Wat je nooit moet zeggen tegen een vrouw met vruchtbaarheidsproblemen
In de drie jaar dat Marit zwanger probeerde te raken van haar eerste, heeft ze heel wat opmerkingen naar haar hoofd gekregen over haar vermeende onvruchtbaarheid. Meestal goed bedoeld, maar soms ook pijnlijk en ronduit lomp.
Vrouwen die worstelen met vruchtbaarheidsproblemen weten er alles van: de opmerkingen/adviezen/tips die je ongevraagd naar je hoofd geslingerd krijgt. Het blijft een gevoelig onderwerp, maar wat je in in ieder geval beter niet kunt zeggen, is:
1. Ontspan, en dan lukt het vanzelf.
Massages, saunadagjes, een 10-rittenkaart van de yogaschool, acupunctuur, meditatie, urenlange wandelingen – op een gegeven moment probeer je zo hard te ontspannen dat je dáár weer gestresst van raakt (en het liefst een fles wijn zou leegzuigen, maar dat niet doet, want tja, niet goed voor de vruchtbaarheid hè?).
2. Probeer er niet teveel bij stil te staan.
Typisch een gevalletje van makkelijker gezegd dan gedaan. Vrouwen met prangende kinderwens en vruchtbaarheidsproblemen kunnen meestal nog maar aan één ding denken: zwanger worden. Het wordt een soort obsessie. Daar niet mee bezig zijn, is een vrij onmogelijke opgave. Zeker als vriendinnen/kennissen/collega’s om de haverklap melden dat ze “een nieuwtje” hebben. Op elke straathoek “opeens” kersverse moeders achter een bugaboo lijken op te duiken. En in zo’n beetje elk reclameblok een Pampersreclame voorbij komt.
3. Weet je wat jij moet doen? Eens lekker met vakantie gaan. Kom je vast zwanger terug.
Een variant op de probeer-te-ontspannen-dan-lukt-het-vanzelf-opmerking. Zucht. Was het maar zo simpel. Even een vakantie richting de zon en dan weer helemaal zen en bevrucht terugkeren.
4. Jouw tijd komt nog wel
Niks mis met een positieve instelling. Alleen: wat als die tijd helemaal nooit aanbreekt? Natuurlijk, niets is zeker in het leven. Maar bij sommige vrouwen is de kans dat het NIET lukt statistisch groter, dan dat het WEL lukt. Dan is het niet leuk om te horen “dat jouw tijd nog komt.”
5. Mijn buurvrouw heeft een zus en die heeft weer een beste vriendin en zij was na 10 jaar IUI, IFV, ICSI, plop, opeens zwanger
Ongetwijfeld hoopgevend bedoeld, als in: er is licht aan het einde van de tunnel. Maar voor wie al een tijdje bezig is, kan dit scenario ook als een regelrechte nachtmerrie klinken. Poeh hee, nog eens jaren vol gekmakende onzekerheid en intense teleurstelling. Om over de lichamelijke ongemakken waarmee vruchtbaarheidsbehandelingen gepaard gaan nog maar te zwijgen.
6. Ach, je bent nog hartstikke jong.
Een vaak gehoorde uitspraak van moeders, tantes en bejaarde buurvrouwen. Waarmee ze willen zeggen: Je bent jong. Je bent vruchtbaar. Ja, leeftijd is van invloed op de vruchtbaarheid, maar er zijn ook andere factoren die meespelen. En daar heeft leeftijd helemaal niets mee te maken.
7. Je kunt altijd nog adopteren
Nou ja, altijd?! Ook adoptie is niet voor iedereen weggelegd. Leeftijd speelt een rol, er hangt een financieel kaartje aan. En het voorafgaande proces is vaak moeizaam en lang.
8. Mijn partner hoeft maar naar me te kijken en het is al raak.
Au. Deze opmerking getuigt van een wel heel beperkt inlevingsvermogen. Wat verwacht je dat de ander zegt? Gefeliciteerd, leuk voor jullie!? Gewoon niet doen.
9. En, ben je al zwanger?
Met oprechte belangstelling is niets mis. Alleen is het niet leuk om deze vraag elke keer weer met “nee” te moeten beantwoorden. De eerste paar keer? Oké, daarna wordt het ongemakkelijk en vervolgens ronduit pijnlijk.
10. Kinderen krijgen is ook niet alles hoor
10. Bloedirritant. Helemaal als de boodschapper in kwestie binnen no time drie bloedjes van kinderen op de wereld heeft gezet.
11. Dan neem je toch een hond?
Ha. Ha. Ongetwijfeld een grappig bedoelde opmerking. Alleen is-ie het niet.
En wat kun je wél zeggen?
Niet zoveel eigenlijk. Luisteren. Zonder oordeel. En liefst ook even zonder (goedbedoeld) advies. Laat weten dat je er voor haar bent. Voor de meesten is dat al voldoende.
Foto: Thinkstock