Wat je moet weten over de kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap
Een zwangere vrouw kan zich in het derde trimester van haar zwangerschap laten inenten tegen kinkhoest, maar waarom zou ze dat doen? Omdat kinkhoest een besmettelijke ziekte is die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Jonge baby’s kunnen hierdoor zelfs longontsteking krijgen, ademnood of hersenschade door te weinig zuurstof. Ieder jaar worden er zo’n 120 baby’s opgenomen in het ziekenhuis met kinkhoest. En in sommige gevallen kan een baby aan de gevolgen ervan overlijden. Een nachtmerrie. Maar dat kun je dus vanaf nu voorkomen.
LEES OOK: Verzoek aan de overheid: verplichten dat vaccineren – dan zijn we van dat gezeik af.
Hoe werkt het? De antistoffen in de kinkhoestvaccinatie die de moeder krijgt gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. Hierdoor is hij/zij vanaf de geboorte gelijk al beschermd tegen kinkhoest. Bovendien krijgt de moeder zelf nu ook geen kinkhoest en kan ze haar kind na de bevalling dus niet besmetten. Baby’s krijgen met twee maanden pas hun eerste – van de vier – kinkhoestvaccinatie (in de mix DKTP), maar zijn dus hierdoor die eerste twee maanden ook al beschermd. De beste periode om de vaccinatie te halen is tussen de 28 en 32 weken, omdat dan de meeste antistoffen via de placenta aan de baby worden doorgegeven en ook te vroeg geboren kindjes ervan profiteren.
Misschien vraag je je af of het wel veilig is voor mijn ongeboren kind. In andere landen zoals Amerika (sinds 2011), Engeland (sinds 2012), Argentinië (sinds 2012), België (sinds 2013), Ierland (sinds 2013), Israël (sinds 2015), delen van Australië (sinds 2015) en Spanje (sinds 2015) worden zwangere vrouwen al op grote schaal ingeënt tegen kinkhoest. En natúúrlijk is daar heel veel onderzoek naar gedaan. Recent wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een kinkhoestvaccinatie tijdens de zwangerschap veilig is voor zowel de moeder als het ongeboren kind. Zo zijn er geen aanwijzingen dat een inenting leidt tot een verhoogd risico of zwangerschapscomplicaties zoals laag geboortegewicht, vroeggeboorte, doodgeboorte, zwangerschapsvergiftiging of overlijden van de moeder. Ook laat onderzoek geen enkel gezondheidsrisico voor de baby zien. Bovendien is het kinkhoestvaccin een dood (inactief) vaccin en daarom veilig voor je ongeboren baby. Ook als je als zwangere vroeger zelf bent ingeënt tegen kinkhoest is het alsnog verstandig de prik te gaan halen omdat je alleen antistoffen tegen kinkhoest hebt opgebouwd voor jezelf. Dit is niet voldoende om ook je baby te beschermen.
Hoe goed werkt de vaccinatie? De effectiviteit van een vaccinatie is nooit 100%. Dit komt omdat er altijd mensen zijn die niet of onvoldoende op de inenting reageren. De effectiviteit van kinkhoestvaccinatie in de zwangerschap is 91%. Dit komt erop neer dat hiermee 100 van de ongeveer 128 ziekenhuisopnames vanwege kinkhoest bij kleine baby’s kan worden voorkomen.
Wil je meer weten of kinkhoestvaccinatie in je zwangerschap? Kijk dan hier of vraag je huisarts om meer informatie.
Lees ook: Schokkend: tientallen baby’s krijgen jaarlijks kinkhoest (en dat kan voorkomen worden).