Vreemde misverstanden over je (eerste) zwangerschap
Iedereen weet wat je wel/niet moet en mag doen als je zwanger bent. Maar: klopt het eigenlijk wel wat er allemaal beweerd wordt? Want heel vaak is die informatie verouderd of gewoon onjuist. Dit zijn de grootste misverstanden.
Lees ook: 10 Voornemens die ik had voor mijn zwangerschapsverlof.
Die positieve test verandert in één klap alles
De eerste weken en maanden van de zwangerschap zijn heel raar. Je explodeert bijna van de emoties, van je nieuwe fysieke toestand, van de verwachtingen. Maar eigenlijk gebeurt er niks. Je mag het bijna niemand vertellen. Je probeert er die eerste paar weken niet te veel op te rekenen dat het goed zal gaan, want wie weet. Dus je mag nog niet plannen, nog niks kopen, nog geen verlof aanvragen, je mag alleen één keer naar de verloskundige. Ga lekker vaak naar de film, is ons advies, dan gaat het sneller voorbij.
Je hebt dringend nieuwe kleren nodig
Sorry – we gunnen je een shopmoment, maar in de meeste gevallen heb je genoeg aan één broek en één jurk. Er blijkt in je kast van alles te hangen dat ook onder een dikke buik nog past en leuk staat. Maar je kan er natuurlijk voor kiezen om deze mythe in stand te houden ;-)
Je hebt ongelofelijk veel zin in seks
Nou, hier op de redactie blijkt dat wel mee te vallen. Wel kennen we allemaal één iemand die inderdaad niet van haar man kon afblijven – maar dan was het meestal zo dat die man een afkeer had van het zwangere lijf en weigerde mee te doen. Het kan dus alle kanten opgaan: voel je vooral niet bezwaard – of bezorgd – als het even anders is dan normaal. Het wordt binnen een maand of 9 (of 12…) weer allemaal gewoon.
Als je jong bent, heb je minder kans op ongemakken
Als je boven de 36 bent, heb je een medische indicatie. Dat is voor allergrootste deel omdat er iets mis kan gaan met de ontwikkeling van de baby. Als je jong bent, hebt je echter veel meer kans op bijvoorbeeld striae (je huid is nog lekker strak en niet zo zacht als die van 35-plussers), met name in die laatste weken. En over striae gesproken:
Babyolie smeren helpt tegen striae
Sorry. De kracht van die groeiende baby is zo groot, zo overweldigend – daar kan geen olie tegenop. De huid wordt gewoon van binnen kapot getrokken, sommige vrouwen horen het gewoon knappen. Het is klote, maar er is niets tegen te doen. Behalve oud zijn, dus.
Je mag geen kaneel/venkel/anijs door je eten doen
Onzin. Als je er grote hoeveelheden van zou eten, kan het schadelijk zijn voor de baby, vooral in de eerste drie maanden. Als je gaat Googlen op ‘kaneel’ en ‘gevaarlijk’ vind je dat kaneel een bestanddeel bevat dat ook in rattengif zit, maar kom op zeg. In de vorm van wat kruiden in je eten, of een beetje thee kan het echt geen kwaad. Die hoeveelheden zijn zo klein, alleen durft niemand het risico voor je te nemen. Dat zal je dus zelf moeten doen.
In je laatste trimester mag je niet vliegen
Ja, het mag wel, maar veel luchtvaartmaatschappijen zijn bang dat je bij hen aan boord gaat bevallen. Daarom staat er in hun voorwaarden dat het niet mag. Maar voor je baby is het niet ongezond. Die heeft er echt geen last van.
Je moet eten voor twee
Haha. Ja, die maken we onszelf wijs. Zwangere vrouwen moeten per dag 300 calorieën extra eten. Meer niet. Dat is eenvijfde van wat je normaal eet. Dus als je slim bent hou je je een beetje in, want die kilo’s moeten er gewoon met old school lijnen en sporten weer af (en daar heb je straks echt geen tijd voor).
Je mag geen gerookte zalm
Tja. Wij mogen natuurlijk niet zeggen dat het wél mag, want er zou inderdaad een listeriabacterie in kunnen zitten, die gevaarlijk is voor de baby. Maar dat gebeurt bijna nooit. De weg oversteken is gevaarlijker. Bovendien is vette vis gewoon heel goed voor jou en de baby, dus als je een goede visboer hebt, zou je kunnen overwegen het risico te nemen.
Tijdens je verlof, voordat de baby er is, heb je zeeën van tijd
Helaas – wij hebben hier plannen voorbij horen komen als: ‘ik haal mijn rijbewijs even’ en ‘ik studeer af’, maar wij zijn niet verder gekomen dan één dvd-serie en een gepersonaliseerde ov-kaart aanvragen. In plaats daarvan ben je superdruk met inrichten en je (mentaal) voorbereiden.
Het is goed om een bevallingsplan te maken
Bij mijn eerste zwangerschap was ik geobsedeerd door controle. Ik dwong mijn man te gaan zitten en met me mee te denken over wat we in welke fase wilden. Bij om de zoveel minuten weeën zetten we de auto vast voor de deur, bij deze verschijnselen rijden we direct naar het ziekenhuis, en als onze favoriete verloskundige geen dienst heeft nemen we zoveel tijd om te wachten op haar shift. Dat sloeg dus helemaal nergens op: er zijn zo ontzettend veel manieren waarop een bevalling kan verlopen, je bent sowieso totaal overrompeld die eerste keer. Let it go, en ga lekker een dvd’tje kijken.
Na de bevalling is het klaar
Fout! Je krijgt heel even rust, maar al binnen een paar minuten is het tijd om de placenta eruit te laten komen. Soms gaat dit redelijk vanzelf, met een paar weeën, maar soms is het een heel geduw en getrek en wordt er zelfs nog een oxytocine infuus toegediend om de weeën op te wekken.
In de eerste weken van de zwangerschap is alcohol nog niet schadelijk voor de foetus
Echt heel jammer, dat is wat we elkaar vertellen als we per ongeluk nog een avond zijn wezen stappen zonder te weten dat we zwanger waren. We stellen elkaar gerust en zeggen: “Nee, geeft niks! Dan staat het allemaal nog niet met elkaar in verbinding, maak je geen zorgen.”
Not.
Dit zijn de feiten: Dat er in de eerste weken nog geen placenta is, wil niet zeggen dat de alcohol dan niet bij het kind terechtkomt. Alcohol wordt na inname namelijk door al het lichaamsvocht opgenomen, niet alleen door het bloed. Op die manier komt er ook alcohol in het vruchtwater terecht. En wat een foetus uitscheidt, ‘drinkt’ hij ook weer op. Helaas, die smoes gaat dus niet meer op (maar blijf elkaar vooral geruststellen als het eenmaal te laat is…).
En o ja: hadden we al gezegd dat daarna de baby er is – die nooit meer weggaat…? En dat dit wel geweldig is (meestal dan)?
Good luck!
Niets meer missen?
Meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!