Wat gaan we vandaag nou weer doen? 10 tips om deze grijze zaterdag door te komen
Wat gaan we vandaag nou weer doen?! Het regent, het is donker en we zijn moe! Pedagoog en ontwikkelingspsycholoog Krista Okma (en moeder van 3 kinderen) deelt haar beste tips met ons. Heel fijn, want je kan gewoon lekker binnen blijven! (En zo gaan ze niet de hele dag op de iPad….)
Helaas, helaas, de zomer zit er op en de Hollandse herfst is weer in aantocht. Gure dagen waarop de herfstbladeren je rond de oren waaien en de regen soms met bakken uit de hemel komt vallen. In het pre-kindertijd kroop je dan lekker onder een dekentje op de bank, gordijnen dicht, stapel films paraat en een pizzaatje in de oven. Maar inmiddels heb je een, twee, drie of nog meer kinders rondlopen, met zoveel energie dat je er een voetbalstadion mee kunt verlichten. Hieronder tien tips om te voorkomen dat ze op dit soort dagen tegen de muren op vliegen.
- Start de dag lekker langzaam
Een regenachtige zondag duurt voor je gevoel een stuk langer. Als je kinderen nog lekker door het huis drentelen met hun slaapkoppies en pyama’s nog aan, kan het heerlijk zijn om de dag lekker langzaam te starten. Eerst nog even op hun eigen kamer spelen, uitgebreid ontbijten, even lekker knuffelen en samen een boek lezen….
- Naar alle clubjes, door weer en wind
Op zaterdag is die eerste tip vaak niet van toepassing. Dan begint de ochtend met het ren en vlieg werk naar zwemles, paardrijles, voetbaltraining, de hockeyclub… Ook al regent het pijpenstelen, zolang de wedstrijd of training niet gecanceled wordt is het tóch de moeite om te gaan. Zijn ze toch even lekker eruit geweest en met daarna een douche en een schoon setje kleren is het natte pak al snel weer vergeten.
- Toch naar buiten (al is het maar even)
Daarop aansluitend: hoe hard het ook regent, toch even naar buiten is een goed idee. Met een regenpak aan, een paar goede laarzen en een leuk parapluutje kom je een heel eind. Bovendien zijn kinderen echt niet van suiker en jijzelf ook niet (en door de plassen stampen kan ook heel leuk zijn). Volgens het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) moeten kinderen per dag minimaal een uurtje intensief bewegen. Dat red je misschien niet op zo’n regendag, maar he-le-maal niet bewegen is geen goed idee.
- Van boodschappen doen een feestje maken
Op zaterdag doe je vaak ook de wekelijkse boodschappen. Maak van de nood een deugd door een uitje van te maken. Bedenk met je kinderen samen wat jullie zouden kunnen koken die avond. Maak een boodschappenlijstje van alle ingredienten en vraag je kinderen om je te helpen om alles bij elkaar te verzamelen. Kan je kind nog niet schrijven of lezen? Dan helpt een lijstje met tekeningentjes ook.
- Bioscoopje spelen
Je kunt naar de echt bios gaan, maar met alle regendagen die we in Nederland hebben wordt dit al snel een dure grap. Net zo leuk is het om thuis bioscoopje te spelen. Gordijnen dicht, bakje (magnetron) popcorn erbij en de voorstelling kan beginnen. Als je echt wil uitpakken kunnen de kinderen ook een ‘buffet’ laten inrichten met pakjes drinken, een speelgoedkassa en natuurlijk een echte ober of serveerster achter de toonbank. Natuurlijk had je zelf vast een andere film uitgezocht, maar zo’n kinderfilm is toch ook best leuk en desnoods doe je nog even stiekem een dutje.
- Superspelletjes
Regenachtig weer vraagt om spelletjes. Kwartetten, mens erger je niet, een potje ouderwets Monopoly… Of – de moderne variant – samen een potje Wii dance spelen zodat kinderen alle energie eruit kunnen gooien. Heb je geen Wii dance of vergelijkbaar spel? De versie waarbij je allemaal zo hard je kunt danst tot de muziek uit gaat en je zo snel mogelijk stil kan blijven staan (de laatste die stil staat is ‘af’), doet het ook altijd goed!
- Tja en dan toch… de tablet?
Hij kwam al een klein beetje om de hoek zetten met de Wii dance, en je ontkomt er in deze tijd ook bijna niet aan: de tablet. Laten we eerlijk wezen: op een regenachtige dag zal er in de meeste woonkamers ook op een scherm gespeeld worden. Door je kinderen, of anders wel door jouzelf. Dat is op zich geen ramp en media zijn tenslotte ook leuk. Wil je weten welke richtlijn daarbij hoort? Niet meer dan 2 tot 3 uur per dag, en ja… dan telt de televisie ook mee.
- … niks
Je kunt je kinderen het ook gewoon zelf even uit laten zoeken. Als jij het blijft bedenken komen ze vaak om de haverklap weer vragen ‘wat kan ik doen?’, maar als je ze even laat vinden ze vaak vanzelf iets waar ze langer mee spelen. Dat is ook nuttig, want doet een beroep op hun fantasie en oplossend vermogen. Niks mis mee dus.
- Samen eten koken
Van die boodschappen die je samen hebt gedaan, kun je ook sámen een lekkere maaltijd maken. Ook jonge kinderen vinden het vaak al heel erg leuk om mee te helpen, en zolang je de scherpe messen uit hun buurt houdt kan dit ook prima. Als je er echt een feestje van wilt maken kun je de kinderen ook nog menukaartjes laten schrijven of tekenen. Kaarsjes erbij, licht dimmen en het restaurant is geopend!
10. Eindig de dag lekker langzaam
De dag eindigen met een uitgebreid bad met een bak vol speelgoedjes, lege shampooflessen of zelfs een heuse duikbril waarmee je onder water naar de badeendjes kunt kijken is ook voor grotere kinderen heerlijk ontspannend. Tijdens zo’n badsessie kun je zelfs vanaf een krukje een mooi boek voorlezen en daarna kunnen de kinderen heerlijk rozig naar bed. (Om de volgende ochtend hopelijk wakker te worden van de eerste zonnestralen die achter het gordijn langs piepen).
Krista Okma is al ruim vijftien jaar pedagoog en ontwikkelingspsycholoog, moeder van drie kinderen (8, 7 en 4 jaar) en auteur van diverse opvoedboeken. Haar meest recente boek is Minipubers! – een survivalgids voor ouders van kinderen van 6-12 jaar. www.kristaokma.nl.
Zelf ook een vraag over opvoeden? Mail deze zo uitgebreid mogelijk aan ons op hallo@me-to-we.nl
Foto: iStock.
Krista is pedagoog en ontwikkelingspsycholoog en moeder van 2 kinderen.