Smeren, smeren, smeren tijdens je zwangerschap (maar heeft dat überhaupt wel zin?)

01.12.2019 00:10
striae na zwangerschap


Zwangerschapsolie, ‘Beautiful Belly Balm’, ‘Stretch Mark Tummy Cream’… Tanja smeert zich een ongeluk om maar te voorkomen dat haar borsten, buik en billen straks gehavend uit de strijd komen. Maar helaas, smeren tegen striae blijkt totáál nutteloos te zijn.

Lees ook: Stress tijdens de zwangerschap? 9 tips om instant te relaxen

Al die crèmes en olietjes die zouden helpen om striae enigszins de kop in te drukken, kan ik voortaan gewoon laten staan. Dat zegt professor en dermatoloog Frank Wang van de University of Michigan. En hij kan het weten want hij bestudeerde maar liefst acht jaar lang de oorzaak van die stretch marks waar we allemaal zo bang voor zijn.

Wat wil het geval: ze weten eigenlijk niet eens helemaal precies wat striae nou in eerste instantie veroorzaakt. Laat staan dat je het dan kunt beperken door jezelf elke dag volledig in te oliën. Een nieuw onderzoek van de universiteit toonde aan dat al die hippe smeersels en behandelingen helemaal niet gebaseerd zijn op sluitend bewijs. Sterker nog: weinig tot geen van deze middeltjes werken echt.

Samen met een team knappe koppen dook Wang zelfs in de materie op moleculair niveau. Ze ontdekten daarmee dat de wetenschap achter striae sowieso ligt ín de huid. Dus in hoe elastisch en veerkrachtig die is. En dat vermogen wordt aangetast (of niet) als de huid oprekt, en dát veroorzaakt dan wel of niet striae. Eenmaal aangetast blijft de huid helaas ook na de geboorte beschadigd. En helaas is er volgens de wetenschap nog geen smeersel of behandeling gevonden die boel weer kan fixen. Volgens Wang en z’n team ligt het dus allemaal wat ingewikkelder dan elke dag een olietje op je buik smeren.

Tip van de onderzoekers is om te onthouden dat die tiger stripes medisch gezien geen kwaad kunnen en er gewoon bijhoren. Ze zijn wel gedreven om onderzoek te blijven doen naar de oorzaak en naar het voorkomen ervan, omdat zoveel vrouwen er onzeker van worden. Heel fijn, maar nóg fijner is om aandacht te besteden aan en informatie te geven over een realistisch lichaamsbeeld waar we ons allemaal goed bij kunnen voelen. Zéker als je je bedenkt dat maar liefst 50 – 90% (!) van de vrouwen (oftewel bijna iedereen) deze stretch marks heeft. Mijn potjes gaan in elk geval de prullenbak in.
.

Lees ook: ‘Eerlijke’ moederlijven op internet? Maar waar is die cellulitis dan?