5 opvoedfouten die iedere moeder maakt (en dat is helemaal oké)

12.11.2024 11:54
Eerste hulp bij ouderschap


Relax: iedereen maakt weleens opvoedfouten. We kunnen niet allemaal de perfecte Pinterest-moeder zijn, toch? Hier zijn vijf herkenbare opvoedfouten waar we ons niet meer schuldig over hoeven te voelen.

Of je nu al een opvoedgids of twintig hebt verslonden, als moeder maak je gewoon fouten. En dat is prima! Kinderen opvoeden gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. Hier zijn vijf klassieke opvoedfouten die bijna iedere moeder maakt. Het goede nieuws? Je bent écht niet de enige.

1. Die schermtijd loopt stiekem altijd uit

Ja, we weten allemaal dat schermtijd maximaal één of twee uur per dag mag zijn. En ja, we hebben allemaal wel eens geroepen dat onze kids van de iPad af moeten. Toch eindigt het vaak in “nog één aflevering” en dat keer tien. Maar hé, soms geeft die extra aflevering jou even de tijd om je hoofd leeg te maken, en dat is óók belangrijk.

2. Soms een dreigement gebruiken

“Als je niet luistert, dan…” Oeps, daar ging-ie weer. Dreigen om de tablet af te pakken, om vroeg naar bed te gaan, of om het snoep weg te gooien. In het heetst van de strijd komen die dreigementen eruit voordat je het doorhebt. De kans dat je het ook écht uitvoert? Klein. Maar ach, zolang het maar af en toe is, valt het best mee, toch?

3. Liegen over de ingrediënten van het eten

Wie heeft er niet weleens iets “stiekem” in het eten verstopt? Die spinazie is gewoon “groene pasta,” en die worteltjes zijn “speciale zoete frietjes.” Voedzaam eten binnenkrijgen is soms een tactisch spelletje, en eerlijk zijn daarover maakt het niet altijd makkelijker. Op een dag zullen ze de waarheid ontdekken, maar tot die tijd… blijft het geheim veilig.

4. Jezelf een pauze gunnen en schuldgevoel krijgen

Die momenten waarop je ze even een halfuurtje alleen laat spelen om op adem te komen—alle moeders doen het. En ja, meestal komt daarna een golf van schuldgevoelens. Maar de waarheid is dat kinderen leren zichzelf te vermaken, en jij krijgt wat mentale rust. Win-win.

5. De regels net iets te vaak aanpassen

“Nou oké, vooruit, nog één keer dan.” Als je eenmaal regels hebt opgesteld, is het de bedoeling om ze te handhaven, maar dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Soms is het gewoon te verleidelijk om een keertje ja te zeggen en de regels te laten varen. Regels zijn belangrijk, maar flexibiliteit is óók een waardevolle les.

 

Lees ook – Hoe kinderen leren van onze fouten