Wasbare luiers, iets voor jou?
Wie goed wil doen voor het milieu kiest voor wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers. Scheelt een hoop geld en bovendien verminder je de hoeveelheid afval. Maar is dat niet een enorm gedoe, zo’n luier die je elke keer moet wassen? Wat zijn de voor- en nadelen van beide soorten luiers? Me to We zoekt het voor je uit.
561.000 baby’s en kinderen in Nederland dragen een luier. Gemiddeld 5 per dag en 5300 in totaal per kind. Al die vieze luiers bij elkaar zorgen jaarlijks voor zo’n 144 miljoen kilo afval. Je kunt sowieso al een hoop besparen (voor het milieu en je eigen portemonnee) door je kind zo snel mogelijk zindelijk te krijgen.
Maar in de tussentijd zal hij een luier om moeten. En welke je dan kiest hangt natuurlijk af van wat jij het prettigst vindt.
Lees ook: Hilarisch! De waarheid over poepluiers (echt, je mag ’t vies vinden).
Er bestaan wegwerpluiers in ecologische (de Zweedse Naty luiers die je oa bij de Etos kunt kopen) en niet-ecologische variant (bijv. Pampers, Etos huismerk etc). Deze wegwerpluiers, de naam zegt het al, gooi je na gebruik direct in de prullenbak. Easy as hell. De ecologische varianten zijn gemaakt van 100% biologisch afbreekbare materialen zoals houtpulp en zijn chloorvrij. In de normale varianten zitten kunststofkorrels, chloor en ze bestaan voor ongeveer 30% uit plastic. Deze chemische stoffen zitten natuurlijk continu tegen het huidje van je baby zit geplakt. Veel ouders kiezen er daarom dan ook bewust voor om hun kindje ecologische luiers om te doen.
Daarnaast zijn er de wasbare luiers. Deze worden gemaakt van katoen, polyester, rayon of bamboevezel en kun je onderverdelen in twee soorten; de vouwluiers en de voorgevormde luiers.
Vouwluiers zijn ouderwetse luierdoeken of hydrofielluiers die je om de billen van je baby vouwt en vastzet met een veiligheidsspeld. Het voordeel van deze luier is dat je ‘m precies aan de maat van je kindje kunt aanpassen.
Iets minder ‘alternatief’ is de voorgevormde luier. Deze zien er uit als een soort luierbroekje en heb je in verschillende varianten. Een pocketluier, een eendelig-systeem en een tweedelig systeem. De pocketluier is een broekje met een opening. Hier stop je een ‘booster’ in die alles absorbeert. De pocketluier heeft een klittenband of druksysteem. Kan eigenlijk niet mis gaan.
Bij het eendelige-systeem zit deze booster vast in de luier. Deze maak je ook met klittenband of drukknoopjes dicht. Is net als pocketluier makkelijk in gebruik, maar het drogen duurt wel langer omdat deze luier dikker is. Het tweedelige systeem bestaat uit twee delen; een absorberende luier met daaroverheen een waterdicht broekje. Je kunt eventueel een inlegdoekje in de absorberende luier leggen, waardoor je niet elke verschoonbeurt de luier hoeft te wisselen, maar alleen het doekje.
Welke variant wasbare luier je kiest is afhankelijk van wat je prettig vindt, hoeveel je er wilt aanschaffen (een pocketluier moet na elke verschoning in de was, terwijl je bij het tweedelige-systeem alleen de absorberende luier of het doekje vervangt) en hoe vaak je gaat wassen! Met dat gedoe valt het echt wel mee. Het is een kwestie van wennen en zoveel meer zul je niet hoeven wassen. Bij een pasgeboren baby draai je hooguit een wasje per week extra, maar dit zal minder worden naarmate je kind ouder is.
Extra vies hoeft het ook niet te zijn. Zeker niet als je de variant met inlegdoekje van papier gebruikt. Die gooi je met plas/poep gewoon in de prullenbak. De overige soorten zul je, als ze heel vies zijn, even moeten uitspoelen voor het wassen. Maar eventjes weken in koud water laten weken voordat je ‘m in de wasmachine gooit kan ook en helpt bovendien tegen hardnekkige vlekken.
Waarom zou je voor een wasbare luier kiezen? Omdat je zo afval reduceert en ook geld bespaart. Bijvoorbeeld, 3 jaar wegwerpluiers voor één kind kost gemiddeld 1215 euro en met wasbare luiers ben je gemiddeld 750 euro kwijt (inclusief wassen en drogen van de luier, maar dit is natuurlijk heel erg afhankelijk van het type en energielabel van je wasmachine en of je ze aan je waslijn droogt of in de droger). Want het kost natuurlijk energie om deze luiers te maken en om ze te wassen (energie, water en wasmiddel). Maar wasbare luiers gaan ook langer mee. Je kunt ze voor meerdere kinderen gebruiken of zelfs tweedehands (ver-)kopen.
Wie echt goed wil doen wast de luiers bewust; dat betekent op lage temperatuur, gebruik inlegdoekjes zodat je ze minder vaak en minder heet hoeft te wassen, zet de wasmachine pas aan als hij vol zit en droog de luiers aan een waslijn/droogrek ipv in de droger.
Wegwerpluiers gooi je in de meeste gevallen gewoon in de prullenbak, maar in sommige gemeenten (in Flevoland en op de Veluwe) mogen ze bij het groenafval. Informeer bij jouw gemeente of dit kan.
Lees ook: In 10 stappen een zindelijk kind!
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.