Waarom ik nooit meer een babyshower organiseer
Wie zwanger is, wordt verrast met een babyshower. Hartstikke gezellig. Maar heel wat minder leuk om te moeten organiseren, ontdekte Vala.
Je maakt mij niet blij met een middagje hysterische ‘ruik de luier’ spelletjes en roze virgin margerita’s met een plastic baby’tje ipv een parapluutje erin (doodeng, zo’n foetus in je glas). Die babyfeestjes zijn altijd zo zoet, het glazuur spat al van je tanden voordat je goed wel een hap van je cupcake van organische Bakkerij ’t Kleine Wondertje hebt kunnen nemen. Maar je kunt lang weerstand blijven bieden, uiteindelijk is er geen houden meer aan. Trends kruipen altijd waar ze niet gaan kunnen en zo is het ook gegaan met de babyshower. Die is nu onlosmakelijk verbonden met een zwangerschap, net zoals het tenenkrommende ‘A-B-C’tje’ op een bruiloft altijd een verplicht nummer is waar niemand ooit de stekker uit weet te trekken.
LEES OOK: 17 Dingen waar je echt niet zonder kunt als je zwanger bent.
Catfight
Omdat een goede vriendin van mij zwanger is had ik me opgeworpen als organisator van een dergelijk festijn. Soms moet je jezelf opzij zetten voor het hogere doel. Dat bleek alleen makkelijker gezegd dan gedaan, want als je te maken hebt met een groepje moeders wordt er heel weinig besloten en des te meer gezeken. En voor je het weet zit je dan met catfight tussen de kolfapparaten. “Ik wil geen workshop koekjes bakken”, mekkerde de één (nee, ik ga ook liever gewoon dood, maar een Viking Run met 35 weken zwanger lijkt me ook geen briljant plan), “Het eten moet wel vegan zijn” jammerde de ander. “Ik vind het wel wat duur” zeurde een volgende en zo had ik al gauw een hele mailbox vol zitten met klachten en bezwaren van dames die zelf geen vinger uitstaken om onze gezamenlijke zwangere vriendin een leuke dag te bezorgen aan de vooravond van haar moederschap. En die hun grieven en eisenlijsten ook pas kenbaar maakten toen alles eigenlijk al geregeld was. Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan tenslotte? Laat dat maar aan een dozijn dames over.
Stripper in een luiertaart
Respect voor iedereen die partyplanner van beroep is, want ik zou er binnen de kortste keren burn-out van raken. Het is dat ik al kinderen heb, anders was ik nu voorgoed van het idee van zwanger raken genezen, puur omdat ik geen enkele vriendin door de onzin van een dergelijke exercitie heen zou willen laten gaan. Iedere baby is absoluut een feestje waard, maar een babyfeestje organiseren, dat is dus bepaald geen feestje.
Inmiddels heeft de bewuste vriendin de 38 weken aangetikt en is er nog steeds geen stripper ergens uit een luiertaart gesprongen (of is dat óók weer niet de bedoeling?). Met een beetje geluk bevalt ze gewoon morgen en valt er helemaal niks meer te showeren, behalve de vernix en de placentaresten uit de haartjes van de baby. En daar heb je dan weer geen vriendinnen voor, maar een kraamverzorgster. Dan organiseer ik ipv een babyshower wel een kraamfeest, dat lijkt me eenvoudiger voor elkaar te krijgen. Dat is een kwestie van op komen dagen met een cocktailshaker en een pallet wodka, want tegen die tijd heeft de jonge moeder waarschijnlijk meer behoefte aan een straffe cocktail dan aan een middag geboortebonbonnetjes fröbelen onder het genot van een glaasje Jip en Janneke champagne. En misschien dat al die andere moeders na een borrel ook weer weten wat een feestje is.
LEES OOK: Geef jij een Gender Reveal Party?
Vala van den Boomen (41 jaar) heeft drie kinderen: een zoon van 12, die autisme heeft, en twee dochters van 10 en 6 jaar, die de chronische aandoening EDS hebben, net als zijzelf. Ze is getrouwd met Mario en werkt als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer. De eerste tien jaar van haar moederschap heeft Vala niet geslapen, omdat haar kinderen altijd wakker waren. Die schade probeert ze nu in te halen. En dat is hard nodig, want de puberteit staat voor de deur. Dat brengt weer heel nieuwe uitdagingen met zich mee, dus heeft ze al haar krachten nodig.