Wat mag je nou wel en wat mag je niet eten tijdens je zwangerschap?
Waar zwangeren vroeger rustig door bleven nippen van hun glas rode wijn (alcohol! vergif!) en smulden van een rood biefstukje (toxoplasmose!) is dat vandaag de dag ten strengste verboden. Maar wat mag er nou allemaal wel en niet? We hebben de laatste do’s en dont’s (want er verandert nogal eens wat) voor je op een rij gezet.
LEES OOK: Alle onderzoeken tijdens je zwangerschap op een rijtje gezet.
De zwangere vrouw anno nu wordt geadviseerd al een maand voordat de pogingen om een baby te maken starten, te beginnen met het slikken van extra foliumzuur. Bijvoorbeeld in de vorm van een zwangerschaps-multivitamine. Daarnaast mag ze na het zien van twee streepjes op een zwangerschapstest geen druppel alcohol meer drinken en is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. En daarmee bedoelt men dus niet: eten voor twee! Goed, van dat foliumzuur, geen alcohol drinken en geen rauw vlees eten, dat weten de meesten ongetwijfeld wel. Waar moet je nog meer op letten als je zwanger bent?
Volgens de meest recente adviezen mag je geen:
– rauw vlees (bijv. steak tartare, carpaccio, halfdoorbakken biefstuk)
– rauwe, gedroogde of gefermenteerde vleeswaren (zoals filet américain, ossenworst, parmaham, salami etc.)
– leverproducten. Hier zit namelijk veel vitamine A in, wat slecht is voor de baby. Kun je echt niet zonder? Hou dan maximaal 1 boterham met smeerworst of paté per dag aan.
– sushi met rauwe vis, tenzij je zeker weet dat-ie supervers is en de kans op de gevaarlijke listeriabacterie nihil is.
– gerookte, vacuümverpakte vis. Tenzij je je gerookte zalm door de pasta wilt gooien en deze van te voren heel goed verhit.
– rauwe schaal- en schelpdieren (kreeft, garnalen, krab, mosselen, oesters, coquilles, kokkels). Ook hier weer geldt: bij verhitting mag je het eten.
– roofvissen (makreel, paling, tonijn). Deze kunnen namelijk teveel kwik bevatten, wat schadelijk is voor je ongeboren kind. Eet deze vissen ook niet uit blik of gerookt.
– vette vis (haring, zalm, sardientjes) is juist goed voor je als je zwanger bent! Aanbevolen wordt om deze maximaal twee keer per week te eten. Mits de vis natuurlijk niet rauw is. Goed verhitten dus van te voren.
– rauwe of zachtgekookte eieren. Als je buitenshuis mayonaise eet, vraag dan even voor de zekerheid of deze zelfgemaakt is (of er rauw ei inzit dus) of uit een potje komt (dan mag het wel). Hetzelfde geldt voor veel toetjes, beter even dubbelchecken. Uit de supermarkt zijn deze producten wel veilig.
– kaas gemaakt van rauwe melk. Hierin kunnen namelijk bacteriën zitten die schadelijk zijn voor je baby. Check het etiket op: ‘au lait cru’ of ‘gemaakt van rauwe melk’. Dan mag je het dus niet eten als je zwanger bent. Als er alleen ‘melk’ staan kun je ervan uitgaan dat het veilig is. De mozzarella en feta bij de supermarkt kun je gewoon eten, bij de kaasboer vraag je het voor de zekerheid even na.
– rauwe melk. De melk in de supermarkt is gepasteuriseerd en gesteriliseerd en kun je lekker blijven drinken.
– alcohol: duh.
– dranken met veel cafeïne, zoals koffie of energiedrankjes. Drink in ieder geval niet meer dan 3 koppen koffie per dag (en dan niet ook nog eens 3 koppen thee, want daar zit ook cafeïne in).
– venkel-, zoethout-, en anijsthee: hiervoor geldt max 1-2 koppen per dag
– keukenkruiden: Gebruik niet teveel anijs, dragon, venkel, basilicum, piment, nootmuskaat, kaneel, sassafras, dong quai, foelie en peper.
– rauwe kiemgroenten als taugé mag je ook niet ivm schadelijke bacterieën, wel als deze goed verhit is.
– dropjes: maximaal 2-3 stuks per dag. Drop kan je bloeddruk verhogen waardoor er minder voedingsstoffen en zuurstof door je placenta komen, wat ook weer nadelige gevolgen kan hebben voor je baby.
– gedroogde superfoods, zoals gojibessen, kun je beter ook even laten staan
Heb je per ongeluk wel iets uit bovenstaande lijst gegeten? Maak je dan niet meteen zorgen, in veel gevallen is er niks aan de hand. Ben je er niet gerust op? Dan kun je het best even met je verloskundige bellen.