Dit zijn de 20 redenen waarom de dreumestijd zo heerlijk is
Heb je een dreumes in huis? Tel dan je zegeningen! Het al te afhankelijke is eraf, maar de peuterterreur laat nog even op zich wachten. 20 redenen waarom de dreumestijd zo heerlijk is.
Riep ik laatst nog dat ik de peutertijd reuze mee vond vallen, inmiddels moet ik daar toch een beetje van terugkomen. De ware peuterterreur was gewoon nog niet losgebarsten. Van de twee peuters was er namelijk één bij vlagen nog redelijk schappelijk en meegaand, waar de ander al dagelijks de boel op stelten zette. Bleek dat peuter 1 gewoon nog even een inhaalslag moest maken en inmiddels zitten we hier volgens mij op het hoogtepunt van de peuterpuberteit. Althans, dat hoop ik, want als het nóg erger wordt, dan zeg ik mijn baan op. Als moeder dan he? Ik bedoel: gisteren stond ik nog een worsteling te voeren met peuter 2 en een luier, terwijl peuter 1 een lik nam van de wc-borstel. Vandaag probeerde ik peuter 1 en 2 in bed te leggen voor een middagdutje – in verschillende kamers, anders wordt het sowieso niks – en stonden ze na vijf minuten allebei aan het traphek in de gang Vader Jacob te zingen. In hun nakie. En toen moest ik ineens terugdenken aan de opmerking van een andere tweelingmoeder, die al peuters had terwijl ik nog twee dreumesen had rondlopen: “Je gaat het nog even heel druk krijgen.” Ik had echt geen idee waar ze het over had. Het was nu toch al heel druk? Nou, nee dus. Met terugwerkende kracht was de dreumestijd echt een welverdiende pauze tussen babytijd en peutertijd in. Een jaar om even op adem te komen, voor het weer losbarst. 20 redenen waarom de dreumestijd zo leuk (en makkelijk!) is.
Lees ook: 12 Gouden wetten uit het leven van een dreumes.
- Bij dreumesen hoef je niet meer elk anderhalf uur op je horloge te kijken of het alweer tijd is voor een fles is, maar je kunt er nog wel prima een potje flesvoeding in schuiven.
- Ze roepen weleens ‘nee!’, maar je kunt ze nog makkelijk afleiden of foppen en dan toch gewoon je zin doordrijven.
- Je hoeft niet meer de godganse dag rekening te houden met hun slaapjes, maar met een beetje geluk doen ze er nog wel één of twee op een dag, waarop je mooi even iets voor jezelf kunt doen. Bij peuters is het altijd maar weer afwachten of hun hoofd überhaupt staat naar een dutje.
- Die gilletjes die een dreumes slaakt als je ‘m komt halen bij de opvang! Een peuter kan je zomaar negeren en onverstoorbaar doorgaan waar ie mee bezig was.
- Het lachje van een dreumes als je ‘m de lucht in gooit of kietelt is ook onbetaalbaar.
- Een dreumes kan zich wel al een beetje verstaanbaar maken, maar zegt je nog niet na als je per ongeluk vloekt.
- Dreumesen liggen niet meer de halve dag hulpeloos te spartelen op hun buik, maar hebben nog wel die lekkere mollige beentjes.
- De grote babyfrustraties (waarom kan ik nog niet kruipen? Waarom kan ik mijn hoofd niet optillen? Waarom kruip ik alleen maar achteruit) zijn achter de rug, maar de echte peuterfrustraties (Waarom gaat niet alles zoals ik dat wil? Waarom moet ik een jas aan buiten? Waarom moet ik alweer een boterham eten? Ik wil een koekje!) zijn nog niet aangebroken.
- Dreumesen kunnen zich best lang vermaken met een paar blokken, wat stapelbakjes of een bal en ze zeuren nog niet om filmpjes, je laptop, de schaar, en je telefoon (en als ze dat wel doen, kun je ze nog vrij makkelijk afleiden).
- Dreumesen kunnen nog in slaap vallen op je schoot.
- Je hoeft ze niet meer de hele dag rond te zeulen in een draagdoek, maar als je ze wél moet dragen, zijn ze nog niet zo zwaar dat je je een hernia tilt.
- Dreumesen kun je nog zonder al te veel problemen in een kinderwagen of buggy zetten, desnoods met wat rozijntjes of een speen. En dan kun je rustig even gaan winkelen of een boswandeling maken zonder dat er iemand de hele tijd ‘Tilluh!’ (‘Je moet me dragen’) of ‘Stappuh!’ (‘Ik wil zelf lopen’) roept.
- Een dreumes aankleden is best goed te doen. Geen gewriemel met kleine babyknuistjes, maar ze hebben ook nog geen uitgesproken mening over wat ze wel en vooral NIET aan willen.
- Een dreumes heeft ook nog geen mening over wat JIJ aanhebt. Of aan het doen bent.
- Een dreumes kan wel van alles, maar nog niet op het aanrecht klimmen om daar je hete thee te pakken. De dreumestijd is tot nu toe de enige tijd in mijn carrière als moeder waarop ik weleens hete thee dronk.
- Een dreumes heeft het ook nog niet door als jij chocola eet, terwijl hij op een rijstwafel knabbelt.
- Anders dan baby’s hangen dreumesen niet de halve dag aan je tiet, maar lopen ze ook niet achter je aan zodra je naar de wc gaat. Als dreumesmoeder heb je zowaar wat eigen ruimte.
- Een dreumes zegt wel al ‘bah’ als het tijd wordt voor een schone luier, maar je hoeft ‘m nog niet zindelijk te maken.
- Ooit een dreumes gezien in een zwembroek of badpak of met een iets te grote muts of een zonnebril op? Je besterft het gewoon van schattigheid, echt waar.
- Hetzelfde geldt voor een dansende dreumes. Koddiger dan dat wordt het écht niet. Even zijn lievelingsmuziek opzetten en je dag kan niet meer stuk.
Lees ook: Dagboek van een dreumes (dit denkt hij écht allemaal).
Janneke (45) heeft drie dochters: een tweeling van 8 en een peuter van 2. Over de tweelingzwangerschap en -hectiek van de eerste jaren schreef ze het boek O jee het zijn er twee. Tegenwoordig probeert ze vanuit intuïtie en creativiteit te balanceren tussen haar werk als schrijver en het moederschap van drie meiden. Je kunt haar belevenissen ook volgen op haar Instagram.