Waarom alcohol in die eerste prille weken van je zwangerschap dus wél uitmaakt
Veel vrouwen maken zich doodongerust als blijkt dat ze het weekend voordat ze erachter komen dat ze zwanger zijn, nog een feestje hebben gehad (en dus een wijntje of 5 hebben gedronken). Zo ook Philippine, die de dag nadat haar vriend zijn 30e verjaardag had gevierd een positieve zwangerschapstest in haar handen had. OEPS.
Alcohol in de eerste weken van je zwangerschap.
Het blijf een discutabel onderwerp. Is het nou wel schadelijk, of niet? Want wat nou als je er na zes of zeven weken pas achter komt dat je zwanger bent en daarvoor nog de nodige glaasjes wijn hebt gedronken? “Helemaal niet erg hoor,” zeggen veel verloskundigen. “De bloedband met je baby is er immers nog niet. Dus maak je maar niet teveel zorgen.” Maar is dat nu wel echt zo? We vragen het fertiliteitsarts bij het UMC Marianne van Buul.
Lees ook: Waarom roken als je zwanger bent écht erger is dan de stress van stoppen.
Als je drinkt, drinkt je kind mee.
“Altijd”, aldus Marianne. “Alcohol verdeelt zich namelijk over het lichaamsvocht van de vrouw en ook al is er nog geen bloed-bloed contact, dan kan alcohol dus toch een negatief effect hebben. De alcohol komt namelijk wel áltijd bij je ongeboren kind terecht, ook al weet je dus nog niet dat je zwanger bent of is die placenta nog niet eens ontwikkeld.
Overigens, het hoeft natuurlijk niet altijd per se schadelijk te zijn, maar het vergroot de kans wel. Het is dus onzin dat het niet uitmaakt of je in die eerste weken een glaasje wijn hebt gedronken.”
Stel, je hebt al dan niet per ongeluk alcohol gedronken tijdens je zwangerschap. Wat gebeurt er dan?
Tijdens je zwangerschap ontwikkelen de organen van het ongeboren kind zich. Alcohol heeft hier een negatieve invloed op. Ook de hersenen maken een belangrijke ontwikkeling door tijdens de zwangerschap. Alcohol kan de hersenen beschadigen en hierdoor kan je kind gehandicapt raken – van zéér licht tot zwaarder.
Alcoholgebruik in de eerste twaalf weken van de zwangerschap kan leiden tot afwijkingen aan de organen van het kindje, zoals het hartje, de armen en ogen. Drink je alcohol in week 13 tot en met week 42, dan kan dit leiden tot een groeiachterstand, niet alleen in de buik, maar ook daarna. Het is dus echt belangrijk dat je je hele zwangerschap dat glaasje wijn laat staan, hoe aanlokkelijk het ook is om er toch eentje te nemen.
Lees ook: De waarheid over borstvoeding en alcohol drinken