Waarom het moederschap eigenlijk topsport is

14.10.2024 11:57
moeder die samen met kind zit moeder die een broodje eet terwijl ze haar kind op haar schoot heeft


Moederschap: je hebt geen medaille om je nek hangen, maar je verdient er elke dag wel een. Want laten we eerlijk zijn, het opvoeden van kinderen is als het dagelijks rennen van een marathon zonder finishlijn. En waar een topsporter tenminste rustdagen krijgt, heeft een moeder te maken met een non-stop schema dat geen ruimte laat voor herstel. Moederschap is eigenlijk topsport, maar dan met meer chaos, meer multitasking, en veel minder applaus. Hier zijn vijf redenen waarom elke moeder eigenlijk een Olympisch kampioen zou moeten zijn.

1. Sprinten: naar de deur, de auto, of achter je peuter aan

Topsporters trainen jarenlang om een goede 100-meter sprint neer te zetten, maar moeders doen dit dagelijks zonder voorbereiding. Je ziet je peuter op weg naar een verdacht stil hoekje van het huis (altijd een slecht teken) en zonder aarzeling zet je een perfecte sprint in. Of het nu is om de melk te redden van een dreigende val, of om snel naar de auto te rennen omdat je alweer vijf minuten te laat bent voor school – moeders sprinten dagelijks met dezelfde urgentie als Usain Bolt in de finale van de Olympische Spelen.

2. Gewichtheffen: kind, kinderwagen, boodschappen en alles tegelijk

Ben je ooit in de supermarkt geweest met een peuter op je arm, een volle boodschappentas in je hand, en een tweede kind dat eraan trekt omdat ze echt nu die koekjes willen? Gewichtheffen is een koud kunstje vergeleken met het dagelijkse tillen van een moeder. Kinderen worden zwaarder, boodschappentassen lijken steeds voller, en moeders hebben altijd te weinig handen. Een Olympische gewichtheffer kan misschien indruk maken met een paar honderd kilo, maar moeders tillen elke dag een emotionele en fysieke lading die veel zwaarder weegt.

3. Multitasking: koken, bellen en ruzies sussen

Probeer je eens voor te stellen dat een topsporter tijdens een wedstrijd niet alleen moet presteren, maar ondertussen ook even zijn belastingaangifte moet invullen en met zijn coach moet praten over de strategie. Zo voelt het voor moeders, elke dag weer. Terwijl je de pasta roert, probeer je te praten met de loodgieter over de lekkage, terwijl je jongste op de achtergrond ruzie maakt over wie de afstandsbediening mag vasthouden. Multitasking is een sport op zich, en moeders zijn de onbetwiste wereldkampioenen.

4. Uithoudingsvermogen: functioneren zonder slaap

Er is een reden waarom slaaponderzoekers zeggen dat slaaptekort hetzelfde effect heeft als dronken zijn. Maar moeders? Moeders functioneren op drie uur slaap en een kop koffie alsof het niks is. Het vermogen om te blijven functioneren terwijl je lichaam eigenlijk smeekt om rust, dat is een gave die je alleen ontwikkelt als moeder. Het is een marathon zonder einde, en de prijs? Dat is meestal een slapende peuter die je ondertussen al voor de twintigste keer hebt ingestopt.

5. Mentale kracht: onderhandelen met een vijfjarige

Als topsporters mentale kracht nodig hebben om door te zetten, moeten moeders het hoofd bieden aan wat misschien wel de grootste uitdaging is: onderhandelen met een vijfjarige. Kinderen hebben een eindeloos vermogen om te onderhandelen en te volharden. Ze stellen 48 vragen per minuut, zeggen 23 keer nee, en eindigen elke discussie met een verrassende logica die nergens op slaat maar je toch aan het twijfelen brengt. Het kost mentale kracht van Olympisch niveau om deze discussies te winnen.

Moeders verdienen een gouden medaille

Of je nu een peuter achterna zit in een speeltuin, of midden in de nacht opstaat om een nachtmerrie te troosten – moederschap is topsport. Het vraagt om dezelfde kracht, uithoudingsvermogen en toewijding die we van Olympische atleten verwachten. Dus, als je de volgende keer weer aan het rennen, tillen en multitasken bent, onthoud dan: je verdient een gouden medaille.

Lees ook: De 8 belangrijkste lessen die ik leerde in 8 jaar moederschap