Peuters en grenzen: hoe je nee zegt zonder gek te worden
Je peuter ontdekt de wereld en zichzelf – inclusief hoe ver hij of zij kan gaan. Dat is schattig maar ook pittig. Hoe zorg je ervoor dat je peuter snapt wat mag en wat niet, zonder dat je je geduld verliest? Met deze vijf strategieën kom je een heel eind.
Wees duidelijk en consequent
Peuters houden van duidelijkheid. Als jij vandaag “nee” zegt tegen op de bank springen maar morgen zuchtend toestemt, raakt je peuter in de war. Zorg dat je boodschap helder en consistent is. Nee is nee, en ja is ja. Hoe moeilijk dat soms ook is.
Geef simpele keuzes
Peuters hebben graag controle. Door ze keuzes te bieden geef je ze een gevoel van autonomie, zonder dat ze de baas worden. Zeg bijvoorbeeld: “Wil je de blauwe of rode beker?” in plaats van “Wat wil je drinken?” Je voorkomt een meltdown én stimuleert hun zelfstandigheid.
Gebruik humor
Soms helpt het om de spanning te doorbreken met een grapje. Als je peuter weigert zijn jas aan te doen, maak er een spel van: “Oh nee, die jas wil niet aan! Kun jij hem vangen?” Het haalt de druk van de ketel en maakt het leuk voor jullie allebei.
Beloon goed gedrag
Positieve aandacht doet wonderen. Als je peuter iets goed doet, hoe klein ook, geef dan een compliment. “Wat goed dat je je schoenen hebt aangedaan!” Het versterkt het gewenste gedrag en motiveert je kind om dat vaker te doen.
Blijf kalm (ook als dat lastig is)
Een driftbui kan voelen als een persoonlijke aanval maar het is gewoon een manier waarop je peuter emoties uit. Probeer kalm te blijven en niet mee te gaan in het drama. Adem diep in, tel tot tien, en onthoud: dit gaat voorbij. Uiteindelijk.
Lees ook: Waarom peuteren kinderen zo graag in hun neus?