De leukste babykamer: wat heb je nodig?
Hoera, je bent zwanger! Misschien is de nesteldrang bij jou al eerder toegeslagen, maar na die 20-weken echo is het zeker tijd om over de babykamer na te denken. Wat heb je eigenlijk allemaal nodig? Slaapt je baby de eerste weken bij jou op de kamer, maak dan toch maar vast het kamertje klaar (want wie weet besluit je uitgeput je kind na een week of twee al op z’n eigen kamer te leggen en dan kun je maar beter vast alles in orde hebben). En bovendien zit er op veel meubels nog een paar weken levertijd.
Wat heb je nodig voor de inrichting:
Commode – Je kunt via Marktplaats of de kringloop een ‘vintage’ exemplaar scoren. Even opschuren, nieuwe lik verf erover en klaar. Wil je liever een nieuwe commode dan moet je bij Babypark of Prenatal zijn. Daar verkopen ze trouwens ook complete babykamers. Dat is helemaal makkelijk (vaak bieden ze een pakketprijs aan en krijg je bij aanschaf van een babykamer een gratis box t.w.v. 130 euro) en heb je alles in dezelfde stijl. Ik heb er zelf één met laatjes en een deurtje, waarin ik luiers, hydrofieldoeken en kleertjes heb opgeborgen. Zo heb je alles binnen handbereik tijdens het verschonen/aankleden van je baby.
Er zijn ook opklapbare commodes of wandcommodes verkrijgbaar, bijvoorbeeld die van Ikea die lekker goedkoop zijn of de wat mooiere via Babypark. Ideaal voor als je niet zo groot woont of geen aparte babykamer hebt en je baby bij jou op de kamer gaat slapen.
Wiegje of ledikant?
Zo’n ienimini-bedje is reuze schattig, maar heb je niet perse nodig. Je baby kan ook meteen in het ledikant slapen, want zo’n wiegje gebruik je maar eventjes (tot een maand of vier). Aan de andere kant: het ziet er wel heel gek uit, zo’n piepklein baby;tje in zo’n groot ledikant! En het voordeel van een klein wiegje is dat je het kunt verplaatsen en meenemen, van jouw kamer naar de babykamer, op vakantie of uit logeren bij oma. Heb je een ‘familiewieg’ die nog ergens op zolder staat? Hoe leuk is het als jouw baby daar nu ook in zal slapen. Schattige nieuwe wiegjes kun je kopen bij Babypark of Prenatal. Het merk Leander heeft een mooi hangwiegje, verkrijgbaar via Bol.com.
Ledikant – Je baby gelijk in het ledikant laten slapen, kan natuurlijk ook. Het ziet er altijd wel heel gek uit, zo’n kleine baby in (in vergelijking) een enorm bed. Babypark of Prenatal heeft een ruime keus aan ledikanten. Van Stokke is er de Sleepi, die je van wieg om kunt bouwen naar ledikant, peuterbed en kinderbed. Zo hoef je dus maar een keer een bed aan te schaffen die mee gaat met de verschillende fases van je kind.
Kast – Een commode met genoeg lades/deuren voldoet het eerste jaar zeker, maar een kast is eigenlijk toch wel heel handig om alle troep in op te bergen (en er komt een hoop bij met een baby!). Je kunt je slag slaan via marktplaats/de kringloop, een kast aanschaffen in dezelfde serie als het bedje en de commode of een losse via Wehkamp/Babypark/Prenatal.
Fauteuil babykamer – Onmisbaar, vind ik. En dan het liefst zo’n lekker groot exemplaar met armleuningen waar je helemaal in weg kunt zakken. Leg er een schapenvachtje in dan is ie ook gelijk warm en zacht. Want er gaan een hoop slapeloze nachten aankomen met een hoop nachtvoedingen. En als je baby dan niet meer bij jou op de kamer ligt, is het heerlijk om samen in die grote stoel te kruipen voor een voeding of tegen je aan te houden als ‘ie huilt. Deze schommelstoel is leuk met een schapenvel erin en heeft precies de goede hoogte leuning voor borstvoeden!
Gordijnen – kies voor een verduisterend paar. Echt, dat het helemaal donker wordt. Vooral voor de slaapjes overdag handig. Want hoe donkerder de kamer, hoe beter je baby slaapt (over het algemeen). Bij de Hema kun je de gordijnen op maat laten maken. In allerlei mooie kleuren én verduisterend.
Nachtlampje – Geeft net genoeg ligt om even naar je slapende baby te spieken. Neem gewoon de meest simpele, het maakt niet veel uit. Wat wel handig is, is dit kabouterlampje, wel duur, maar die laad je overdag op en daarna kun je ermee los rondlopen, met dat zachte licht. Als de kinderen wat groter zijn, kunnen ze ermee slapen. Vinden ze leuK!
Babyfoon – Handig in een huis met verdiepingen. Zo hoef je niet telkens heen en weer te lopen om te luisteren of de baby nu echt slaapt. Maar kun je terwijl jij ligt bij te komen op de bank je baby in de gaten houden (er bestaan ook babyfoons met een cameraatje, maar dat vinden wij eigenlijk een beetje overdreven). De babyfoons van Philips zijn prima. Die van Alecto ook, en bovendien iets goedkoper.
Muziekdoosje – Ik heb er bewust voor gekozen om geen muziekmobiel boven het bedje van mijn kind te hangen. Die is voor in de box. Als je het bedje zo rustig mogelijk houdt geef je het signaal af dat het in bed de bedoeling is om te gaan slapen in plaats van te spelen. Dat kan in de box. Happy Horse heeft hele schattige knuffels met een muziekdoosje erin. Ideaal, want dan heb je een knuffel en een muziekje in een.
Ga je de babykamer verbouwen? Denk dan aan het volgende:
– Verf: Histor heeft een superhandige muurverf: Histor Clean. Het is namelijk reinigbaar en veeg je dus zo de plakhandjes, melk- en poepspetters en viltstift van de muur (terwijl de verf mooi blijft zitten). Misschien denk je daar nu nog niet zo over na, een baby kan immers nog niet zo veel, maar het is echt wel handig voor over een jaartje, en dan kan het er maar beter vast op zitten. In elke gewenste kleur te mengen.
– Vloerbedekking is natuurlijk heerlijk zacht en warm, maar zie daar maar eens een klodder zure melkspuug, spuitluier of plas (ja die kleine piemeltjes gaan echt alle kanten op) uit te boenen. Beter kies je voor laminaat, marmoleum of een houten vloer (iets wat je kunt dweilen in ieder geval).
En met een leuk vloerkleed in de babykamer heb je toch nog die warme, zachte uitstraling.
Niet vergeten!
De maxicosi. Je hebt ze duur en goedkoop en en in alle kleuren – maar ze zijn allemaal hetzelfde. Koop gewoon de goedkoopste en doe dat echt op tijd. Het is de enige manier om je baby van het ziekenhuis naar huis te vervoeren.