Kinderen leren omgaan met teleurstelling (zonder dat je zelf ontploft)
We willen allemaal dat onze kinderen gelukkig zijn, maar de realiteit is dat teleurstellingen erbij horen. Van de teleurstelling dat hun favoriete toetje op is tot de dag waarop ze ontdekken dat niet iedereen ze leuk vindt – ze gaan het tegenkomen. En jij als ouder? Jij moet ze leren hiermee om te gaan, zonder zelf te exploderen van frustratie. Hier wat tips voor een soepel proces (met hopelijk minder woedeaanvallen van jou).
Laat kleine teleurstellingen toe
Bied niet overal een oplossing voor. Gaat het speelgoedje niet meteen in elkaar? Geen toetje meer over? Laat het ze ervaren! Kinderen moeten leren dat niet alles altijd lukt of kan. Begin met kleine teleurstellingen zodat ze wennen aan dat nare gevoel – en ontdekken dat ze dat prima aankunnen.
Geef het goede voorbeeld
Hoe vaak gaan we als volwassenen écht kalm om met teleurstelling? Kinderen leren veel door wat ze zien, dus probeer bij je eigen kleine teleurstellingen (een gemiste bus, lege melk in de koelkast) rustig te blijven. Wanneer jij het hoofd koel houdt, geef je het signaal dat niet alles een drama hoeft te zijn.
Praat over gevoelens (ook je eigen frustraties)
Als je merkt dat je bijna ontploft door het zoveelste drama van je kind, wees eerlijk en zeg bijvoorbeeld: “Mama heeft even een minuutje nodig.” Dit geeft niet alleen jou wat ademruimte, maar laat ook zien dat emoties normaal zijn. Bespreek daarna met je kind wat ze voelden – en wat jíj voelde. Het is leerzaam voor hen én verlichtend voor jou.
Focus op wat wél goed gaat
Heeft je kind een grote teleurstelling te verwerken, zoals een verloren wedstrijd of een mislukt knutselproject? Help hen om ook te kijken naar wat er wél gelukt is. Dit leert hen om niet in negativiteit te blijven hangen, maar ook positieve dingen te blijven zien, zelfs op moeilijke momenten.
Moedig doorzetten aan
Het idee dat alles meteen perfect moet gaan, zorgt al snel voor teleurstelling. Leer je kind dat doorzetten ook een vaardigheid is – eentje waar ze zelfs trots op mogen zijn. Elke kleine poging is een overwinning. Als ouder kun je die veerkracht enorm stimuleren door ze te prijzen voor hun inzet, niet alleen voor hun succes.
Lees ook: Herkenbare situaties voor moeders: omdat we allemaal stiekem in hetzelfde schuitje zitten