Ouders, ga maar vast sparen – de kinderopvang wordt veel duurder
Iedereen gaat erop vooruit, beloofde koning Willem-Alexander het land nog op Prinsjesdag. Iedereen, behalve de ouders kennelijk. Want als het aan de regering ligt, mogen we binnenkort flink in de buidel tasten voor de kinderopvang.
Beste ouders, ik zou maar kortingsbonnen gaan knippen, want anders kunnen we straks dat brood op de plank niet meer betalen. Volgend jaar zijn we waarschijnlijk honderden euro’s per jaar meer kwijt aan de kinderopvang. Vanaf 1 januari gaan er namelijk strengere eisen gelden voor de opvang van baby’s: pedagogisch medewerkers mogen dan maar voor maximaal drie 0-jarigen tegelijk zorgen. Dat betekent dat er waarschijnlijk een tekort aan medewerkers ontstaat voor het aantal baby’s dat moet worden opgevangen. Gevolg: de kinderdagverblijven moeten meer krachten aan gaan nemen en extra ruimtes beschikbaar stellen, wat logischerwijs de kosten die de faciliteit moet maken fors doet stijgen. Dat geld hebben veel kinderdagverblijven niet. En dus zit er niks anders op dan de ouders ervoor op te laten draaien. Het geld groeit ons namelijk kennelijk wél op de rug.
LEES OOK: Hoe Daniëlle op de peuterspeelzaal ruzie kreeg met een klein, brutaal wicht.
Geen paniek, roept men in Den Haag, de kinderopvangtoeslag wordt verhoogd, dus op die manier krijgen we een deel van de verhoogde rekening terug. Volgens de Haagse berekeningen gaat menig gezin er zelfs op vooruit. Bovendien kunnen de kinderdagverblijven de extra kosten compenseren door gewoon ‘extra peuters aan te trekken’, aldus de politici. Waar ze die extra peuters vandaan gaan halen is overigens niet duidelijk, maar waar een Haagse wil is natuurlijk altijd een weg. En nu het kinderpardon weer een hot topic is kan het zomaar zijn dat er opeens een blik extra peuters wordt opengetrokken. Al die kinderen die de beleidsmakers hier eerst liever niet wilden hebben blijken dan tenslotte misschien toch wel van pas te komen. Want om peuters te worden moeten kinderen doorgaans toch echt eerst baby’s zijn, dus voor we extra peuters van Hollandse makelij hebben om de kassen van de kinderdagverblijven mee te spekken zijn we wel weer een aantal jaren verder. Of we die financiële wortel die ons wordt voorgehouden met de extra kinderopvangtoeslag ook daadwerkelijk zullen krijgen, valt ook nog te bezien. De berekening die de overheid door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft laten maken is namelijk een andere dan die van de branche-organisatie: zij verwacht dat de prijzen in de kinderopvang harder zullen stijgen (met zo’n 7 procent) dan de verhoging van de toeslag zal kunnen opvangen. Als dat scenario klopt, zullen gezinnen met een modaal inkomen gemiddeld ruim 900 euro per jaar meer aan kinderopvangkosten gaan betalen. 900 Euro, mensen. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar het is niet alsof we daar bij mij thuis gewoon maar even onze kont mee afvegen. Dat zijn toch heel wat boterhammen met pindakaas die dan niet meer gesmeerd kunnen worden.
Maar, scandeert het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW): dit is juist goed, dit moeten we willen. Want: het is veiliger. Beter toezicht op de kwetsbaarste groep kinderen en meer aandacht. Dat klinkt natuurlijk prachtig. En laten we wel wezen: natuurlijk zouden alle ouders dat graag willen. De veiligheid van onze kinderen is ons alles waard en we kennen waarschijnlijk allemaal het knagende schuldgevoel als we onze kleine baby’s achterlaten in de wetenschap dat ze op de opvang nou eenmaal niet zoveel exclusieve aandacht kunnen krijgen als we ze zouden gunnen. Ik weet dus ook zeker dat alle ouders met liefde willen betalen voor de veiligheid en de geborgenheid van hun kroost. Bovendien weten we allemaal dat de medewerkers op kinderdagverblijven keihard werken en dat zorg dragen voor meerdere baby’s tegelijk een enorme verantwoordelijkheid is. En daar hebben we echt heel wat voor over. Dus ja, de theorie is mooi. Maar, mag ik de dames en heren in Den Haag dan even vragen hoe het kan dat zij een heel andere rekensom hebben gemaakt dan de mensen die daadwerkelijk in de kinderopvang werken? En vooral ook: hoe ze denken dat wij al die veiligheid en aandacht in de praktijk gaan bekostigen? Want volgens mij hebben zij het privilege om in de portemonnees van hun burgers te gluren en weten ze dus ook al jaren dat heel veel gezinnen in Nederland het hoofd maar net boven water kunnen houden. Volgens mij weten ze heel goed dat heel veel ouders jaarlijks zowat leeglopen op de kinderopvang. En ook met de verhoogde kinderopvangtoeslag, kan het bedrag dat wel extra uit de zakken van de ouders moet worden bijgelegd voor menig gezin precies die druppel zijn die de toch al zo volle emmer doet overlopen. Ja, ook als dat onderaan de streep ‘maar’ een paar honderd euro per jaar is. We moeten van Den Haag allemaal zoveel mogelijk gaan werken, want dat is goed voor de economie en voor de emancipatie in de maatschappij. Maar tegelijkertijd houden we van al die zuurverdiende salarissen vrijwel niks over, omdat het zo godvergeten duur is om onze kinderen te laten opvangen terwijl wij bezig zijn de maatschappij draaiende te houden. Dus hoe zien de beleidsmakers dit nu voor zich? Komen Wouter Koolmees en Tamara van Ark nu bij alle ouders een door de overheid gesubsidieerde geldboom in de tuin planten? Want ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat de werkgevers in Nederland in ieder geval niet geneigd zijn om onze extra kosten te compenseren op onze salarisstroken.
Het wordt dus kiezen, beste ouders: de kinderen te eten geven, of de kinderen laten opvangen. Ik denk dat die keus voor alle ouders snel gemaakt is. Dus bij voorbaat dank aan politiek Den Haag, voor het (wederom) in de kiem smoren van de emancipatie in ons land. Ik weet wel wat er nu namelijk gaat gebeuren: mama gaat weer minder werken. En dat kun je haar niet kwalijk nemen, want waarom zou je én tijd met je kinderen inleveren én daar vervolgens ook (nóg meer) geld op toeleggen, of zelfs op verliezen? Dames en heren, welkom terug in de jaren vijftig. Ik ga mijn schort en mijn klokkende rok vast uit het vet halen. En je moet maar denken: elk nadeel heb ze voordeel. Dat scheelt deze winter ook aanzienlijk in de kosten voor neusspray en Sinaspril. Dus wie weet, misschien kunnen we komende zomer toch nog op vakantie. Zie je, Wim-Lex had gelijk: iedereen gaat erop vooruit.
LEES OOK: Ode aan alle crècheleidsters.
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.