Starten met wasbare luiers doe je zo
Natuurlijk wil je geld besparen en milieuvriendelijk zijn. Kom maar op met die wasbare luiers! Zo werkt het, in 23 stappen – aldus Annemieke.
- Lees je tijdens de zwangerschap in over hoeveel afval vieze luiers opleveren (144 miljoen kilo per jaar, en dat is alleen nog maar in Nederland) en hoeveel geld ze kosten (drie jaar je kind van wegwerpluiers voorzien en je bent gemiddeld 1215 euro armer). Aangezien je het milieu heel belangrijk vindt en die 1215 euro liever aan een wintersportvakantie uitgeeft, is de beslissing snel gemaakt: jouw baby gaat wasbare luiers dragen.
- Koop tweedehands wasbare luiers in ‘one size fits all’ maat en probeer die om te doen bij je pasgeboren baby. Merk dat de billetjes van je baby zo’n vijf keer in de luier passen.
- Wacht drie maanden. Dan is je kind namelijk groot genoeg. En ben jij gewend aan het comfort en gemak van wegwerpluiers. En heb je eigenlijk niet zo heel veel zin om meer te wassen dan strikt noodzakelijk is. Maarja, je hebt die dingen nu toch al.
- Haal de wasbare luiers weer tevoorschijn en probeer ze om je baby te doen. Kom erachter dat ze zo’n 88 drukknoopjes per stuk hebben en gaten voor lappen en vooral heel ingewikkeld zijn. Ook mist de plakstreep. Lach vriend uit die zegt dat je misschien even een YouTube-tutorial moet kijken om te weten hoe ze werken.
- Kijk een YouTube-tutorial over wasbare luiers voor dummies. Wis de zoekgeschiedenis van je computer.
- Bezorg je naakte baby onderkoeling terwijl je probeert de luier om te doen.
- Wacht langer dan twee uur met verschonen, wat betekent dat naast de luier ook het natte rompertje en broekje in de was kunnen. Of mijn baby is een enorme zeikerd, of de wasbare variant neemt niet zoveel plas op als de wegwerpvariant.
- Verschoon je baby iedere anderhalf uur. Vraag je af of de herbruikbaarheid van de luiers opweegt tegen de twintig miljoen keer extra wassen. Waar je wasmiddel, water en stroom voor nodig hebt, ook niet zo goed voor het milieu of je portemonnee.
- Vervloek je beslissing. Koop een pak wegwerpluiers, herhaal stap 1, voel je schuldig en besluit de wegwerpluiers alleen ’s nachts te gebruiken.
- Probeer vriend van het nut van wasbare luiers te overtuigen. Word boos als ‘ie toch elke keer een wegwerpluier omdoet omdat ‘dat nou eenmaal makkelijk is’. Verwijt vriend dat ‘ie zeer milieu-onvriendelijk bezig is en net zo goed eigenhandig het hele fucking Amazone-oerwoud zou kunnen kappen als ‘ie doorgaat met wegwerpluiers gebruiken. Sta met mond vol tanden als vriend meldt dat wegwerpluiers meestal niet van Braziliaanse bomen gemaakt worden.
- Merk dat jouw baby een bijzonder talent heeft: ze kan precies zo poepen dat niet alleen het kak-opvangende inlegvel, maar ook de hele luier onder de geel-bruine smurrie zit. Kokhals terwijl je probeert de poep uit de luier te spoelen. Vraag je af of 4 maanden te vroeg is om je baby te leren op een potje te poepen. Overweeg de ondergepoepte luier weg te gooien.
- Spoel op de hand verder en gooi de luier met minimale ontlastingsresten in de wasmachine.
- Merk dat plas heel goed uit de luier wast, maar dat poep donkergrijze vlekken oplevert na het wassen. Die er niet meer uitgaan. Daar gaat je plan om de luiers als je kind over een paar jaar zindelijk is weer te verkopen. Overweeg volgepoepte luiers in de toekomst op 90°C te wassen, maar doe het toch maar niet omdat je bang bent dat ze dan niet meer lekproof zijn.
- Doe de knoopjes te strak en zie na anderhalf uur dat de luierrandjes in je baby’s billetjes getatoeëerd staan.
- Doe de knoopjes te los en merk dat je net verschoonde baby op je net verschoonde bedlakens lekt.
- Stop een extra booster in de luier en ontdek dat de rompertjes dan niet meer passen. Aaaargh.
- Word helemaal vrolijk van je waslijn vol wasbare luiers met allemaal leuke kleurtjes en vrolijke motiefjes. Overweeg hiervan een foto te maken voor Instagram, met hashtags #eco, #wasbaar, #vrolijkebilletjes, #happydiaper en #goodfortheenvironment. Bedenk net op tijd dat je een schijthekel hebt aan mensen die dit doen.
- Merk dat je baby veel minder last van rode billetjes heeft sinds je wasbare luiers en washandjes gebruikt in plaats van wegwerpluiers en billendoekjes. Probeer alle mensen die je kent (ook degene zonder baby’s) ervan te overtuigen dat wasbare luiers een absolute must voor ieder gezin zijn.
- Show de wasbare luiers aan iedereen. Zucht als je voor de veertiende keer iemand “Oh wat lief, die leuke motiefjes!” hoort zeggen. Het gaat niet om de fleurige afbeeldingen mensen, daar zie je geen bal van want daar zit een rompertje overheen; het gaat om milieu, geld en minder rode billetjes.
- Anderhalf uur na het verschonen lekt je baby bij je vrienden thuis op de bank, dwars door luier, booster, inlegvel, rompertje en broekje heen. Vraag je af of je tweedehands luiers echt ‘slechts een paar keer gebruikt’ zijn, of misschien al wel 58 kinderen van nul tot zindelijk gebracht hebben en daarom niet meer zo goed werken.
- Google een hele dag naar hoelang wasbare luiers meegaan en welke soort beter zijn. Want jij hebt toevallig pocketluiers gekocht, maar er bestaan ook tweedelige luiers, all-in-one luiers, vouwluiers en zelfs all-in-two luiers. En de inleggers die je ook via Markplaats hebt, zijn die nou van katoen, hennep, bamboe of microvezel?
- Laat de luiertas – met volgeplaste wasbare luier – even in de auto liggen omdat je je handen vol hebt met Maxi-Cosi. Vergeet de tas uit de auto te halen. Gebruik twee dagen de auto niet en vraag je de derde dag af wat die geur toch is…
- Kom tot de conclusie dat wasbare luiers perfect zijn voor overdag & thuis, maar dat we ’s nachts & onderweg de wegwerpvariant gaan gebruiken. Half-half dus. Zijn we toch semi -milieuvriendelijk en ach, voor 600 euro kun je ook prima op wintersportvakantie.
Annemieke kreeg de schrik van haar leven toen er zomaar twee streepjes op die test stonden. Met haar vriend K., baby Zoë en hond Dribbel (die naar alle kinderen onder de 10 gromt) woont ze in Spanje.
Lees ook: Wasbare luiers, iets voor jou?