Wil je weten of je samen oud gaat worden? Onderzoekers vonden de beslissende factor

17.09.2014 11:50


Natuurlijk wil iedereen die met elkaar trouwt samen oud worden. Toch lukt het lang niet iedereen. Daarom waren wij wel geïntrigeerd toen we in de New York Times lazen dat onderzoekers een belangrijke factor hadden gevonden voor het succes van een huwelijk: gezamenlijke beslissingen, en dan vooral over je huwelijk.

Uit het onderzoek blijkt dat stellen die beslissend optreden binnen hun relatie meer kans hebben op een succesvol huwelijk. Mensen die goed met hun partner overleggen en afspraken maken over belangrijke mijlpalen zoals samenwonen, verloven en het plannen van een huwelijk hebben vaak een beter huwelijk dan stellen die alles meer in een soort flow doen.

Het onderzoek volgt uit een studie onder 1294 jongvolwassenen (leeftijd 18 tot 34) die begon in 2007 en 2008. Gedurende vijf jaar trouwden 418 deelnemers aan de studie. Zo kregen de onderzoekers een beeld van het leven en de besluitvorming van de koppels voor en na het huwelijk.

Een van de schrijfsters van het rapport, Galena K. Rhoades, concludeert: “Het nemen van beslissingen en het bespreken van deze beslissingen met je partner is belangrijk. Als je bewuste keuzes maakt die je met anderen deelt is de kans een stuk groter dat je je aan deze beslissingen houdt.” Dit lijkt natuurlijk heel logisch, maar uit het onderzoek bleek dat veel stellen het nemen van bewuste beslissingen vermijden. Veel van de stellen had bijvoorbeeld het samenwonen nooit echt besproken. Op een gegeven moment was deze beslissing natuurlijk voortgevloeid uit het feit dat ze zoveel tijd met elkaar doorbrachten.

Het onderzoek bracht nog een paar opvallende uitkomsten naar voren: Stellen die voor hun huwelijk andere (serieuze) partners hadden gehad hadden over het algemeen een minder succesvol huwelijk dan stellen die trouwden met hun eerste serieuze partner. Mensen die voor hun huwelijk hadden samengewoond met een andere partner gaven aan minder tevreden te zijn over de kwaliteit van hun relatie.

Dit is opvallend, omdat je zou zeggen dat meer ervaring in relaties juist goed zou zijn voor je huwelijk. Toch bleek in de praktijk dat ex-partners vaak ook als vergelijkingsmateriaal werd gebruikt, waarbij er snel ontevredenheid ontstond. Ervaringen in het verleden kunnen ook fungeren als er een herinnering dat er meer opties zijn, waardoor mensen zich rusteloos gingen voelen.

Dr. Scott Stanley, een van de andere onderzoekers, beschrijft dat veel stellen onbewust langs grote beslissingen glijden, zonder het er bewust met hun partner over te hebben. Op die manier vermijden ze ‘grote gesprekken’. Mensen zijn vaak bang voor dit soort gesprekken, omdat ze hun partner niet willen afschrikken door alles te willen definiëren. Toch blijken juist deze gesprekken belangrijk voor een dieper gevoel van verbintenis, en natuurlijk meer begrip van beide kanten.

Dus waren jullie al van het begin af aan duidelijk in jullie bedoelingen? Hebben jullie bewust keuzes gemaakt? Dan word je vast samen oud…!

 

Foto: Thinkstock.