Smeerworst, gezond broodbeleg voor kinderen of niet?
Philippines zoon is dol op smeerleverworst. En dan het liefst die van Dora. Maar omdat ze ooit gelezen heeft dat kleine kinderen niet onbeperkt smeerworst mogen eten, geeft ze het hem niet te vaak. Toch wil ze nu wel eens weten hoe het precies zit, met die smeerworst. Zo slecht kan het toch niet zijn? Ze vraagt het aan diëtiste Natascha Smoltsak van Good Food Advice: “Mag ik mijn kind nu wel of niet smeerworst geven?”
Natascha: “Veel kinderen vinden smeerleverworst heerlijk, maar eigenlijk is het helemaal niet zo gezond. Het zit namelijk zo; in smeerleverworst zit lever. En een lever speelt een belangrijke rol in de verwerking van giftige stoffen in je lichaam. Dat is bij een mens zo, maar bij dieren ook. Die lever in de smeerleverworst bevat dus giftige afvalstoffen, die wij opeten. Daarnaast bevat lever vitamine A. Ieder lichaam heeft vitamine A nodig, voor bijvoorbeeld je huid, je ogen en voor de aanmaak van cellen. Maar niet teveel, want je lichaam kan het niet uitscheiden en stapelt zich dan op. Een teveel aan vitamine A zal niet zo snel gebeuren, maar kan vergiftiging veroorzaken. Mee uitkijken dus. Vandaar dat het advies voor zwangere vrouwen is om geen extra vitamine A te slikken en leverproducten even te laten staan. Kleine kinderen hebben vitamine A nodig, maar niet teveel. Vandaar dat het Voedingscentrum een richtlijn heeft uitgegeven hoeveel kinderen maximaal mogen binnenkrijgen.
Restproducten en zout
Naast lever bevat smeerworst spek en varkensvlees. Welk stuk van het varken dat wordt niet vermeld, maar het lijkt me niet dat er varkenshaas voor wordt gebruikt, maar eerder restproducten. Verder bevat smeerworst bouillon, kruiden, specerijen, suiker, azijn en de smaakversterker E621. E621 is mononatriumglutamaat, gistextract. Deze stof wordt aan veel voedingsmiddelen toegevoegd om ze makkelijk meer smaak te geven, maar voor de gezondheid voegt het niets toe en het lijkt er steeds meer op dat het zelfs schadelijk is. Bovendien wordt er zout aan smeerleverworst toegevoegd, bovenop de zout die al in de worst zelf zit. Bij elkaar is dat veel te veel voor die kleine niertjes!
Kortom, smeerleverworst is een product om heel bewust mee om te gaan. Er bestaat biologische smeerworst zonder lever en vegetarische smeerworst. Deze zijn gezonder om te smeren dan het echte werk.
Smeerleverworst-tax
Vanwege al bovenstaande raad ik smeerleverworst voor kinderen onder de 2 jaar af. Na 2 jaar met mate gebruiken, 1 a 2 sneetjes brood per week. Het Voedingscentrum is milder en adviseert:
LEES OOK: Versgeperste jus, hoe gezond is dat nu echt?
- Kinderen van 6 tot 12 maanden: niet meer dan 1 of 2 boterhammen met smeerleverworst per week.
- Kinderen van 1 tot 3 jaar: niet meer dan 2 of 3 boterhammen met (smeer)leverworst per week.
- Kinderen van 4 tot 12 jaar: maximaal 1 boterham met smeerleverworst per dag
Philippine: “Smeerworst is slechter dan ik dacht. Op sommige kinderdagverblijven geven ze de kinderen alleen nog maar de vegetarische variant en dat snap ik nu ook wel. Al zal ik mijn kind nooit helemaal smeerworst onthouden. Daarvoor houdt hij er teveel van. Maar goed, niet te vaak dus. Dat lijkt me duidelijk.”