14 tips voor slapeloze moeders

12.04.2016 04:50
slaap


Ken je dat, slaapt de baby eindelijk een nachtje door, zie je zelf elk uur op de klok voorbij komen omdat je gewoon niet meer weet hoe dat ook alweer moest, slapen. Janneke heeft zich heel wat uurtjes liggen opvreten omdat het slapen niet lukte op momenten dat ze het juist zo goed kon gebruiken en het bovendien stil was in huis! Gelukkig kwam er toen een boekje van Deepak Chopra op haar pad getiteld Lekker slapen en toen ging het ineens weer een stuk beter. Voor moeders die slechter slapen dan hun baby’s: hier enkele van zijn tips.

Lees ook: Afscheidsbrief aan Slaap

  1. Doe niet je best. Je kunt jezelf niet dwingen tot slapen. Sterker nog, het gevoel hebben dat je MOET slapen omdat het NU stil is in huis, werkt averechts. Je best doen werkt niet als het op slapen aankomt, omdat slaap een natuurlijk proces is en de natuur werkt juist volgens het principe van zo min mogelijk inspanning. De aarde doet ook niet haar best om rond te draaien, en een zaadje doet ook niet zijn best om te ontkiemen. Chopra raadt de ‘we zien wel’-houding aan. Observeer jezelf niet, lever geen commentaar op je eigen probleem en het belangrijkste:
  2. Kijk niet op de klok. Draai hem met de wijzers naar de muur en kijk niet hoeveel uren je nog hebt en reken ook niet uit hoeveel uren je moet slapen om morgen (of straks) niet doodop te zijn. Lig gewoon in bed, met je ogen dicht, en ga ook geen boek lezen of iets anders doen. Volgens Chopra rust je ook uit van liggen (ikzelf rust altijd nog net iets meer uit van slapen, maar hij heeft wel een punt).
  3. Maak je niet druk. Of in elk geval niet over hoe veel of weinig je slaapt. Slaapklinieken melden dat minstens de helft van hun patiënten alleen maar denkt dat ze niet kunnen slapen. Mensen die geloofden dat ze de hele nacht geen oog dicht hadden gedaan, hadden het grootste gedeelte van de tijd liggen slapen! Kortom: maak je niet druk, geniet er gewoon van dat je lekker ligt en dat het stil is in huis (voor zolang als het duurt). Vroeg of laat dommel je echt wel weg. Als je je toch gestrest of nerveus voelt, dan maakt dat volgens Chopra deel uit van een genezingsproces dat plaatsvindt, en dat heeft ook zo zijn functie (dat je ontzwangert bijvoorbeeld).
  4. Ga op tijd naar bed. Volgens de Indiase gezondheidsleer ayurveda heeft elk dagdeel een ander soort energie. Tot 22.00 uur ’s avonds is die energie kalm, traag en rustig, maar daarna ontstaat er een andere energie die juist opwekkend en actief is (en doorgaat tot 2.00 uur ’s nachts). Daarom is het volgens Chopra erg belangrijk dat je tegen tienen naar bed gaat. Ga je later naar bed, dan is de kans groot dat je ineens over je moeheid ‘heen bent’ en je juist alert en actief gaat voelen. Avondmensen bestaan niet, zegt hij, alleen mensen die uit hun natuurlijke ritme zijn geraakt. Een beetje lastige tip, vond ik zelf, want wij geven ’s avonds nog een late fles, maar we hebben de tijd van de late fles wel iets naar voren geschoven en met een beetje mazzel liggen we dan om half elf in bed.
  5. Sta vroeg op (ook in het weekend). Heeft ook weer te maken met die ayurvedische cycli. Om 6.00 uur opstaan schijnt het beste te zijn, maar in elk geval niet later dan 7.00 uur, want voor je het weet beland je in het dagdeel dat samenhangt met die trage, kalme energie die je nu juist niet kunt gebruiken. Daarom voel je je vaak zo sloom als je uitslaapt! Sta je vroeg op, dan heb je daar de hele dag profijt van en val je ’s avonds ook weer makkelijker in slaap. Fijne tip, vond ik, want onze kinderen worden sowieso rond 6.00 uur wakker. En ja, óók in het weekend. Dus die is makkelijk toepasbaar.
  6. Eet ’s avonds niet te zwaar. Om goed te slapen kun je het beste vroeg eten (tussen half zes en zeven uur) en niet al te zwaar. Vlees of aardappels kun je volgens de ayurveda het beste tussen de middag eten (mocht je daar dan tijd voor hebben).
  7. Houd je slaapkamer neutraal. Zorg voor een rustige slaapkamer, met zo min mogelijk apparaten en rommel. En maak je bed op, dat schijnt ook te helpen! Schoot er bij mij nog wel eens bij in sinds ik moeder ben, maar doe ik nu toch maar braaf (het kost maar een halve minuut).
  8. Doe ’s avonds iets rustigs. Zijn de kinderen eindelijk in dromenland, ga dan niet je achterstallige mail bijwerken of tv-kijken, want hierna is het een stuk moeilijker ontspannen. Wil je toch graag werken of zappen, doe dit dan tot een uurtje of negen en ga daarna alsnog iets rustigs doen: muziek luisteren of een boekje lezen (maar niet in bed, want je bed is om te slapen).
  9. Doe overdag een dutje. Toch een dipje? Slaap dan als het kan overdag even met de baby mee. Maar: niet langer dan dertig minuten, drukt Chopra ons op het hart, want anders beland je in een diepe-slaap-fase waar je niet zo makkelijk meer uit komt.
  10. Drink geen koffie. Beetje tegenstrijdig misschien als je maar drie uur geslapen hebt, maar toch kunnen we de koffie maar beter laten staan (net als andere opwekkende stoffen als sigaretten en wijn trouwens). Of vooruit, één kopje per dag dan en niet vlak voor het naar bed gaan. Dan drink je een kopje warme melk met wat kardemom en saffraan of nootmuskaat (er mag wel wat suiker in, joepie!).
  11. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. En raad eens wat de beste vorm is volgens Chopra: wandelen! Lekker achter de wagen dus, als het even kan voor tien uur ’s morgens. En er is nog meer goed nieuws: je hoeft je maar voor vijftig procent in te spannen. Dus als je vijf kilometer kunt lopen, loop er dan maar tweeënhalf. Te veel inspanning schijnt niet goed te zijn voor je slaap. Komt dat even goed uit.
  12. Doe aan yoga. Weinig tijd? Yoga kan ook prima thuis op een matje. Op www.yogaonline.nl vind je bijvoorbeeld oefeningen en filmpjes, ook speciale rustgevende avondseries.
  13. Stel jezelf vragen. Lig je echt veel te woelen en te piekeren, stel jezelf dan een aantal fundamentele vragen (maar liever niet ’s nachts). Wat maakt me gelukkig? Vind ik mijn werk nog wel leuk of wil ik misschien toch minder gaan werken nu ik moeder ben (of juist meer)? Als je gelukkig bent met wat je doet, slaap je ook beter.
  14. Ontspan. Voor een goeie nachtrust is het belangrijk dat je overdag ook voldoende ontspant. Rust en activiteit moeten in evenwicht zijn. Natuurlijk ben je druk, druk, druk sinds je moeder bent, maar probeer ook tijd in te lassen voor je hobby’s of andere dingen waar je blij van wordt, of ga echt eens helemaal op in het spelen met je kind. Als je een goede balans hebt tussen inspanning en ontspanning (voor zover haalbaar), slaap je ook beter. Welterusten!

 Elke week van ons een fijn mailtje?
[wysija_form id=”6″]