Waarom multitasken soms juist een valkuil is
Multitasken lijkt het geheim achter een efficiënte dag – tot je beseft dat je meer kwijt dan gewonnen bent. Waarom is multitasken soms juist een valkuil voor moeders? Hier zijn zes redenen waarom het soms beter is om dingen één voor één te doen.
Multitasken is inmiddels bijna een tweede natuur voor elke moeder. Tussen het regelen van werk, kinderen, huishouden en de eindeloze stroom van WhatsApp-meldingen door, lijkt het soms alsof we niet anders kunnen. Maar multitasken is vaak niet de snelste weg naar succes – het kan je namelijk ook flink in de weg zitten. Dus, waarom kunnen we het beter wat rustiger aan doen?
1. Je hersenen kunnen niet alles tegelijk
Je hersenen lijken soms op een computer die meerdere tabs tegelijk open heeft staan, maar helaas: die crash is dichtbij. Wanneer je continu switcht tussen taken, raakt je brein overbelast. Studies wijzen uit dat multitasken zelfs kan zorgen voor een cognitieve ‘file’. Eén taak afronden en dan door naar de volgende is efficiënter en vooral rustiger.
2. Minder kwaliteit, meer fouten
Tijdens het multitasken neemt niet alleen de snelheid, maar ook de kwaliteit van je werk af. Even snel een e-mail sturen terwijl je kleintje aan je been hangt? Voor je het weet heb je die belangrijke klant een “dikke kus” in plaats van “dikke korting” gewenst. Focus op één ding, en je voorkomt gênante foutjes.
3. Je verliest de voldoening van afronden
Er gaat niets boven het voldane gevoel dat je krijgt als je een taak van je lijstje kunt afvinken. Multitasken geeft je dat plezier amper. Je begint aan vijf dingen tegelijk en eindigt met… tja, eigenlijk niets echt af. Je voelt je minder productief en dat werkt behoorlijk demotiverend.
4. Het maakt je stresslevel sky-high
Multitasken en stress zijn de perfecte partners in crime. Terwijl je van de ene taak naar de andere hopt, bouwt de spanning zich ongemerkt op. En als moeder krijg je waarschijnlijk al genoeg op je bordje. Eén taak tegelijk aanpakken vermindert stress en geeft je wat mentale rust.
5. Je hebt het idee dat je nooit klaar bent
Het voelt alsof je constant achter de feiten aanloopt als je overal tegelijk mee bezig bent. Je bent wel druk bezig, maar de to-dolijst blijft evengoed ellenlang. Door te focussen op één taak per keer, krijg je wél overzicht en werk je gestructureerder.
6. Het is minder leuk voor je omgeving
Tijdens het multitasken ben je vaak fysiek aanwezig, maar mentaal totaal ergens anders. Vooral kinderen merken dat. Dus in plaats van al die halve aandacht voor alles en iedereen, kan het soms veel leuker (en gezelliger) zijn om je bewust op één ding te richten – bijvoorbeeld een spelletje spelen zonder smartphone in je hand.
Eén ding tegelijk: minder stress, meer voldoening
Kortom, multitasken klinkt misschien als een handige tool, maar vaak werkt het averechts. Door je aandacht op één ding te richten, werk je niet alleen efficiënter, maar voelt je hoofd ook een stuk rustiger. En zeg nou zelf: wie wil er niet aan het eind van de dag écht iets hebben afgerond?
Lees ook: Waarom de avond altijd te kort lijkt als moeder