9 Vragen die je moet stellen als je naar de verloskundige gaat

21.03.2017 16:45


Komt een vrouw bij de verloskundige… Tja, en dan? Als je zwanger bent en voor het eerst naar de verloskundige gaat, weet je vaak niet wat je kunt verwachten. Bovendien ben je zo opgewonden over het nieuwe leven in je buik, dat je alleen maar kunt denken aan als de baby er ís. Maar je moet eerst die negen maanden nog door…

Ach, ik weet het nog zo goed. Dat ik mijn eerste kind verwachtte en voor het eerst naar de verloskundige ging. Ik zie me nog, samen met mijn man, vol verwachting over straat lopen op weg naar de praktijk. Helemaal stijf van de hormonen en het enige waar ik aan kon denken was: nu krijg ik eindelijk een echo. Wat dus niet zo was. Want die eerste echo, die krijg je vaak pas bij 10 weken. Soms zelfs pas bij 12 weken. Teleurstelling! Voor mij wel in ieder geval, want eigenlijk was dat vooral wat ik van die afspraak verwacht had: dat ik mijn kind in wording ging zien. En toen bleek ik alleen maar een paar vragen te moeten beantwoorden en stonden we weer buiten. Wat een deceptie.

En wat een verwarring ook trouwens, want wij hadden dan wel een hele hoop vragen beantwoord, in ruil daarvoor waren er bij onszelf een hele hoop vragen opgekomen. Waar we dus geen antwoord op hadden gekregen. En nu moesten we weer weken wachten op meer informatie. Dus wat ga je dan doen? Juist, Googlen. En als er nou íets niet heel handig is, is dat het wel. Want voor je het weet kun je vervroegd met verlof omdat je een burn-out hebt door alle enge dingen die het internet je heeft verteld. Maar ja, je honger naar informatie is groter dan je honger naar augurken met slagroom. En probeer een zwangere vrouw haar zwangerschapscravings maar eens te ontzeggen. Je hebt namelijk zóveel vragen. Bereid jezelf daarom goed voor als je naar de verloskundige gaat, zodat je niks vergeet. Een slimme vragenlijst opstellen kan je daarbij helpen. Deze vragen had ik zelf toen ik zwanger was van mijn eerste:

* Is het normaal wat ik voel (of juist niet voel?). Zo’n eerste keer heb je geen flauw idee wat normaal is en wat niet. Die buikpijntjes, horen die erbij? Wat doe ik tegen de misselijkheid? Is het wel goed dat ik zo ontzettend moe ben? Of: klopt wel dat ik helemaal niks voel?

* Wat mag ik wel en niet eten en drinken? Hoe zit het nou met sushi en carpaccio? En mag ik echt geen toastjes met brie meer? En dat ene glaasje wijn, is dat nou echt zo’n ramp? Je hoort van alles over eten en wat gevaarlijk zou zijn. Maar wat is nou waarheid?

* Ga ik thuis of in het ziekenhuis bevallen? Dat is natuurlijk voornamelijk je eigen keus, maar de eerste keer kun je behoorlijk twijfelen en onzeker zijn. Het is goed om daar met je verloskundige over te praten. Zij heeft alle informatie over bevallen en hoe en waar dat kan. Beslissen kan nog tot op het laatste moment, maar erover nadenken is verstandig.

* Hoe staat de verloskundige tegenover pijnbestrijding? Dat kan per praktijk namelijk nogal verschillen en het is wel fijn als je je kunt vinden in hun visie. Bespreek dit dus tijdig, dan weet je wat je aan elkaar hebt.

* Mag ik nog sporten? Je wilt natuurlijk een goede conditie blijven behouden, maar je wilt ook je zwangere lichaam niet overbelasten. Daarom is het handig om met de verloskundige te bespreken wat wel en niet kan op het gebied van sport en beweging.

* Welke prenatale testen zijn er en wat houden die in? Gedurende je zwangerschap zijn er een aantal testen die je kunt laten doen om te checken of je baby bepaalde afwijkingen en/of aandoeningen heeft. Het is belangrijk dat je je hierover goed laat informeren, zodat je een keus kunt maken waar je je goed bij voelt. En praat erover met de aanstaande vader: wat wil je uitsluiten en wat niet?

* Hoe regel ik kraamzorg? Na de bevalling komt er een kraamverzorgster bij je in huis om je de eerste dagen op weg te helpen. Maar, hoe kom je aan een kraamzorgbureau, wanneer moet je dat geregeld hebben en wat doet zo iemand eigenlijk?

* Moet ik een zwangerschapscursus doen? Er zijn allerhande klasjes die je kunt volgen om je te begeleiden gedurende je zwangerschap en je voor te bereiden op de bevalling. Is het echt nodig dat je die volgt en wat is het verschil tussen al die cursussen? De verloskundige kan het je vertellen.

* Wanneer moet ik de verloskundige bellen? Veel aanstaande moeders maken zich regelmatig zorgen of alles wel goed gaat. Maar je wilt ook niet voor ieder pijntje aan de telefoon hangen. Dus wanneer moet je dan wel aan de bel trekken? Wat zijn alarmsignalen dat er iets niet klopt?

Een eerste zwangerschap is een spannende en vaak ook best wel overweldigende gebeurtenis. Er komt zoveel over je heen dat het makkelijk is om het zicht te verliezen op dingen. En dan vergeet je bij de verloskundige bijvoorbeeld dingen te vragen die je heel graag wilde weten. Om goed beslagen ten ijs te komen kan het helpen om van tevoren de slimme vragenlijst van Zilveren Kruis te gebruiken om je eigen vragenlijst te maken en mee te nemen naar je afspraak. Op die manier weet je zeker dat je niet buiten te komt te staan met vraagtekens boven je hoofd en dat je met een gerust hart kunt wachten op je volgende controle. En misschien heeft je partner ook wel dingen die hij/zij graag wilt weten, want voor je wederhelft is het natuurlijk net zo spannend en nieuw om een kind te krijgen! Ik heb inmiddels drie zwangerschappen achter de rug en toch had ik iedere keer opnieuw weer allerlei vragen. Google was dus mijn beste vriend, maar het is beter om je te laten geruststellen door de verloskundige, dan door het wereldwijde web. Want Dr. Google, die kan best nog weleens kwakzalven.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis, maar de content is 100% van ons.

Zilveren Kruis heeft iets nieuws: De Slimme Vragenlijst. Op het platform van Zilveren Kruis Beter naar de dokter kun je gemakkelijk je eigen Slimme Vragenlijst samenstellen – een korte checklist zodat je goed voorbereid bij de dokter komt. Per doel van je bezoek zijn de vragen verschillend. Zo ga je beter naar de dokter!

Lees hier alles over ons advertentiebeleid.