het verschonen. Laat je kind plassen voordat hij naar bed gaat, en nog een keertje als jullie ook gaan slapen. Hiervoor maak je hem dus wakker. Doe dit eerst nog met luierbroekje en gaat dit een paar dagen goed (’s ochtends nog een droge luier) dan kun je het luierbroekje uitdoen. En als dit ook goed gaat is je kind helemaal zindelijk!
Tips bij het zindelijk maken:
- Trek je kind kleren aan die makkelijk weer uit te trekken zijn. Dus geen ingewikkelde broeken met knoopjes, maar lekkere leggings of maillotjes die zo naar beneden kunnen.
- Word nooit boos als je kind in zijn broek of luier heeft geplast!
- Zorg dat het potje, zeker die eerste weken, binnen handbereik staat.
- Sommige kinderen willen het liefst in een hoekje plassen, zet het potje dan ook in een hoekje.
- Geen luier in de auto of op bezoek bij opa & oma. Wees consequent, geen luier, is geen luier (behalve ’s nachts dan).
- Ga altijd plassen voordat je de deur uitgaat en neem een schone onderbroek en broek mee.
- Nooit overhaasten.
- Komt er een baby bij, gaan jullie verhuizen of is er sprake van ziekte/sterfgeval dichtbij? Stel het zindelijk maken dan ook maar even uit. Ingrijpende gebeurtenissen plus het moeten plassen op een potje gaan niet goed samen. Soms zie je ook dat kindjes die zindelijk zijn met de geboorte van een babybroertje of -zusje opeens weer in hun broek gaan plassen of een luier om willen.
Lees ook: Hoppa! Binnen een jaar is mijn dochter zindelijk