Waarom het oké is om af en toe een ‘slechte moeder’ te zijn

23.10.2024 15:43

Laten we eerlijk zijn: het moederschap is soms keihard. Niet alleen fysiek, maar vooral mentaal. En soms, héél soms, voelt het alsof je gewoonweg niet voldoet aan het perfecte plaatje dat ‘de ideale moeder’ zou moeten zijn. De keren dat je uit je slof schiet, een boterham met chocopasta als avondeten geeft of de tv aanzet omdat je even niet meer kan, die momenten laten je twijfelen. Maar weet je? Dat is allemaal oké.

We leven in een tijd waarin er zoveel druk is om als moeder altijd ‘aan’ te staan. De maatschappij verwacht een soort supermoeder, die tegelijkertijd een carrière opbouwt, gezond kookt, haar kinderen van sport naar muziekles en weer terug rijdt, en tussendoor nog Instagramwaardige knutselprojecten bedenkt. Het idee dat je dit allemaal maar even doet met een glimlach, zonder ooit zelf even door te slaan, is simpelweg onrealistisch.

Hier zijn vijf redenen waarom het oké is om af en toe een ‘slechte moeder’ te zijn:

1. Niemand is perfect (ook jij niet!)
En dat is precies hoe het hoort. Laten we even een reality check doen: er is geen enkele moeder die het áltijd goed doet. Iedereen heeft wel eens dagen dat ze geen energie meer heeft, haar geduld verliest of gewoon geen zin heeft om voor de honderdste keer diezelfde baby shark te horen. Perfectie bestaat niet, en het streven naar perfectie leidt alleen maar tot stress. Wat je kinderen het meest nodig hebben, is een moeder die zichzelf mag zijn, inclusief haar foutjes en mindere momenten.

Lees ook – De beste serums voor moeders die snel een glow willen (zonder de tijd te nemen voor een gezichtsbehandeling)

2. Falen leert je kinderen waardevolle lessen
Laten we het omdraaien: door je eigen fouten toe te geven, leer je je kinderen een belangrijke levensles. Ze zien dat ook volwassenen niet altijd alles weten en altijd alles goed doen. Als jij je excuses aanbiedt na een boze uitbarsting, leren zij dat het oké is om fouten te maken en er verantwoordelijkheid voor te nemen. Dat is misschien wel de mooiste les die je ze kunt meegeven.

3. ‘Goed genoeg’ is vaak beter dan perfect
Soms lijkt het alsof de lat steeds hoger ligt. Alles moet altijd beter, meer, spectaculairder. Maar de waarheid is: je kinderen hebben dat helemaal niet nodig. Een simpele knuffel, een bord pasta en een keer samen op de bank ploffen is vaak alles wat ze willen. In de ogen van je kinderen ben je al snel een superheld, zelfs op je slechte dagen.

4. Je hebt ook je eigen leven
Je bent niet alleen ‘moeder’. Je bent ook een individu met eigen dromen, verlangens, en behoefte aan rust. Het is gezond en nodig om af en toe even aan jezelf te denken. Sterker nog: het maakt je een betere moeder. Door af en toe even niet alleen maar in de moederrol te zitten, blijf je dichter bij jezelf. En een gelukkige moeder betekent gelukkige kinderen.

5. Kinderen hebben ook behoefte aan ruimte
Altijd maar voor je kinderen klaarstaan en alles voor hen regelen, kan hen op den duur belemmeren. Ze hebben ruimte nodig om zelf dingen uit te zoeken, zich te vervelen en zelfs fouten te maken. Door ze af en toe wat meer los te laten, geef je ze de kans om zelfstandiger te worden. Dus als jij even niet perfect bent, geef je hen misschien wel de kans om zelf sterker te worden.

Conclusie

Je hoeft geen ‘slechte moeder’ te zijn om af en toe een slechte dag te hebben. We zijn allemaal maar mensen en de meeste kinderen zullen zich later echt niet die ene keer herinneren dat ze tv mochten kijken tijdens het eten. Ze zullen zich wél herinneren dat jij er was, met al je liefde en onvolkomenheden. Je bent goed zoals je bent, ook op de dagen dat het niet zo voelt.