Gevonden: het leukste land om met kinderen op vakantie te gaan (laat de tablet maar thuis!)

02.01.2021 09:00
(Foto: Niclas Jessen / VisitDenmark)


Deze zomer reed Barbara met de kinderen in een paar uurtjes naar Denemarken. Ze had er weinig voorstelling bij, maar raakte helemaal verliefd op het land. “Laat de tablet maar thuis, de kinderen spelen de hele dag buiten.”

Wil je komende zomer met de kinderen even iets heel anders, op veilige rijafstand van huis? Dan heb ik een geweldige tip voor je: ga met de boot naar Denemarken. Dat gaat zo: je rijdt naar Rostock in Duitsland, wat een bizar mooie stad is aan zee (en maar zes uur rijden). Daar neem je een leuk hotelletje en de volgende dag ga je met de veerboot Rostock-Gedser naar Denemarken. Deze gaat 10 keer per dag. Op de boot begint je vakantie al, ze hebben er een geweldig restaurant waar je je eerste goddelijke smørrebrød kunt krijgen. Op het dek vliegen de meeuwen met je mee, de kinderen werden gek van plezier!

Na een uur en vijfenveertig minuten kom je aan op de eilanden Lolland-Falster. Met meer dan 600 km kustlijn met stranden en havens is er op deze eilanden van alles te doen is. Denemarken bleek een walhalla voor kanoliefhebbers, strandjutters, oesterzoekers en visliefhebbers. Laat die iPad maar thuis, de kinderen spelen de hele dag buiten.

Een speciale tip vind ik het geweldige Krusmølle, in Zuid-Jutland, ik werd er helemaal verliefd op. Het café/restaurant ademt Deense ‘hygge’, en alles op de kaart is handgemaakt, lokaal geproduceerd en zoveel mogelijk biologisch. Overnachten kun je hier ook – in glampingwagens natuurlijk. Iedere wagen is zo geplaatst dat je de anderen niet kan zien. Je bent diep in de natuur, alleen, zonder gestoord te worden door andere mensen, geluiden en licht. De wagens zijn ingericht in lekkere materialen en met comfortabele designs. Iedere wagen anders. De grote ramen zorgen ervoor dat je middenin de natuur zit met de sterrenhemel als achtergrond.

Overnachten in Denemarken
Denemarken heeft heel veel leuke accomodaties voor gezinnen. Er zijn vakantieparken met zwembad en activiteiten, maar ook kamperen is er populair. Het land beschikt over veel natuurcamping en grotere campings geschikt voor campers. Bijna al die parkjes en campings liggen aan de kust, omdat ze daar gewoon zo bizar veel leuks hebben. Wij deden een rondreis langs B&B’s (ook een aanrader!). Het eten is bovendien goddelijk: veel verse vis, maar ook genoeg frietjes voor de kids.

Het leukste glasmuseum van Europa
Een bezoek aan Næstved is ideaal om winkelen, natuur, cultuur en een zee aan activiteiten te combineren. Het middeleeuwse stadscentrum met oude gebouwen is prachtig en je kan er heerlijk eten. Er is in Naestved net een nieuw museum geopend: het fantastische Holmegaard Vaerk. Hier kun je mooie en exclusieve glaswerkkunst bekijken. Er zijn de hele dag door glasblazers bezig de meest prachtige vazen en glazen te maken, je weet echt niet wat je ziet. Er zit ook een heerlijk lunchtentje bij.

De mooiste UNESCO kliffen 
Maar dan! Ja dan wordt het tijd voor de indrukwekkende kliffen van Denemarken. Op minder dan twee uur rijden ten zuiden van Kopenhagen ligt Møns Klint. Deze prachtige witte kliffen op het eiland Møn mogen niet op jullie bucketlist ontbreken. Maak een heerlijke wandeling langs de kliffen of in de bossen bovenop de kliffen, verzamel fossielen en geniet van de mooie omgeving. En als je er dan toch bent, grijp dan je kans om de ‘Dark Sky’ te ervaren. Een donkere hemel met blinkende sterren zonder lichtvervuiling. In het GeoCenter Møns Klint kun je meer leren over de natuur in Denemarken. Je moet ook echt even langs het fantastische Stevns Klint: een 15 kilometer lange kuststrook met kliffen van krijtgesteente, die in 2014 zijn opgenomen op de UNESCO lijst van Werelderfgoed. (Foto: VisitDenmark)

Op naar de grote stad
Op het grootste eiland Seeland ligt Kopenhagen, en je kan natuurlijk niet naar huis zonder daar even geweest te zijn. Als papa nou met de kinderen naar het lieve leuke pretparkje Tivoli gaat, dan kan jij heerlijk winkelen in de flagshipstores van Deense modeontwerpers zoals Baum und Pferdgarten, Malene Birger, Mads Nørgaard, Selected Femme en Modström. Ga ook naar de winkel van Hay voor spullen en meubels.

Vanaf Kopenhagen rijd je in drie uur naar Billund in Zuid-Jutland en daar is… LEGOLAND! Het is een fantastisch pretpark met allemaal accomodaties eromheen. Ga er een paar nachtjes slapen om ’s morgens als eerste in de achtbanen te springen. Als je dan nog zin hebt in ruige natuur, rijd dan terug langs de mooiste fjorden. (Foto: VisitDenmark)

De fjorden van Noord-Jutland
Ten noorden van Billund ligt het 43 kilometer lange Mariagerfjord, dat ook wel de mooiste fjord van Denemarken wordt genoemd. Mariager, het plaatsje waaraan de fjord zijn naam ontleent, speelt daarbij een belangrijke rol. Dankzij de vele vakwerkhuizen en rozen is dit een van de meest pittoreske plaatsjes in Denemarken.
Aan de andere kant van het water ligt de 10 kilometer lange panoramaroute tussen Hobro en Bramslev Bakker. Dat is een prachtige wandeling met uitzicht op de mooiste fjord in Denemarken. Vanaf het fjord pakten we vanaf havenstadje Aarhus (een uur rijden) de ferry naar de Oost-Deense eilanden.
Na deze heerlijke stop, reden we naar de Limfjord-regio om te eilandhoppen. We gingen bijvoorbeeld naar het eiland Fur. Een veerboot zet je in een paar minuten over van het vaste land naar dit eiland met zijn mooie kliffen. Vlakbij ligt het eiland Mors, ook wel de parel van de Limfjord genoemd. Mors bereik je via een brug (met super uitzicht!). In het noorden van Mors vind je ook prachtige kliffen. Aan de kust van deze fjorden vind je vele visrestaurantjes. Bezoek ook Isbjerg, het hoogtepunt van het mooie Nationaal Park Thy. Wij sliepen in een heerlijk hotel, met een leuk restaurant waar ze de traditionele Stjerneskud serveren: wit brood met heel veel soorten vis.
Op de terugweg rijd je zo Duitsland weer in – en dan zoef naar huis. Volgend jaar gaan we langer, er is zoveel te doen!

Binnenkort bij ONS-TV: Reisgenøten met Dieuwertje Blok
Dieuwertje Blok ontmoet in 6 afleveringen 6 gasten op 6 uitgekozen plekken in Denemarken die passen bij de interesses van de gast. In het programma wordt gepraat over het leven, worden lokale producten geproefd en is er tijd voor het bezoeken van Deense bezienswaardigheden. Reisgenoten is een feel-good reality programma waar de focus ligt op Deense gezelligheid: ‘Hygge’. Gasten: Carry Tefsen, Twan Huys, Robert van Beckhoven, Leontien van Moorsel, Ronald Giphart en Maik de Boer. Vanaf zaterdag 2 januari om 20.30 uur elke week bij ONS-TV (Ziggo 50, KPN 89, CAIWAY 50). (Foto: Leonie Berkenbosch)