Ontspannend, helend en gewoon leuk: babymassage!
Na negen maanden heb je dan eindelijk je baby in je armen. Wat heerlijk, eindelijk kun je hem tegen je aanhouden, ermee knuffelen, genieten van je kind. Maar soms is dat lastig, omdat je kindje erg moet wennen aan het leven buiten de baarmoeder. Dan is je baby onrustig en huilt bijvoorbeeld veel. Is daar iets aan te doen? Jazeker, want babymassage kan uitkomst bieden! Vala wilde dat ze dat eerder had geweten.
Mijn dochter was een huilbaby. Vanaf het moment dat ze geboren werd, huilde ze. Hard, doordringend. Urenlang. Haar darmen speelden op en daardoor had ze dagelijks heel veel kramp. Ontspannen kon ze niet, ze lag alleen maar gillend en overstrekkend in haar bedje, of in de box. Uren liepen we ’s avonds en ’s nachts met haar rond, maar slapen kon ze niet. Het was onvoorstelbaar zielig. En slopend. Zowel voor haar, als voor ons. De weken werden maanden en uiteindelijk duurde het bijna een half jaar voor het ergste voorbij was en we ons kind ook af en toe eens zagen lachen. En toen las ik ergens over babymassage en hoe heerlijk dat kan zijn voor baby’s die een beetje moeilijk opstarten in het leven. Waarom had ik daar niet eerder van gehoord?
Babymassage is bij uitstek geschikt om baby’s zoals mijn dochter te laten ontspannen. Er zijn speciale technieken en cursussen voor en het kan een goed middel zijn om moeder (of vader natuurlijk) en kind dichter bij elkaar te brengen en contact te laten maken. Want dat kan nog weleens lastig zijn als je een baby hebt die veel huilt en die je niet echt goed kunt helpen. Door al het krijsen en de kramp had ik het gevoel dat ik niet kon genieten van mijn dochter en heeft het tijd gekost om haar echt te leren kennen. Babymassage had ons daarbij kunnen helpen. Het geeft je de kans op een liefdevolle manier lichamelijk contact te maken met je kind en de spanning in het lijfje af te voeren. Volwassenen vinden het tenslotte ook ontspannend om gemasseerd te worden, dus waarom zou dat voor een baby niet zo werken?
Een cursus volgen is leuk, maar niet persé noodzakelijk. Babymassage is namelijk niet moeilijk. Zo doe je het:
De baby mag het tijdens de massage niet koud hebben, maak daarom de kamer lekker warm (rond de 22 graden). Let erop dat je baby niet net is gevoed, dan kan hij misselijk worden en gaan spugen door de druk op zijn buik. Doe je sieraden en/of je horloge af en zorg voor een zachte handdoek. Gebruik voor de massage natuurlijke babyolie (zonder chemische toevoegingen zoals ftalaten, parabenen en parfums), dit houdt je baby’s huidje zacht en soepel. Je kunt je baby masseren op de grond (op een zachte deken), op je bed of op de commode. Kies de plek die voor jou het fijnst is.
Masseren in 6 stappen:
- Begin bij de voetjes of beentjes. Maak van je hand een cirkel en maak strijkende bewegingen vanaf de liezen richting de voetjes.
- Pak de onderbenen en maak voorzichtig fietsbewegingen met de knietjes naar de buik toe.
- Masseer de onderkant van de voetjes met een platte duim. Doe dit cirkelvormig en van de hiel naar de tenen toe.
- Masseer nu de armpjes en handen van je baby op dezelfde manier.
- Leg je handen op de borst van je kind en streel naar de zijkant van het lichaam. Strijk daarna van de rechterschouder naar de linkerheup en van de linkerschouder naar de rechterheup. Draai als laatste met je platte hand cirkels over het buikje van je baby.
- De rug van je baby kun je alleen masseren als het hoofdje echt helemaal ontspannen is. Gebruik hiervoor dezelfde techniek als bij de buik. Twijfel je, sla dan de rug over.
Babymassage is natuurlijk niet alleen geschikt voor huilbaby’s of kindjes met krampjes, eigenlijk vinden de meeste baby’s het heerlijk. En daarnaast is het ook gewoon iets leuks om samen met je kind te doen. Alle baby’s reageren anders op een massage. Sommige kinderen worden er erg actief van, anderen vallen meteen in slaap. Als je erachter bent hoe jouw baby reageert, kun je er dus bewust voor kiezen om de massage ’s ochtends of ’s avonds te geven. Babymassage versterkt niet alleen jullie band, maar bevordert ook de motoriek, ademhaling en spierontwikkeling van je kind. Daarnaast is het goed voor de spijsvertering en stimuleert het het immuunsysteem. Kortom: probeer het eens, je baby is vast fan. Ik weet in ieder geval wat me te doen staat, als mijn derde straks geboren is!
Calendula Verzorgende Olie van Weleda
Dit bericht wordt je aangeboden door Weleda. Wist je dat dit merk natuurlijke babyverzorgingsproducten maakt? Voor babymassage kan je de Calendula Verzorgende Olie gebruiken. Het is een intensief verzorgende en verwarmende huidolie. Geschikt voor de dagelijkse verzorging, als badolie, voor de reiniging van de billetjes en voor een ontspannende massage. Biologische sesamolie houdt de huid zacht en soepel en beschermt tegen uitdrogen. Extract van biologische Calendula werkt zuiverend en verzachtend voor de huid. Parfumvrij. Bestel het hier.
Tip bij gebruik als badolie:
Meng de olie eerst in een klein bekertje met water en voeg dit vervolgens aan het badwater toe. Doe je dit niet, dan blijft de olie als een vlek op het water drijven.
Lees hier alles over ons advertentiebeleid.
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.