Zwangere vrouwen opgelet: risico op CMV bij ongeboren kind groter dan gedacht

26.01.2017 11:15


Ben jij zwanger, of heb je een kinderwens? Dan is het zaak extra goed op je hygiëne te letten, vooral als je in aanraking komt met jonge kinderen. Veel aanstaande moeders raken besmet met het cytomegalovirus (CMV). Daar heb je zelf als vrouw weinig last van, maar je ongeboren kind des te meer.

Lees ook: Had jij ook zo’n last van deze 10 zwangerschapshormonen?

Natuurlijk was jij altijd je handen
als je naar het toilet bent geweest, houd je je huis schoon en je kinderen ook. Maar, neem jij bijvoorbeeld weleens het speentje van je kind in je mond om het schoon te maken? Gebruik je weleens het bestek van je kinderen om dat laatste stukje gehaktbal dat je kind niet meer wilt op te eten? Of vergeet je in alle haast weleens je handen te wassen als je de billen van je kind hebt afgeveegd? Vast wel, want we zijn allemaal druk, we vergeten allemaal weleens wat en we staan bij heel veel dingen die we doen gewoon niet zo erg stil. Heel normaal en volkomen logisch in het drukke bestaan van jonge ouders. Maar toch kun je al die dingen beter niet doen. Je loopt daarmee namelijk het risico op een CMV-besmetting.

CMV is een Herpes-virus en meer dan de helft van de Nederlanders heeft een infectie doorgemaakt. Het komt o.a. voor in het speeksel en de urine van jonge kinderen. CMV geeft bij volwassenen meestal geen klachten en wordt daarom vaak niet opgemerkt. Echter, kan het virus van moeder op ongeboren kind worden overgedragen, waardoor bij de baby een aangeboren CMV-infectie kan ontstaan. Het virus blijft levenslang aanwezig in bepaalde cellen en hoeft niet tot uiting te komen. Gebeurt dit echter wel, dan kunnen de gevolgen voor de gezondheid van een kind groot zijn. Aanvankelijk werd gedacht dat CMV vooral gehoorverlies en grove neurologische afwijkingen veroorzaakt, maar nieuw onderzoek lijkt uit te wijzen dat er meerdere gezondsheidsproblemen kunnen ontstaan. Sommige kinderen worden bijvoorbeeld geboren met een klein hoofd en hersenafwijkingen. Op lange termijn kunnen kinderen last krijgen van gehoorverlies en een ontwikkelingsachterstand op het gebied van leren, bewegen en spraak en taal. Dat is dus nogal wat.

Maar liefst 1 op de 200 Nederlandse kinderen heeft een aangeboren CMV-infectie, is na het onderzoeken van 30.000 hielprikkaarten gebleken. Dit komt neer op bijna 1000 kinderen per jaar, waarvan uiteindelijk een kwart daadwerkelijk klachten zal krijgen. Tien tot vijftien procent van deze kinderen heeft deze al bij de geboorte, het overige deel krijgt deze op latere leeftijd. Hoewel lastig te voorkomen, zorgt heel secuur zijn als het om hygiëne gaat er wel al voor dat het risico op besmetting in ieder geval wordt verkleind. Wetenschappers pleiten voor het ontwikkelen van een vaccin tegen CMV, maar in de tussentijd zullen we ons best moeten doen om zelf een besmetting zoveel mogelijk te vermijden. Voortaan dus altijd extra goed je handen wassen en speentjes gewoon even uitkoken, dan komen we hopelijk al een heel eind. Een kleine moeite, maar je bewijst je kind er een grote dienst mee.

Lees ook: Bewezen: zwangerschap verandert je hersenen.

(Bron: RIVM, Nu.nl)